Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 04 18

Tyrimas dėl žemės ūkio vėl stringa Kaimo reikalų komitete: šį kartą Seimo nariai neatsinešė visų dokumentų

Trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitetui svarstant parlamentinio tyrimo dėl žemės ūkio klausimus vėl kilo kliūčių. Seimo nariams neužteko dokumentų kopijų, todėl kurį laiką politikai negalėjo svarstyti klausimų ir komitetas turėjo užsiimti dokumentų kopijavimu. O vėliau pritrūko paskirto laiko apsvarstyti visus siūlymus. Taigi klausimas vėl atidėtas.
Vytautas Kamblevičius
Vytautas Kamblevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tuomet, kai visiems komiteto nariams buvo nukopijuoti dokumentai, kuriuose surašyti Seimo narių pasiūlymai, Kaimo reikalų komitetas pradėjo svarstyti parlamentinio tyrimo klausimus ir pritarė keliems „valstietės“ Agnės Širinskienės ir kitų „valstiečių" siūlymams. Bet vėliau klausimas vėl buvo atidėtas iki kito posėdžio.

Primename, kad tai jau trečias Kaimo reikalų komiteto posėdis šiuo klausimu. Visuose posėdžiuose nepavykdavo susitarti dėl parlamentinio tyrimo klausimų arba neužtekdavo laiko.

Komitetui liko apsvarstyti A.Širinskienės ir kitų „valstiečių“ siūlymus. Jie siūlo išbraukti iš opozicijos inicijuoto parlamentinio tyrimo visus klausimus, kurie keltų grėsmę „valstiečių“ lyderio verslui. „Valstiečiai“ siūlo netirti, kas Lietuvoje valdo daugiau žemės nei leidžia įstatymas, neliesti trąšų įvežimo į Lietuvą klausimų galimai apeinant muitus, iš tyrimo išbraukti klausimai apie skolinimą ūkininkams ir vekselių naudojimą. Vietoj to „valstiečiai“ siūlo tirti žemės ūkį reglamentuojančius teisės aktus nuo 1991 metų.

Kai Seimo Kaimo reikalų komitetas priims sprendimą dėl parlamentinio tyrimo klausimų, juos dar turės patvirtinti visas Seimas. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis yra sakęs, kad jei komitetas išbrauks visus opozicijos siūlytus klausimus, jie tokiame tyrime nedalyvaus.

A.Stančikas: virš 500 hektarų žemės Lietuvoje turi 19 asmenų

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas, „valstietis“ Andriejus Stančikas po dar vieno posėdžio, kuriame nepavyko patvirtinti sprendimo, sakė, kad šį kartą sutrukdė techninės kliūtys. Be to, jis teigė gavęs duomenis, kurie rodo, jog virš 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės Lietuvoje valdo 19 asmenų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andriejus Stančikas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andriejus Stančikas

„Kadangi mes jau ne pirmą kartą šį klausimą svarstome, tai medžiaga jau keletą sykių buvo išdalinta. Tikrai Seimo nariai turėjo tą medžiagą ankstesnę atsinešti. Bet, deja, kai kurie atsinešė, o kai kurie neatsinešė“, – sakė A.Stančikas.

Paklaustas, ar tai nepanašėja į vaikų darželį, kai Seimo nariai neatsineša medžiagos, politikas sakė, jog jis norėtų, kad klausimas būtų svarstomas greičiau: „Šiandien man norėtųsi, kad tas klausimas būtų uždarytas, jau tikrai per daug ilgai mes užsivilkinom.“

Komiteto pirmininkas užsiminė gavęs duomenis, kad Lietuvoje virš 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės valdo 19 asmenų: „Kai kurie klausimai, kas liečia dėl 500 hektarų, šiandien, remiantis žemės ūkio ministerijos duomenimis, tie duomenys yra pateikti. Tai yra bendrai tiek su fiziniais, tiek su juridiniais asmenimis, yra įvardinta 19 tokių valdytojų. Tas skaičius nėra didelis. Jeigu mes norime pasižiūrėti konkrečiai juos visus, tai čia laike žiūrint nieko ypatingo nereikia.“

Taigi aiškėja, jog žemės daugiau nei leidžia įstatymai turi vos keliolika asmenų. Nors anksčiau Ramūnas Karbauskis yra sakęs, kad opozicija siekia sudarinėti ūkininkų sąrašus ir tai palies dešimtis tūkstančių žmonių. „Jūsų toks antikonstituciškas nurodymas S.Skverneliui rinkti ūkininkų ir jų šeimų asmens duomenis liečia dešimtis tūkstančių žmonių“, – socialiniame tinkle anksčiau rašė R.Karbauskis.

Primename, kad opozicija tirti žemės ūkio sektorių pasiūlė po 15min tyrimų. Juose buvo atskleista, kad R.Karbauskis turi nematomą imperiją – ne tik „Agrokoncerną“ ir jo dukterinių įmonių voratinklį, bet ir artimiausių šeimos narių valdomas bendroves. Su jų pagalba buvo apeitas įstatymas: šeimos įmonės pirko žemes ir įsisavino Europos Sąjungos paramą, kurios teisės aktai neleido gauti pačiam R.Karbauskio „Agrokoncernui“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Po 15min publikacijų apie R.Karbauskio ir jo šeimos verslą tyrimus pradėjo ne viena institucija. Šiuo metu dėl R.Karbauskio galimai laiku nedeklaruotų sandorių, tai yra daugiau nei 3 milijonų eurų dovanos savo sūnums, tyrimą vykdo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Taip pat dėl Seimo nario ir jo šeimos valdomų žemių tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra. Ji reagavo į informaciją, jog juridiniai asmenys galimai valdo daugiau žemės ūkio paskirties žemės nei leidžia teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas