Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 07

Tyrimas: daugeliui lietuvių lyčių nelygybė – ne problema

Po šių metų sausį Europos Parlamento užsakymu atliktos Eurobarometro apklausos paaiškėjo, kad net 67 proc. lietuvių nelaiko lyčių nelygybės svarbia problema. Priešingai galvoja tik 27 proc. mūsų šalies gyventojų. Tuo tarpu vidutiniškai Europos Sąjungoje 53 proc. gyventojų mano, kad lyčių nelygybė yra svarbi ar labai svarbi problema.
Pora
Pora / T. Urbelionio BFL nuotr.

Svarbia ar labai svarbia problema lyčių nelygybę daugiausia laiko ispanai (79 proc.), prancūzai (71 proc.) ir rumunai (67 proc.), o mažiausiai – suomiai (19 proc.), estai (22 proc.), bulgarai (24 proc.), danai (25 proc.), ir čekai (27 proc.). Išskyrus Rumuniją, visose 2004 ir 2007 m. į ES įstojusiose šalyse daugiau gyventojų šią problemą laiko nesvarbia negu svarbia.

Vis dėlto tik 44 proc. lietuvių mano, kad per pastarąjį dešimtmetį lyčių nelygybė Lietuvoje buvo linkusi mažėti (taip mano 60 proc. visų europiečių), o 32 proc. – kad ji buvo linkusi didėti (palyginti su 24 proc. europiečių).

Svarbiausia lyčių lygybės problema Lietuvoje (ir visoje ES) laikoma prievarta prieš moteris – ją nurodė net 60 proc. lietuvių ir 48 proc. visų europiečių. Antroje vietoje – darbo užmokesčio nelygybė (ją nurodė 43 proc. lietuvių ir 41 proc. europiečių), trečioje – prekyba moterimis bei prostitucija (36 ir 40 proc.).

Nelygų vaidmenų pasiskirstymą šeimoje svarbia problema laiko 22 proc. lietuvių ir 23 proc. europiečių. Kita vertus, palyginti su ES vidurkiu, Lietuvoje daug mažesne problema laikoma nedidelė moterų dalis atsakingose pareigose bendrovėse (12 proc. Lietuvoje ir 30 proc. ES) bei politikoje (13 ir 23 proc.), taip pat seksistiniai stereotipai (4 ir 13 proc.).

Atskirai paklausti apie vyrų ir moterų darbo užmokesčio nelygybę, 45 proc. lietuvių ir net 69 proc. europiečių ją įvertino kaip svarbią ar labai svarbią problemą. Taip teigė 35 proc. lietuvių vyrų ir 55 proc. moterų, palyginti su 62 proc. europiečių vyrų ir 76 proc. moterų. Tuo tarpu tik 28 proc. europiečių ir net 49 proc. lietuvių ją įvertino kaip nesvarbią ar nelabai svarbią problemą.

Dauguma žmonių Lietuvoje ir visoje ES mano, kad šią problemą pirmiausia reikėtų spręsti ES lygmeniu (atitinkamai 43 ir 47 proc.). Kita vertus, palyginti su ES vidurkiu, gerokai mažiau lietuvių mano, kad ją reikėtų spręsti šalies lygmeniu (tik 23 proc., palyginti su 38 proc. ES vidurkiu), tačiau gerokai daugiau lietuvių linkę ją spręsti vietos lygmeniu (27 proc., palyginti su 11 proc. ES vidurkiu).

Paklausti apie būdus spręsti šią problemą, dauguma lietuvių (29 proc.) bei europiečių (27 proc.) pritarė priemonėms skatinti vyrus ir moteris dirbti įvairesnius darbus (pavyzdžiui, vyrus – socialinėje, o moteris – mokslo ir technologijų srityse), taip pat didinti atlyginimų sistemos skaidrumą (27 proc. lietuvių ir 24 proc. europiečių). Tuo tarpu finansinėms nuobaudoms įmonėms, neužtikrinančioms lyčių lygybės, pritarė tik 17 proc. lietuvių ir 26 proc. visų europiečių.

Siekdamas paskatinti lyčių lygybę darbe, Europos Parlamento informacijos biuras Vilniuje kartu su Lietuvos karikatūristų asociacija „Humor sapiens“ surengė karikatūrų konkursą „Už vienodą darbą – vienodas atlygis!“ Konkursą laimėjusios karikatūros bus eksponuojamos nuo kovo 31 d. Dailininkų sąjungos galerijoje, Pamėnkalnio g. 1/13, Vilniuje. Kelios konkurso karikatūros taip pat eksponuojamos Vilniaus troleibusuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento