Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 14

Ukrainos vėliavų „Twitter“ neuždraudė: tai buvo bandymas įgelti Elonui Muskui

„Twitter“ vartotojo bandymas įgelti naujajam šio socialinio tinklo savininkui Elonui Muskui ir bandymas atkreipti dėmesį į jo šališkumą bei esą keliamą grėsmę demokratijai virto melagiena. Internete plinta tariamas platformos įspėjimas pašalinti iš savo paskyrų Ukrainos vėliavas, kad būtų išvengta politikos. Bet jis netikras – netrukus pats autorius atskleidė apgaulę ir paaiškino savo sumanymą.
„Twitter“ tokio įspėjimo dėl Ukrainos vėliavų nerašė
„Twitter“ tokio įspėjimo dėl Ukrainos vėliavų nerašė / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Įspėjimas pradžiugino

„Einame visi į „Twitterį“! Liepta visiems panaikinti vėliavėles“, – prieš porą savaičių paragino kito socialinio tinklo – „Facebook“ – vartotoja.

Iš šio komentaro sunku suprasti, kas turėta omeny, bet moters žodžius paaiškino kartu paskelbta ekrano nuotrauka – kaip galima suprasti, „Twitter“ pranešimo.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Netikras „Twitter“ nurodymas ištrinti Ukrainos vėliavas platinamas ir Lietuvoje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Netikras „Twitter“ nurodymas ištrinti Ukrainos vėliavas platinamas ir Lietuvoje

„Privalote pašalinti iš savo paskyrų Ukrainos vėliavą (vietoj šių žodžių panaudota jos ženkliukas – red. past.)“, – didelėmis raidėmis rašoma jame.

Toliau nurodyta, kad „matomai Ukrainą remti“, taigi naudoti vėliavos ženkliuką, gali tik „Twitter Blue“ prenumeratoriai. Jį pašalinti esą užtruks tik kelias minutes.

Viršuje „Twitter“ paukščiuku pažymėtame ir gana autentiškai atrodančiame įspėjime paaiškinta ir tokio nurodymo priežastis: „Šios vėliavos demonstravimas laikomas politiniu pareiškimu prieš Rusiją, o mes, kaip neutrali platforma, privalome sušvelninti bet kokį politinį šališkumą.“

Taip pat skaitykite: „Twitter“ sustabdžius reporterių paskyras, ES įspėja E. Muską dėl sankcijų

Galiausiai pridėta, kad, norint išlaikyti savo paskyrą „Twitter“, vėliavos ženkliuką reikėtų ištrinti iki vasario 28 d.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Twitter“ tokio įspėjimo dėl Ukrainos vėliavų nerašė
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Twitter“ tokio įspėjimo dėl Ukrainos vėliavų nerašė

„Facebook“ vartotoja prie cituoto komentaro pridėjo įvairių muzikos instrumentų piešinukų – tarytum palydėjo fanfaromis. Taigi reikėtų suprasti, kad toks sprendimas moterį, neretai skelbiančią Rusiją palaikančius įrašus, pradžiugino.

Kita moteris šiame socialiniame tinkle paskelbė ekrano nuotrauką, kurioje matyti ne tik cituotas tekstas, bet ir internauto, galimai sulaukusio įspėjimo, replika.

„Twitter“ reikalauja pašalinti mėlynai-geltonas ikonėles iš savo vardų“, – rusiškai paaiškino ji.

Paties „Twitter“ vartotojo (kurio ir paskyros nuotraukoje, ir pavadinime matyti Ukrainos vėliava) komentaras apie įspėjimą taip pat surašytas rusiškai: „Tu juk ne rimtai, E.Muskai? Dabar viską cenzūruojate? Dar kas nors sulaukė šio iššokančio lango ar tik mes?“

Ši ekrano nuotrauka internete paplito iškart po Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą metinių. Ja imta dalytis įvairiuose socialiniuose tinkluose ir tinklalapiuose, įvairiomis kalbomis (čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia.

Taip pat skaitykite: Sukčiai dangstosi E.Musko vardu: siūlo pirkti neegzistuojančią kriptovaliutą

Ukrainos vėliavą daugelis „Twitter“ ir kitų socialinių tinklų vartotojų pridėjo prie savo vardų karo metu, taip išreikšdami savo poziciją ir paramą jai.

Paneigė patys

Šis įspėjimas yra netikras. Jo autentiškumą patikrinti paprasta. Platinamame tekste pateikta nuoroda, kurią paspaudus galima sužinoti daugiau apie naujas „Twitter“ bendruomenės gaires (tiesa, parašyti tik šie žodžiai, paties adreso nematyti).

Ne itin ilgose „Twitter“ taisyklėse, kurias galima rasti pačiame tinklalapyje, neminima ne tik Ukraina, bet ir vėliavos ar politika apskritai. Į platinamą netikrą įspėjimą sureagavęs socialinis tinklas pažymėjo nė vienam vartotojui nedraudžiantis naudoti Ukrainos vėliavos ženkliuko.

„Nežinome apie jokį panašų pranešimą ar apribojimą, – naujienų agentūrai AFP pabrėžė kompanijos pasitikėjimo ir saugumo vadovė Ella Irwin. – Nežinia, iš kur vartotojas gavo tokią informaciją.“

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Twitter“ tokio įspėjimo dėl Ukrainos vėliavų nerašė
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Twitter“ tokio įspėjimo dėl Ukrainos vėliavų nerašė

Taisyklėse, kaip ir daugeliu panašių atvejų, draudžiami grasinimai, neapykantos reiškimas, smurto ar savižudybių skatinimas, pernelyg apsinuoginusių asmenų nuotraukos, kišimasis į rinkimų procesus, autorinių teisių pažeidimai, vaikų seksualinis išnaudojimas, neleidžiama atskleisti kito žmogaus asmeninės informacijos ir pan.

„Twitter“ paskyroje, kurios pavadinimas – „Walter Report“ – matyti viename iš cituotų įrašų, tikrai vasario 25-ąją pasirodė toks tariamas įspėjimas ir angliški klausimai E.Muskui, kuris pernai įsigijo šį socialinį tinklą.

Tinklalapyje tokiu pačiu pavadinimu ir jo „Substack“ naujienlaiškyje nurodyta, kad čia pateikiama naujausia informacija apie Ukrainą.

Šis įrašas peržiūrėtas jau 3,1 mln. kartų. Po juo yra paties socialinio tinklo įspėjimas, kad Ukrainos vėliavos nedraudžiamos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas, „Twitter“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas, „Twitter“

Praėjus kelioms valandoms, „Walter Report“ taip pat paskelbė: „Twitter“ dar NEdraudžia Ukrainos vėliavos. Tačiau faktas, jog taip tikėtina, kad E.Muskas tai padarytų, yra rimtas.

E.Musko veiksmai ir įrašai kalba garsiau nei netikri memai ir turi realių pasekmių Ukrainai. Tikra grėsmė demokratijai yra E.Muskas, atkartojantis savo kraštutinių dešiniųjų draugelių rusišką propagandą.“

Naujasis „Twitter“ savininkas nuolat reiškia nuomonę apie situaciją Ukrainoje ir jo kompanijos „SpaceX“ interneto paslaugos „Starlink“ naudojimą šioje valstybėje. Užpultos šalies rėmėjai, įskaitant patį prezidentą Volodymyrą Zelenskį, ne sykį jį yra kritikavę dėl jo pasiūlyto „taikos plano“.

Sukurta „Twitter“ žinutė pasirodė šiai kompanijai paskelbus apie įvairius planuojamus pokyčius. Ji pati vizualiai ir turiniu yra panaši į tikrą pranešimą apie ketinimus apriboti dvigubą autentiškumo patvirtinimą (ne tik slaptažodžiu, bet ir teksto žinute) ir šią galimybę patikti tik „Twitter Blue” prenumeratoriams.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas