Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 06 /15:04

Už skiepus senjorams – po 100 eurų: Vyriausybė palaimino, dabar spręs Seimas

Trečiadienį posėdžiavusi Vyriausybė pritarė siūlymui skirti 100 eurų išmokas nuo COVID-19 pasiskiepijusiems 75-erių metų ir vyresniems gyventojams. Galutinį sprendimą dėl to priims Seimas. Klausimą prašoma svarstyti ypatingos skubos tvarka.
Pristatyti naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai
Eurai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Siūlymą mokėti išmokas senjorams ir taip skatinti skiepytis nuo COVID-19 pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Įstatymas įsigaliotų spalio 18-ąją

Pagal jį, vienkartines 100 eurų išmokas gautų 75-erių metų ir vyresni gyventojai, kurie iki šių metų rugsėjo nebuvo pasiskiepiję nė viena vakcinos doze ir iki lapkričio 31 dienos pilnai pasiskiepytų.

Taip pat – tie, kurie persirgo COVID-19, bet iki kovo 31 dienos pasiskiepytų bent viena vakcinos doze.

Išmokas gautų ir tie, kurie yra pilnai pasiskiepiję ir iki kovo 31-osios pasiskiepytų sustiprinančiąja, tai yra trečia arba antra doze, priklausomai nuo pasirinktos vakcinos.

Vyriausybei pritarus, siūlymą dėl finansinės paskatos senjorams svarstys Seimas. Ministrų kabinetas prašo tai daryti ypatingos skubos tvarka.

Planuojama, kad įstatymas įsigaliotų spalio 18 dieną.

„75 metų ir vyresni asmenys priklauso aukštai rizikos grupei ir jų imunizacijos lygis yra gerokai mažesnis nei kitų aukštos rizikos grupių, ir šioje grupėje mes turime apie 80 tūkst. žmonių, kurie nėra paskiepyti ar persirgę COVID-19 ir neturi imuniteto“, – Vyriausybės posėdžio metu kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ragina neatidėlioti sprendimo skiepytis

Ji pažymėjo, kad 75 metų amžiaus ir vyresnių asmenų mirštamumas nuo koronaviruso per pandemiją sudaro du trečdalius visų mirčių. Taigi ragino nedelsti bei skiepytis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Navickienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Navickienė

„Atidėlioti sprendimo skiepytis, laukiant šio įstatymo įsigaliojimo, tikrai nereikia, todėl kad įstatymas numatys, kad net ir tie žmonės, kurie jau yra pasiskiepiję rugsėjo mėnesį, pateks į 100 eurų išmokos gavėjų ratą“, – kalbėjo M.Navickienė.

Pinigus pasiskiepijusiems senjorams planuojama išmokėti gruodžio ir balandžio mėnesiais kartu su pensija, atskiro prašymo senjorams teikti nereikėtų.

SADM skaičiavimais, valstybei tai kainuotų apie 27 mln. eurų, jei vienkartinę išmoką gautų apie 272 tūkst. asmenų.

Siūlymą skirti vienkartines išmokas vyresnio amžiaus žmonėms, kad jie pasiskiepytų nuo COVID-19, prieš kurį laiką pateikė opozicijoje dirbantys „valstiečiai“.

Premjerė: idėja – nei nauja, nei originali

Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė pažymėjo, jog ši idėja nėra nauja.

„Sėdintys už šito stalo žino, kad idėja nėra nei nauja, nei originali, nei nė karto nėra nesvarstyta. Kadangi faktinę situaciją reikia vertinti tokią, kokia ji yra, tai jeigu tai bent daliai žmonių padės priimti teisingą sprendimą ir išvengti sunkios ligos formos ar mirties, matyt, kad į tai verta investuoti net tokiu būdu“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Jeigu tai bent daliai žmonių padės priimti teisingą sprendimą ir išvengti sunkios ligos formos ar mirties, matyt, kad į tai verta investuoti.

Kai kurie siūlymą vakcinaciją skatinti pinigais vertina skeptiškai – abejoja, ar tai duos ilgalaikį efektą, ar sumažins baimes.

Esą geriau, kad į procesą labiau įsitrauktų šeimos gydytojai.

SADM skaičiavimais, apie 80 tūkst. 75-erių metų ir vyresnių žmonių nėra nei pasiskiepiję, nei persirgę koronavirusu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai