Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 29 /17:05

Sveikatos specialistai: iš Kinijos į Lietuvą atvykęs studentas sveikas, atkeliavo ne iš koronaviruso židinio

Iš Kinijos į Lietuvą atvykęs, Uhane įsikūrusio Uažongo mokslo ir technologijų universiteto studentas yra sveikas, teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus patarėja Lina Grinytė-Jauniškienė. Jos žiniomis, studentas mūsų šalį pasiekė ne iš Uhano, o iš kitos vietovės, kuri nuo mirtino koronaviruso epicentro smarkiai nutolusi. Tiesa, kada paskutinį kartą studentas lankėsi Uhane, nežinia.
Vilniaus oro uoste
Vilniaus oro uoste / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš Kinijos atvykęs studentas pirmiausia buvo pasitiktas oro uoste, su juo pabendrauta, suteikta visa informacija, nurodė L.Grinytė-Jauniškienė.

„Dabar su juo bendraujama kasdien per aukštosios mokyklos studijų koordinatorių“, – pridūrė ji.

Studentas, patarėjos žiniomis, Lietuvą pasiekė ne iš viruso židinio ir šiuo metu yra sveikas.

Jis atvyko iš vietovės, kuri yra 1200 km nuo Uhano miesto.

„Išsiaiškinta, kad šis žmogus nėra iš Uhano, jis atvyko iš vietovės, kuri yra 1200 km nuo Uhano miesto. Šiuo metu jis yra sveikas. Jam yra suteikta visa reikalinga informacija dėl sveikatos stebėjimo“, – atsakyme 15min teigė ji.

MRU ėmėsi prevencinių priemonių

Apie tai, kad pagal mainų programą Lietuvos Mykolo Romerio universitete (MRU) besimokysiantis studentas į Lietuvą atvyko ne iš koronaviruso karantino zonos, o iš kitur, trečiadienį 15min informavo šios aukštosios mokyklos Komunikacijos skyriaus vedėjas Vaidotas Norkus. Tiesa, jis teigė, kad nuo Uhano vietovė nutolusi maždaug 1,5 tūkst. kilometrų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

MRU atstovas patikslino antradienį skelbtą informaciją, kad į Lietuvą atskrido ne studentė, o studentas, ir patikino, kad jo sveikatą specialistai detaliai tikrino oro uoste.

„Su juo oro uoste asmeniškai bendravo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai: detaliai įvertino jo sveikatos būklę, susirinko jo kontaktinę informaciją“, – informavo V.Norkus.

Anot jo, Sveikatos centro specialistai susisiekė ir su aukštąja mokykla.

„Pasitikslino kontaktinę studento informaciją, informavo, kad palaikys ir tiesioginį kontaktą su studentu dėl jo sveikatos būklės. O mes palaikysim ryšį su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centro atstovais, atidžiai stebėsim situaciją ir operatyviai informuosim“, – patikino V.Norkus.

Uhane įsikūrusio Uažongo mokslo ir technologijų universiteto studentas, jo žiniomis, į Lietuvą atkeliavo ne iš viruso karantino zonos, bet iš savo gimtojo miesto, kuris yra maždaug nuo 1,5 tūkst. kilometrų nuo Uhano.

MRU, anot V.Norkaus, jau dabar ėmėsi prevencinių saugos priemonių, nors studijos universitete prasidės tik kitą savaitę.

„Prevencinė informacija, kontaktai, kur kreiptis kilus įtarimui dėl susirgimo gavo Lietuvos ir užsienio studentai, taip pat informuota ir universiteto administracija“, – nurodė jis, pridurdamas, kad MRU darbo saugos specialistai turi prevencinių priemonių planą, kuris, kilus bent menkiausiam įtarimui dėl koronoviruso plitimo, būtų įgyvendinamas.

Tiesa, kada paskutinį kartą aptariamas studentas lankėsi Uhane, nežinia, o tai svarbu turint omeny, kad viruso inkubacinis periodas, kaip manoma, – 14 dienų.

Viceministras: pagrindo nerimauti nėra

Trečiadienį surengtos spaudos konferencijos metu sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis teigė, kad kol kas žinių, jog į Lietuvą atvykęs Uhano universiteto studentas turėtų sveikatos problemų, nėra.

„Tikrai imamasi visų prevencinių ir atsargumo priemonių, kad mes laiku, jeigu vis tik būtų kažkas tai ne taip, galėtumėm ne tik imtis priemonių, bet ir suteikti reikiamą pagalbą. Kol kas žinių, kad kažkas būtų ne taip arba keltų susirūpinimą [...], nėra“, – pabrėžė jis, pridurdamas, kad ir pagrindo nerimauti nėra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis

Manoma, kad praėjusį mėnesį būtent iš Uhano pasklido mirtinas naujas koronavirusas. Šiame mieste paskelbtas karantinas. Naujausiais duomenimis, virusas nusinešė 130 gyvybių, juo užsikrėtusiųjų – tūkstančiai.

Virusas pasiekė Europą.

Reaguodami į tai, kad Kinijoje atsiradęs mirtinas, naujas koronavirusas ėmė plisti už jos ribų, nuo šeštadienio visuose trijuose Lietuvos oro uostuose pradėjo budėti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai. Jie konsultuoja keleivius, pagal poreikį dalija asmeninės apsaugos priemones ir, jei reikia, vykdo sveikatos patikrą.

Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas