Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 08 /16:58

URM sako neturinti informacijos apie Izraelyje nukentėjusius lietuvius, keliautojai saugūs

Užsienio reikalų ministerija (URM) sekmadienį pranešė neturinti informacijos apie Izraelyje dėl konflikto su „Hamas“ grupuote sužeistus ar žuvusius lietuvius ir nurodė, kad keliaujantieji šioje šalyje yra saugūs.
Vaidoto Beniušio / BNS nuotr.
Nuorodos Golano aukštumose
Temos: 1 Izraelis

„Nėra nusiskundimų dėl to, kad būtų žuvusių ar kaip kitaip fiziškai nukentėjusių lietuvių. Tokios informacijos neturime“, – LRT radijui sakė URM kanclerė Inga Černiuk.

Pasak I. Černiuk, Izraelyje esantiems turistams specialūs skrydžiai neorganizuojami, oro bendrovės turi pačios pasirūpinti savo klientais. 

„Dėl repatriacinių skrydžių organizavimo šuo metu mes tokių galimybių neturime, nes civilinė aviacija vis dar veikia, ne visi skrydžiai atidėti, oro uostas kad ir labai ribotai, bet veikia. Oro bedrovės turi pirmiausia pačios pasirūpinti dėl klientų išgabenimo“, –  teigė URM atstovė. 

URM kanclerės teigimu, Vilnius bendrauja su kitų valstybių konsulinėmis įstaigomis ir pareigūnais bei aiškinasi, ar jie neketina organizuoti tokių skrydžių.

„Tada mes galėtume kooperuotis ir parskraidinti“,  – teigė I. Černiuk.

URM anksčiau pranešė, kad Lietuvos ambasados Izraelyje konsulinėje registracijoje nurodomi apie 7 tūkst. Izraelyje gyvenančių Lietuvos piliečių.

Programėlės „Keliauk saugiai“ bei kitų šaltinių duomenimis, šiuo metu Izraelyje lankosi 460 Lietuvos piliečių.

URM teigimu, ambasada palaiko ryšį su šiuo metu Izraelyje esančiomis piligrimų grupėmis ir pavieniais keliautojais.

Ministerijos žiniomis, visi keliautojai iš Lietuvos šiuo metu yra saugūs.

„Hamas“ grupuotei pradėjus atakas prieš Izraelį, URM rekomenduoja Lietuvos piliečiams įvertinti būtinybę šiuo metu keliauti į Izraelį ir Palestiną, tačiau primygtinai siūlo susižinoti artimiausios slėptuvės vietą bei nevykti į tam tikras teritorijas.

Pasak URM šiuo metu ypač įtempta situacija yra pasienyje su Gazos ruožu, Jeruzalėje, Vakarų Krante, taip pat Izraelio šiaurėje esančiose Golano aukštumose bei pasienyje su Libanu, Jenino, Nabluso bei Hebrono regionuose Palestinoje. 

Šiuo metu jau esantiems Izraelyje ar Palestinoje lietuviams siūloma būti ypatingai budriems ir imtis visų atsargumo priemonių, o taip pat sekti oficialią institucijų informaciją, laikytis vietos valdžios nurodymų.

 URM įspėja, kad daug oro linijų ir skrydžių kompanijų jau atšaukė skrydžius į Izraelį ir nevyksta iš jo, todėl susisiekimas su Izraeliu yra apribotas.

Rekomenduojama stebėti oro uostų informaciją. 

Sekmadienį Izraelio naujienų portalas „Ynet“ pranešė, kad per palestiniečių grupuotės „Hamas“ atakas žuvo lietuvių tautybės Izraelio policininkas Martynas Kuzmickas.

Anot portalo, apie šio ir kitų policijos pareigūnų žūtį pranešta jų artimiesiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas