„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2016 12 23

Tytuvėnų regioninis parkas primena seniausius Kūčių patiekalus iš Naukaimio

Kūčių vakarienė – ypatingas metas, kuomet prie bendro stalo susirenka šeima, giminės, prisimenami išėjusieji, aptariama dabartis ir spėliojama ateitis. Tytuvėnų regioninis parkas primena porą patiekalų, kurie kadaise buvo labai populiarūs jau sunykusiame Naukaimyje, visai netoli pelkės.
Kūčios
Kūčios / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiais laikais ant Kūčių stalo dažniausiai dedami visiems žinomi tradiciniai patiekalai: silkė, įvairios mišrainės su ja, kūčiukai, grybų patiekalai, obuoliai, riešutai, spanguolių kisielius.

Visa tai – puiku, tačiau pasigilinę tikrai galėtume rasti kažką įdomaus, jau beveik užmiršto, savo tėvų ir senelių gaminto šiai progai.

Ruošdamiesi ateinančioms Kūčioms, pažvelkime į vienos šeimos, kurios kelios kartos gyveno Naukaimyje visai greta pelkės, tradicijas.

Naukaimis – dabar jau apleista gyvenvietė, kurioje dar išlikusių medinių namų langeliai liūdnai žvelgia vieni į kitus, prisimindami ištisų kartų gyvenimus.

Kadaise čia plytėjo stiprus kaimas, pilnas gyventojų. Visai netoli – Bridvaišio ežeras, Tytuvėnai; pašonėje – pelkynai su pulkais uodų ir vilkų staugsmu naktimis. Čia gyvenusios Dzimidų šeimynos Kūčios neapsieidavo be miško ir pelkių gėrybių: grybų, spanguolių.

Visa šeima susirenka prie linine staltiese uždengto stalo, ant kurio puikuojasi kruopščiai šeimininkių ruošti valgiai: grybais įdaryti cepelinai su tų džiovintų grybų ir svogūnų padažu, „pyragiukai“ – miltiniai virtinukai su aguonų įdaru, aguonų padažas prie jų, silkė su džiovintais grybais ir karštomis virtomis bulvėmis, kisielius, virtas iš visai greta esančioje pelkėje rastų spanguolių... Pateiksime keletą receptų, kaip tokių valgių pasigaminti šiandien.

Pyragiukai su aguonų įdaru

Pyragiukams su aguonų įdaru reikės: 800 gr. miltų, 1 kiaušinio, žiupsnelio druskos, 1,5 stiklinės vandens, 3 stiklinių aguonų, cukraus.

Tytuvėnų regioninio parko nuotr./Pyragėliai su aguonomis
Tytuvėnų regioninio parko nuotr./Pyragėliai su aguonomis

Iš miltų, vandens, kiaušinio ir druskos išminkome tešlą, kuri turi būti minkšta, bet nelipti prie rankų. Iš tešlos formuojame apie 10 cm skersmens paplotėlius, į kuriuos vėliau dėsime įdarą.

Aguonas įdarui užplikome vandeniu, truputi palaukiame ir nusunkiame, kad liktų kuo mažiau skysčio. Tuomet aguonas sumalame mėsmale.

Į paruoštus paplotėlius dedame valgomąjį šaukštą maltų aguonų ir pusę arbatinio šaukštelio cukraus (galima ir daugiau, jei norite saldumo).

Paruoštus pyragiukus dedame į verdantį vandenį ir verdame apie 7-10 min. Išvirusius pyragiukus pateikiame su trupučiu aguonų pieno.

Cepelinai su grybais

Cepelinams su grybais reikės: 40 vidutinio dydžio bulvių, pusės litro išvirtų džiovintų grybų, 3-4 didesnių svogūnų, druskos, pipirų, aliejaus.

Tytuvėnų regioninio parko nuotr./Cepelinai su grybais
Tytuvėnų regioninio parko nuotr./Cepelinai su grybais

Apie ketvirtadalį nuskustų bulvių išvirti, kitas sutarkuoti ir nusunkti skystį. Skystį paliekame nusistovėti, o jame susidariusį krakmolą sudedame į bulvių tarkius. Į tarkius taip pat dedame išvirusias, sutrintas bulves. Išmaišome ir padarome vientisą masę.

Kraštelius sulipdome ir formuojame cepeliną. Pagamintus cepelinus dedame į pasūdytą verdantį vandenį ir verdame apie 30 min.

Įdarui. Džiovintus grybus užpilti verdančių vandeniu ir pamirkyti keletą valandų. Po to nupilti ir užpylus nauju vandeniu išvirti. Išvirus ir nupylus šaltu vandeniu, grybus sumalti.

Smulkiai supjaustyti ir aliejuje pakepinti 2 svogūnus. Suminkštėjus svogūnams sudėti maltus džiovintus grybus ir dar trumpai pakepti. Įdėti druskos ir pipirų pagal skonį.

Dalį pakepintų grybų atidėkite padažui. Atvėsus grybų masei į juos įdedame saujelę paruoštų tarkių, kad įdaras neišbėgtų iš cepelinų. Iš paruoštų tarkių formuojame blynelius ir dedame po valgomąjį šaukštą įdaro.

Kraštelius sulipdome ir formuojame cepeliną. Pagamintus cepelinus dedame į pasūdytą verdantį vandenį ir verdame apie 30 min.

Padažui – smulkiai supjaustome ir aliejuje pakepame likusius svogūnus. Suminkštėjus svogūnams sudedame nuo įdaro likusius grybus. Kad padažo būtų daugiau, įpilame dar truputi aliejaus. Įdedame pipirų ir druskos pagal skonį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs