Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 11

Ukrainai vežami Izraelio radarai: ar tai reiškia, kad Lietuvos dovana pamiršta?

Internete dalijamasi užsienio žiniasklaidos pranešimais apie Ukrainą pasiekusius radarus. Pranešimuose akcentuojama, kad juos pagamino Izraelis, o ne kad nupirko Lietuvos gyventojai. Tai esą rodo, kad mūsų skirta parama neįvertinta. Toks komentaras klaidina – faktą aprašė Izraelio žiniasklaida, kuriai svarbiau akcentuoti gamintoją, o ne kas apmokėjo pirkinį. Ukrainos žurnalistai ir net patys izraeliečiai socialiniuose tinkluose priminė, kas surinko pinigų technikai, aprašė akciją „Radarom!“.
Ukrainos karių mokymai
Ukrainos karių mokymai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasigedo Lietuvos paminėjimo

Viena „Facebook“ vartotoja pasidalijo straipsnio, pavadinto „Ukraina pradėjo gauti Izraelio Rados radarus, skirtus perspėjimo apie raketą sistemai“, ekrano nuotraukomis.

„Izraelio žiniasklaida praneša, kad Ukrainą pasiekė pirmi trys iš šešiolikos radarų: „Matyt, tai radarai, skirti „raudonos spalvos“ sistemai, kurią Izraelis įsipareigojo įrengti Ukrainoje kaip humanitarinį žingsnį“… – pacitavo ji. – Nei žodžiu neužsiminta nei apie LIETUVĄ, nei apie dosnius lietuvius, kurie surinko virš 14 mln.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete piktinamasi, jog pranešimuose apie Ukrainai perduotus radarus rašoma, kad juos pagamino Izraelis, bet neužsiminta, kad juos nupirko Lietuvos gyventojai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete piktinamasi, jog pranešimuose apie Ukrainai perduotus radarus rašoma, kad juos pagamino Izraelis, bet neužsiminta, kad juos nupirko Lietuvos gyventojai

Lietuviai aukojo pinigus tam, kad Izraelis galėtų parašyti, jog vykdo savo humanitarinius įsipareigojimus?“

Pagal žurnalisto pavardę ir raktinius žodžius galima surasti, kad straipsnis gegužės 7 d. buvo publikuotas tinklalapyje „Israel Defense“ („Izraelio gynyba“).

„Facebook“ vartotoja pasidalijo automatinio vertimo programa išversto teksto ekrano nuotrauka, o komentaruose paskelbė ir nuorodą į straipsnį hebrajų kalba.

Jame išties rašoma, kad „Ukraina gauna izraelietiškas perspėjimo apie raketas sistemas“ – 16 radarų, kurie bus naudojami Rusijos raketoms aptikti, partiją.

Tokiems radarams perduoti, pasak autoriaus, reikalingas Izraelio gynybos ministerijos sutikimas – gali būti, kad ir dėl to akcentuojama, jog radarus Ukrainai siunčia ši šalis.

Straipsnyje rašoma, kad internete pasirodė pirmieji Izraelio gamybos radaro jau Ukrainos teritorijoje vaizdai. „Tikėtina, kad tai – radarai, skirti „Raudonojo perspėjimo“ aptikimo sistemai, kurią Izraelis įsipareigojo įrengti Ukrainoje kaip humanitarinę gynybos nuo raketų atakų priemonę“, – spėja žurnalistas.

Taip pat skaitykite: Pirmi trys akcijos „Radarom!“ metu nupirkti radarai pasiekė Ukrainą, pranešė „Blue/Yellow“

Antra šio sakinio pusė minėtame „Facebook“ įraše pabraukta. Galima suprasti, kad būtent į šią frazę – „Izraelis įsipareigojo įrengti Ukrainoje kaip humanitarinę gynybos nuo raketų atakų priemonę“ – sureagavo įrašo autorė.

Tai yra radarai „RADA ieMHR“, gaminami Izraelio kompanijos „DRS RADA Technologies“. Straipsnyje iš tiesų nepaminėta, kad jie Ukrainai nupirkti už Lietuvos gyventojų suaukotus pinigus.

Bet skaitytojai tai gali sužinoti iš apačioje palikto komentaro. Gintu prisistatęs asmuo angliškai parašė: „Pamiršote paminėti, kad juos nupirko lietuviai už 14 mln. eurų. Ir šiuos pinigus surinko taikūs žmonės.“

„Radarom!“ aukojo ir izraeliečiai

Tačiau iš vieno teksto ir publikuoto toli gražu ne pagrindinėje Izraelio žiniasklaidoje išvadų apie Lietuvos paramos įvertinimą daryti negalima.

Taip pat skaitykite: Surinkta jau 10 mln. eurų: karybos ekspertai paaiškina, kuo Ukrainai padės lietuvių perkami radarai

Internete paieškojus informacijos pagal žodžius „Ukraina radarai Izraelis Lietuva“, parodoma nemažai straipsnių ir įrašų įvairiuose tinklalapiuose, kuriuose papasakota apie radarų pirkimą.

Jau daugiau nei šimtą metų leidžiamas ir visame pasaulyje skaitomas, trečias pagal dydį Izraelio dienraštis „Haaretz“ gegužės 8-ąją pranešė apie lietuvių nupirktus radarus.

Nors straipsnio antraštė taip pat skelbė, kad „Izraelio radarai dislokuoti Ukrainoje“, toliau jau pirmais žodžiais pranešta, kad „Lietuvos pagalbos organizacija iš Izraelio kompanijos RADA nupirko 16 sistemų, kurios leis Ukrainai aptikti Rusijos keliamas grėsmes iš ore.“

Po to pacituotas organizacijos „Blue/Yellow“ pranešimas, kad Ukraina jau gavo tris pirmuosius radarus ir kad jie jau dislokuoti.

Taip pat skaitykite: „Radarom!“: pirmieji trys Lietuvos žmonių nupirkti radarai jau Ukrainoje, pradės veikti kitą savaitę

„Realių Izraelio mūšio lauko sistemų pristatymas į Ukrainą dabartinio konflikto metu yra retenybė, – rašoma straipsnyje. – Nepaisant pakartotinių Kyjivo ir kitų šalių prašymų, ypač po Irano bepiločių orlaivių tiekimo Rusijai, Izraelis vis atsisakė tiekti Ukrainai oro gynybos sistemas, pavyzdžiui, „Iron Dome“ ar „Barak“ raketas, nes bijojo, kad šios priemonės sukels Kremliaus įtūžį bei pakenks Izraelio interesams, įskaitant jo operacijas Sirijoje.“

Toliau trumpai aprašyti šie radarai ir pacituoti Izraelio aktyvisto Natano Flayerio žodžiai apie tai, kad 16 radarų nupirko „Blue/Yellow“, o pinigus paaukojo daugiausia Lietuvos gyventojai.

Be to, įdėta nuoroda į N.Flayerio įrašą socialiniame tinkle „Twitter“, kur pasidalijo savo ir vieno iš radarų atvaizdu bei nurodė, kad „radarai yra Izraelio, finansavimas – daugiausia Lietuvos“ (bet prisipažino ir pats prisidėjęs).

Be to, pridėta, kad likę radarai jau yra Lietuvoje, o mūsų šalies kariai padeda juos surinkti prie išvežant į Ukrainą. Kitaip tariant, žinomas Izraelio dienraštis savo skaitytojams pranešė tą pačią informaciją, kuri skelbiama ir Lietuvoje.

N.Flayeris papasakojo „Haaretz“, kad priklauso tarptautinei grupei aktyvistų, besistengiančių įvairiais būdais padėti Ukrainai. Keli atstovai Lietuvos piliečiai susisiekė su „Blue/Yellow“, tad grupė galėjo patarti, kokią techniką geriausia pirkti.

Linėja Transport nuotr./„Blue-Yellow“ vilkikas
Linėja Transport nuotr./„Blue-Yellow“ vilkikas

Straipsnyje aprašyta ir pati pagalbą Ukrainai nuo 2014-ųjų teikianti Lietuvos organizacija. Atkreiptas dėmesys, kad pinigai radarams buvo pradėti rinkti tik gavus Izraelio valdžios leidimą juos eksportuoti ir kad ši šalis Ukrainai siuntė daugiausiai humanitarinę pagalbą ir gynybos priemones – šalmus, šarvuotas liemenes ir pan.

„Haaretz“ nė žodžiu neužsiminė, kad radarai yra Izraelio teikiama parama Ukrainai.

Ukrainiečiai apie paramą rašė daug

Apie radarus Ukrainoje pranešęs Izraelio interneto dienraštis „The Times of Israel“ pavadinime taip pat akcentavo, kad jie sukurti Izraelio. Naujienų agentūra „Reuters“ savo ruožtu pranešė, kad radarus ketinama įrengti iki vasaros. Nors nei viename, nei kitame pranešime apie lietuvių aukas radarams pirkti nerašoma, nėra ir teiginių ir apie tai, kad ši šalis juos padovanojo.

Socialiniuose tinkluose taip pat pasirodė ne vienas įrašas (čia, čia), kad ukrainiečiai pradėjo gauti Izraelio kompanijos pagamintus radarus. Kad ši šalis juos būtų padovanojusi, taip pat nerašoma.

Bet esama ir įrašų, kuriuose akcentuojama, kad radarai pagaminti Izraelyje, bet juos nupirko Lietuva.

Ukrainos žiniasklaidoje ir gynybai skirtuose tinklalapiuose pasirodė nemažai straipsnių, panašių į publikuotąjį „Haaretz“.

„Euromaidan Press“ pranešė, kad Ukraina jau gavo pirmuosius radarus, pažymėjo, kad juos nupirko „Blue/Yellow“, priminė apie lėšų rinkimą.

Tinklalapis „Defense Express“, taip pat paskelbęs apie pirmųjų radarų atgabenimą, daugiau dėmesio skyrė jų techninėms galimybės. Tačiau ir jo tekste vienoje iš pirmųjų pastraipų paminėta, kad radarus nupirko „Blue/Yellow“.

Prie straipsnio pridėtas ne tik šios organizacijos įrašas „Facebook“ apie radarų dislokavimą Ukrainoje, bet ir įrašas iš „YouTube“, kuriame radarus galima pamatyti iš arti.

Toks įrašas buvo paskebtas ne tik anglų, bet ir ukrainiečių kalbomis.

Tinklalapyje mil.in.ua prie informacijos apie tai, kur radarai pagaminti, ir jų techninės charakteristikos aprašyta, kaip ši technika buvo nupirkta. Kovo viduryje šis tinklalapis buvo pranešęs apie pinigų rinkimą radarams.

Ukrainos leidinys „Focus“ jau tuo metu publikavo minėtą vaizdo įrašą, kuriame matyti ir dėžėse supakuoti radarai, ir vienas surinktas radaras, skelbė, kaip buvo surinkti pinigai jiems nupirkti ir kad ukrainiečių kariai jau mokosi naudotis šia technika.

VIDEO: Per akciją „Radarom!“ nupirkti radarai Ukrainai

Tinklalapis „The Kyiv Independent“ žinutėje apie radarų pristatymą į Ukrainą net pavadinime akcentavo, kad pinigus jiems surinko Lietuvos gyventojai.

Apie pinigų radarams rinkimą Ukrainos ir kitų šalių žiniasklaida daugiau kalbėjo vasarį ir kovą, kai pinigai buvo renkami bei surinkti ir sutarta dėl jų pirkimo. Šiuo metu, kaip galima suprasti iš pranešimų, svarbiau pats pristatymo faktas, radarų techninės charakteristikos ir kur jie pagaminti.

Faktas, kad jie buvo nupirkti už suaukotus pinigus, nebėra toks svarbus, todėl jis kartais nebeminimas ne tik pavadinime, bet ir tekste, tačiau nemažai žiniasklaidos priemonių jį pamini ir net detaliai aprašo kampaniją „Radarom!“.

Klaidina ir dėl „Bayraktar“

Beje, komentaruose po cituotu įrašu „Facebook“ apie Ukrainai skiriamus izraelietiškus radarus primintas kovinis dronas „Bayraktar“, kuris pernai taip pat buvo nupirktas už Lietuvos gyventojų pinigus.

Vienas komentatorius ne tik priminė šį faktą, bet ir atkreipė dėmesį, kad vienas toks dronas praėjusią savaitę buvo numuštas. Iš tokio sugretinimo galima suprasti, esą tai buvo lietuvių nupirktas dronas, arba bandoma įteigti, esą beprasmiška skirti paramą, nes nupirkta technika bus sugadinta ar sunaikinta.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šiuo paveiksliuku bandoma įteigti, esą buvo numuštas lietuvių nupirktas dronas, tad skirta parama tariamai nuėjo perniek
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šiuo paveiksliuku bandoma įteigti, esą buvo numuštas lietuvių nupirktas dronas, tad skirta parama tariamai nuėjo perniek

Kaip jau buvo skelbta, praėjusį ketvirtadienį virš Kyjivo buvo numuštas bepilotis orlaivis „Bayraktar“. UNIAN teigimu, jis greičiausiai dėl techninio gedimo buvo praradęs kontrolę per suplanuotą skrydį ir tai galėjo sukelti nepageidaujamų pasekmių, dėl to buvo numuštas.

Ukrainoje misijas vykdo ir Lietuvos padovanotas „Bayraktar“, kuris prieš agresorę Rusiją kariaujančiai Ukrainai buvo perduotas pernai liepą. Jam buvo suteiktas pavadinimas „Vanagas“.

Taip pat skaitykite: Virš Kyjivo ukrainiečiai numušė „Bayraktar“. O kur mūsų „Vanagas“?

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas informavo portalą 15min, kad Lietuvos dovanotas bepilotis orlaivis sveikas: „Mūsiškis – toli nuo Kyjivo.“

Dronui lėšas rinko Lietuvos piliečiai, bet, įkvėpta šios idėjos, gamintoja Turkijos bendrovė „Baykar“ nusprendė jį padovanoti.

Nepilotuojamo orlaivio apginklavimui buvo skirta 1,5 mln. eurų iš suaukotų 5,9 mln. Likusi suaukota suma paramos rinkėjos „Laisvės TV“ sprendimu skirta kitoms priemonėms Ukrainai paremti.

Išvada: Izraelio žiniasklaidos pranešimais, kad šios šalies kompanijos pagaminti radarai perduoti nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainai, neužsimenant, kad jie buvo nupirkti už Lietuvos gyventojų paaukotus pinigus, pikinamasi nepagrįstai. Cituojamas tik vienas nišinis tinklalapis, be to, radarus išties gamina Izraelio kompanija, tad šios šalies žurnalistams svarbu tai akcentuoti. Ukrainos žurnalistai ir net patys izraeliečiai socialiniuose tinkluose ne kartą ir gana išsamiai rašė, kas surinko pinigų technikai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas