Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 26

Už duotą kraują – tyrimas: kvietimus į kiną pakeitė kitokios paskatos donorams

Santaros klinikų Kraujo centras jau kurį laiką kraujo duodantiems donorams siūlo išsirinkti vieną iš tyrimų – galima išsitirti cholesterolį, inkstų ar kepenų veiklą ir pan. Kaip sako, tuo jie pakeitė anksčiau dalintus kvietimus į kiną ir kitas smulkias dovanėles. Nacionalinio kraujo centro atstovai sako, kad donorus labiau motyvuoja pati galimybė išgelbėti gyvybę, o taip pat – ir galimybė pagerinti savo senatvę.
Kraujo centras
Kraujo centras / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

Į Santaros klinikų kraujo centrą atėję donorai jau kuris laikas kaip paskatą gali rinktis vieną iš šešių tyrimų, kurie paprastai nepigiai kainuoja.

Tas pasirinkimas yra toks:

  • Bendras kraujo tyrimas;
  • Feritino (geležies) nustatymo tyrimas;
  • Mikroelementų (elektrolitų) tyrimas;
  • Cholesterolio tyrimas;
  • Inkstų funkcijos tyrimas;
  • Kepenų funkcijos tyrimas (fermentai);
  • Kasos funkcijos tyrimas;
  • Skydliaukės hormonų tyrimas.

Mielai naudojamasi

VUL Santaros klinikų vyr. specialistė Vaida Strakšytė sako, kad išteis šiuo metu VUL Santaros klinikų Kraujo centre kraujo donorai po donorystės kaip dovaną gali pasirinkti vieną iš siūlomų tyrimų paketų.

„Taip norime paskatinti visuomenę ne tik dalintis gerumu su kitais, bet ir nuolat domėtis bei stebėti savo pačių sveikatos būklę.

Šis pasiūlymas nuolatinius donorus nudžiugino, jie noriai kiekvieno apsilankymo Kraujo centre metu atlieka vieną tyrimą po kito. Tyrimų atsakymą paprasta pasitikrinti savarankiškai, o rezultatai būna jau kitą dieną po donorystės“, – aiškino V.Strakšytė.

Jos teigimu, į tyrimų sąrašą Kraujo centras įtraukė tokius tyrimus, kuriuos profilaktiškai turėtų atlikti kiekvienas žmogus bent vieną kartą per metus.

„Tikime, kad ši dovana, kurią gali gauti kiekvienas, padovanojęs kraujo, taps nuolatiniu priminimu rūpinti savo ir kitų sveikata“, – sakė V.Strakšytė.

Šis pasiūlymas nuolatinius donorus nudžiugino, jie noriai kiekvieno apsilankymo Kraujo centre metu atlieka vieną tyrimą po kito.

Kraujo donorystei registruotis galima telefonu +37067600078, interneto svetainėje arba el.paštu.

Didžiausia paskata – ne tos dienos dovana

Nacionalinis kraujo centras irgi turi numatęs nedideles dovanėles donorams, nors jų atstovų teigimu, didžiausia paskata ateinantiems yra visai ne jos.

„Kraujo donorams visada yra atsidėkojama už jų atliktą gerą darbą, t.y. donorystę. Po donacijos donorams įteikiamas padėkos maišelis, kuriame jie randa bilietą į kino teatrą, knygynų klubo kuponą, skėtį, puodelį ar panašiai. Turime ir partnerių, kurie aktyviai remia kraujo donorystę ir dovanoja kraujo donorams dovanas (mineralinis vanduo, sultys, sausainiai ir pan.).

Didžiausias paskatinimas kraujo donorui – išgelbėtos gyvybės, o taip pat ir galimybė pagerinti savo senatvę ir jos sulaukus gauti valstybinę pensiją“, – teigė Nacionalinio kraujo centro Donorystės organizavimo skyriaus vadovė Edita Urbonienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas