Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 10 29

„Ūkininkų Seimas“ – kiek parlamente bus politikų nuo žagrės?

„Ūkininkų Seimas“ – vienas epitetų, kuriuo kartais pavadinamas naujasis Seimas po to, kai rinkimuose triumfavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Ūkininkų naujajame Seime – daugiau negu praėjusiame, bet ne tiek ir daug, kaip galima būtų manyti.
Pienininkų protesto akcija
Pienininkų protesto akcija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Iš viso naujajame Seime – 15 ūkininkų. Visi šie asmenys arba patys savo Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktose biografijose nurodė esantys ūkininkai, arba tai atsispindi jų interesų deklaracijose.

LVŽS sąraše ūkininkų daugiausia – 11. Kaip ūkininkus patys save biografijose įvardina Ramūnas Karbauskis, Viktoras Pranckietis, Andrejus Stančikas, Valius Ąžuolas, Kęstutis Mažeika, Juozas Rimkus, Petras Nevulis, Aušrinė Norkienė. Užsiimantys žemės ūkio veikla privačių interesų deklaracijose nurodo Kęstutis Smirnovas, Viktoras Rinkevičius, Alfredas Stasys Nausėda.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrejus Stančikas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrejus Stančikas

Dar keturis ūkininkus galima rasti kitose partijose. Tai, kad užsiima žemės ūkio veikla, deklaruoja Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai Seime Kazys Starkevičius ir Edmundas Pupinis, „tvarkiečių“ laikinasis pirmininkas Remigijus Žemaitaitis ir pirmą kartą į Seimą išrinktas Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) atstovas Juozas Baublys.

Lyginant su 2012 m. išrinktu Seimu, ūkininkų skaičius Seime išaugo šiek tiek daugiau negu dvigubai. Tada ūkininkaujantys savo interesų deklaracijose nurodė 7 išrinkti parlamentarai: K.Starkevičius, R.Žemaitaitis, „tvarkietis“ Remigijus Ačas, Darbo partijos atstovas Sergejus Ursul ir socialdemokratai Edmundas Jonyla, Albinas Mitrulevičius bei Arūnas Dudėnas. Pastarieji penki 2012-2016 m. kadencijos Seimo nariai perrinkti į naująjį Seimą nebuvo.

15min nuotr. /K.Starkevičiaus reklaminio laiško iliustracija
15min nuotr. /K.Starkevičiaus reklaminio laiško iliustracija

Dar 9 dabartiniai Seimo nariai nėra ūkininkai ar bent nenurodo tokie esantys, bet jų veikla yra glaudžiai susijusi su žemės ūkiu. Dauguma jų priklauso LVŽS. Pvz., Guoda Burokienė stažavosi Tenesio žemės ūkio institute JAV, įgijo kaimo plėtros eksperto kvalifikaciją, yra Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė. Kitos šios partijos atstovas Bronius Markauskas yra Lietuvos žemės ūkio rūmų vicepirmininkas.

„Valstietė“ Vida Ačienė dirba Nacionalinėje mokėjimų agentūroje prie Žemės ūkio ministerijos, Lauras Stacevičius nurodo, kad nuo 2010 m. iki dabar eina vadovaujamas pareigas žemės ūkio srityje – yra pardavimų vadovas, Petras Valiūnas priklauso Ūkininkų sąjungai, Virginija Vingrienė dirba Žemės ūkio ministerijoje, Arvydas Nekrošius yra Aleksandro Stulginskio universiteto lektorius.

Socialdemokratas Mindaugas Bastys yra agronomijos mokslų krypties daktaras, buvęs premjero Gedimino Kirkilo patarėjas žemės ūkio klausimais, yra Lietuvos linų augintojų ir perdirbėjų asociacijos steigėjas ir tarybos narys, liberalas Jonas Varkalys yra Aleksandro Stulginskio universiteto tarybos narys.

Aleksandro Stulginskio universitete, anksčiau vadintame Lietuvos žemės ūkio universitetu, yra studijavę 16 naujojo Seimo narių. 13 jų priklauso LVŽS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas