Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos gynybos Ramšteino susitikimas: turime toliau remti Ukrainą ir stiprinti savo pačių gynybą

Sausio 23 dieną Ramšteino formato Ukrainos rėmėjų kontaktinės grupės nuotoliniame susitikime aptarta situacija mūšio lauke ir neatidėliotini Ukrainos poreikiai bei gynybos pramonės gamybos pajėgumai, pranešama spaudai išplatintame Krašto apsaugos ministerijos pranešime.
Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje veiksmų plano pasirašymas ir spaudos konferencija
Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje veiksmų plano pasirašymas ir spaudos konferencija / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Lietuva patvirtino savo tęstinius įsipareigojimus Ukrainai. Būtina atliepti visus neatidėliotinus kariaujančios šalies poreikius, jų kova kasdien tik sunkėja. Susitikime dalyvavusios šalys patikino, kad parama bus tęsiama. Būtina tesėti savo pažadus ir užtikrinti veiksmingą, tvarią bei ilgalaikę karinę paramą Ukrainai“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Susitikimo metu daug dėmesio skirta Ukrainai skirtų pajėgumų koalicijų veiklai apžvelgti, įskaitant ir Lietuvos vadovaujamą Ukrainos išminavimo pajėgumų koaliciją. Ankstesniuose Ramšteino susitikimuose valstybės nutarė, kad karinė parama Ukrainai turėtų būti koordinuojama per pajėgumų koalicijas. Tokios koalicijos yra būdas užtikrinti nuspėjamą ir ilgalaikę paramą Ukrainai ir tuo pačiu sustiprinti būsimus Ukrainos karinius pajėgumus.

Susitikime paskelbti ir būsimi valstybių rėmėjų karinės paramos Ukrainai paketai. Lietuvos sausio mėnesio paramos paketo vertė – apie 22,3 mln., planuojama Ukrainai pristatyti amuniciją, dronus, generatorius, detonavimo sistemas, šiltų drabužių.

Pagal 2024-2026 metų Lietuvos paramos Ukrainai planą, naujiems Ukrainai skirtiems įsigijimams per šį laikotarpį ketinama skirti apie 200 mln. eurų. Didžioji dalis naujausios paramos yra orientuota į Lietuvos buriamos Ukrainos išminavimo koalicijos poreikius, taip pat Ukrainos karių rengimui ir reabilitacijai, įnašams į paramos Ukrainai fondus, karinės technikos remontui Lietuvoje, prisidėjimui prie kitų Pajėgumų koalicijų.

Šiais metais bus siekiama padidinti ukrainiečių mokymų apimtis ir parengti apie 3 600 Ukrainos karių. 2023 m. įvairiuose formatuose Lietuva parengė 2850 ukrainiečių karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas