Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 02

Siūloma „įsigyti“ Ukrainos trofėjų: „Parduodamas beveik puikios būklės tankas T-72B“

Vilniaus centre eksponuojamas ukrainiečių pamuštas rusų tankas nuo pirmos akimirkos dėmesio centre. Čia būta provokacijų, gvazdikų ir žvakių. Kažkas atgabeno klozetą, kaip aliuziją į rusų kareivių plėšimus Ukrainoje. Politikai irgi nevengė pasirodyti. Vienas kandidatas į Vilniaus merus pastatė konteinerį gvazdikams, kitas net skalbimo mašiną užkėlė. O sostinės mero patarėjas Karolis Žukauskas siūlo įsigyti patį tanką – vos už 800 eurų.
Ironiškas pasiūlymas pirkti tanką internete paskelbtas kartu su panašiais skelbimais apie automobilius
Ironiškas pasiūlymas pirkti tanką internete paskelbtas kartu su panašiais skelbimais apie automobilius / Ekrano nuotr. iš autoplius.lt

„Net vyrai nešė gėles“

„Tankas T-72B“ – toks objektas trečiadienį atsirado automobilių skelbimų svetainėje „Autoplius“. Nurodyta kaina atrodo įkandama – 800 eurų, juoba kad pardavėjas siūlo ir derėtis.

Žemiau pateikta nemažai techninės informacijos apie siūlomą objektą: naudotas, pagaminimo data – 1979 m. gegužė, variklis – 1 603 arklio galių (1 179 kW), pavarų dėžė – mechaninė, kuro tipas – dyzelinas, degalų bako talpa – 300 l, yra papildomas kuro bakas.

Ekrano nuotr. iš autoplius.lt/Skelbime pateikta detali informacija apie tanką
Ekrano nuotr. iš autoplius.lt/Skelbime pateikta detali informacija apie tanką

Spalva – žalia / chaki, ratų formulė – 8x8, priekinė pakaba – nedalomas tiltas, galinė pakaba – torsioninė, abi mechaninės, vairo padėtis – kairėje, miegamųjų vietų nėra, bet yra borto kompiuteris, stoglangis, asmeninė ventiliacija, žema kabina.

Pateikti ir matmenys milimetrais: ilgis – 9 530, plotis – 3 590, aukštis – 2 230. Tanko tūris – 76,29 kub. m.

Rida – vos 2 680 km, Lietuvoje neeksploatuota. Euro standarto nėra. Yra serviso knygelė, techninė apžiūra galioja iki šių metų pabaigos, bet nurodyta, kad transporto priemonė daužta.

„Domina keitimas“, – nurodo pardvėjas ir tikina, kad tanko būklė beveik puiki.

„Tankas daužtas, bet mažai eksploatuotas – vienas savininkas, 71-erių vyriškis, kuris labai prižiūrėjo šią transporto priemonę, – rašoma skelbime. – Realiai tik viena ilgesnė kelionė buvo nuo Belgorodo iki Dmytrivkos.

Rida tikrai neatsukta. Neskendęs, nors per vieną upelį važiuojant buvo reikalų.

Paskutinė registracijos šalis – Rusija, bet į Lietuvą eksportuotas per Ukrainą.

Ekrano nuotr. iš autoplius.lt/Ironiškas pasiūlymas pirkti tanką internete paskelbtas kartu su panašiais skelbimais apie automobilius
Ekrano nuotr. iš autoplius.lt/Ironiškas pasiūlymas pirkti tanką internete paskelbtas kartu su panašiais skelbimais apie automobilius

Turėjo eismo įvykį su kitu eismo dalyviu „Javelin“, atlaikė puikiai – „Javelin“ neberemontuojamas, o tanką galima suremontuoti. Bet techninė apžiūra dar galioja iki 2023 12.

Viduje – juodos odos salonas, trys sėdimos vietos.

Visi patogumai – į tanko komplektaciją įeina ir skalbimo mašina bei nešiojamas tualetas (nuotraukas pridedame). Pridedu ir naują nuotrauką, kaip atrodė vos išvykęs iš salono.

Bagažinės nėra, bet daiktus galima vežti pririšus viršuje tanko – bandyta ne kartą, pavyko.

Kuro sąnaudos nemažos, bet galima įstatyti dujas – padėčiau surasti, kas tai daro.

Tanko privalumai: erdvus salonas, gera garso izoliacija, beraktė sistema (nėra jokių raktų apskritai), nereikia keisti padangų, niekada negausite parkavimo baudos, nes nėra valytuvų, už kurių būtų galima užkišti baudos lapelį.

Ekrano nuotr. iš autoplius.lt/Prie skelbimo nurodytas numeris, kuriuo paskambinus galima skirti paramos Ukrainai
Ekrano nuotr. iš autoplius.lt/Prie skelbimo nurodytas numeris, kuriuo paskambinus galima skirti paramos Ukrainai

Beje, visada turėsite nemokamą stovėjimo vietą Vilniuje, Žvėryne, Ukrainos herojų gatvėje – čia būna salono garantija. Iškylaujant dar patogu ant vamzdžio pasikabinti hamaką arba džiauti skalbinius. Moderniškai atsidarančios durys – viršų. Yra du stoglangiai, apvalūs, tik be stiklo.

Tanko trūkumai: nėra vairo stiprintuvo, prastas priekinis matomumas, nėra parktronikų, nėra kondicionieriaus. Todėl labiausiai tinka važinėti vėsesniu metu – vasarą viduje labai karšta. Yra šiek tiek rūdžių, bet jas galima nušveisti. Tiesa, nėra Euro standarto – kertant sieną visada būna problemų su muitininkais. Nėra oro pagalvių, bet prie komplekto pridėsim 4 pagalves iš namų, labai minkštos.

Patikėkite, tai išskirtinė transporto priemonė, atkreipia pravažiuojančių akį kelyje. Moterų dėmesys garantuotas – vos prisiparkavau Vilniaus centre, suplūdo pagyvenusio amžiaus damos su gvazdikais. Net ir vyrai nešė man gėles.

Apžiūrėti tanką galima Vilniuje centre. Dėl apžiūros iš anksto susitarkime telefonu 1482. Tik rimti skambučiai, į švyturėlius bei SMS žinutes neatsakau.“

1482 yra "Blue Yellow" organizacijos numeris, kuriuo paskambinus galima ją paremti - visi surinkti pinigai keliauja kaip karinė parama Ukrainai.

Plataus masto karinės operacijos metinių proga Lietuva surinko 14 mln. eurų, už kuriuos ketinama pirkti radarus. Tuomet irgi raginta skambinti būtent šiuo numeriu ir taip paaukoti.

Rimtų pirkėjų neatsirado

Mažai tikėtina, kad paprastame automobilių skelbimo puslapyje būtų galima įsigyti tanką ir dar, kaip rašoma, neblogos būklės. Jo aprašymas, kuriame galima rasti daug užuominų į Ukrainoje šiuo metu vykstantį karą, verčia abejoti, ar toks objektas tikrai parduodamas.

Iš pridėtų nuotraukų galima suprasti, kad kalba eina apie tanką, kuris šiuo metu eksponuojamas sostinės Katedros aikštėje.

Visą intrigą savo paskyroje „Facebook“ atskleidžia kadenciją baigiančio Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas K.Žukauskas.

„To dar Lietuvos istorijoje nebuvo – galite nusipirkti rusišką tanką! – intriguoja jis. – Parduodu unikalų daiktą, kaina ypatingai žema. Kontaktas – skelbime, skambinkite skubiai, kol neatsirado pirkėjas.“

Žemiau galima rasti ne tik nuorodą į tą patį skelbimą ir tanko aprašymą, bet ir paaiškinimą, kaip jis atsirado.

Po to pridėta padėka tinklalapiui „Autoplius“ ir jo rinkodaros vadovui Ginteniui Dauparui, „kurie padėjo idėją paversti realybe“.

Galiausiai K.Žukauskas ragina: „Būtinai pasidalinkite skelbimu – tikiuosi, gal net kokie vatinukai susimes ir pagaliau nupirks tą tanką, pasistatys kieme ir galės nukloti gvazdikais. Dėl kainos pasukit man telefonu 1482, viską susiderinsim.“

K.Žukauskas portalui 15min sakė rimtų užklausų dėl tanko pirkimo nesulaukęs: „Gal, jei būčiau palikęs savo telefoną, būtų kas skambinę, bet kol kas matau e-mailu tik vieną užklausa, bet su humoru apie tai, šaudo ar ne ir pan.

O daugiau – tik juokingi komentarai arba vatnikų grasinimai, jų nuolat žinutėmis sulaukiu arba komentaruose.“

Į repliką, kad už tokią kainą tanką būtų galima pirkti, tik jam reikėtų nemažo garažo, „pardavėjas“ atsakė: „Visada galima kur nors miške priparkuoti, gerai maskuojasi.“

Kaip atsirado skelbimas, savo paskyroje „Facebook“ paaiškino ir pats G.Dauparas.

G.Nausėda: „Jo reikėjo“

Jau keletą dienų Vilniaus centre eksponuojamas ukrainiečių pamuštas rusų tankas nuo pradžių ėmė kelti aistras.

Jis iškart tapo provokacijos taikiniu. Sekmadienį jau sutemus ant tanko buvo išdėliota raudonų gvazdikų, taip greičiausiai siekiant pagerbti agresorę Rusiją. Policija ėmė aiškintis, kas dėjo gėles, kuriomis įprastai pagerbiamos Antrojo pasaulinio karo aukos rusams minint vadinamąją pergalės dieną gegužės 9-ąją.

Teisena pradėta dėl nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimo ar demonstravimo.

Už tai gresia bauda nuo 300 iki 700 eurų.

Taip pat skaitykite: Ukrainiečių pamuštą rusų tanką raudonais gvazdikais apdėlioję asmenys – policijos akiratyje

Tą pačią dieną kilo ir konfliktas – ryte vienas asmuo, padėjęs gėlių, kitam sudavė kumščiu į veidą. Dėl to pareigūnai taip pat pradėjo tyrimą. Smurtautojas jau nustatytas.

Pirmadienį gėlių ant tanko vėl atsirado. Akibrokštai tuo nesibaigė – vėliau dvi senjorės atnešė žvakių, tankas išpaišytas aerozoliniais dažais.

Į provokacijas sureagavo ir prezidentas Gitanas Nausėda. Jis tikino palaikantis idėją Vilniuje eksponuoti ukrainiečių karių sudegintą Rusijos tanką.

„Jo reikėjo, kad pamatytume tuos vatinukus, kurie dabar ten lankosi, gėlytes neša, maldas organizuoja. Labai gera išgryninti ir pamatyti, kas yra kas Lietuvoje“, – sakė sakė šalies vadovas.

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko patarėja Kamilė Šeraitė savo ruožtu pažymėjo, kad provokacijų buvo galima tikėtis. Ji patikino, kad eksponuojamo tanko nei aptverti, nei išvežti neplanuojama.

Trofėjinis Ukrainos karių sunaikintas Rusijos tankas nuo praėjusio penktadienio eksponuojamas automobilių stovėjimo aikštelėje šalia Katedros aikštės Vilniuje, jis stovės iki kovo 16 dienos.

Tanką Vytauto Didžiojo karo muziejui Kaune iki šių metų pabaigos paskolino Kyjivo karo muziejus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas