Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 06

Už verslo bendruomenės nuomonę – grasinimai prokuratūra

„Buvau šokiruotas LR Seimo Aplinkos komiteto pirmininko Jono Šimėno pareiškimo, kad už Klaipėdos pramonininkų asociacijos (KPA) vardu pareikštą nuomonę apie Atliekų tvarkymo įstatymo projektą būsiu apskųstas prokuratūrai“, – išplatintame pranešime teigia Klaipėdos pramonininkų asociacijos prezidentas Leonas Makūnas.
Antrinių žaliavų konteineriai
Antrinių žaliavų konteineriai / KRS nuotr.

Sausio 31 d. Lietuvos pramonininkų konfederacijos posėdyje Klaipėdos pramonininkų asociacijos suformuluotas pastabas J.Šimėnas pavadino „tendencingomis ir prasilenkiančiomis su tiesa“. Tačiau jos pagrįstos išsamia verslo specialistų atlikta įstatymo teksto ir galimų pasekmių analize.

Be KPA, dėl J.Šimėno siūlomų Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimų neigiamą išvadą pateikė ir LR Seimo teisininkai, Lietuvos savivaldybių asociacija, Regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacija, Lietuvos pramonininkų konfederacijos Kauno ir Šiaulių regioninės pramonininkų asociacijos.

Kaip teigiama pranešime, nors J.Šimėnas gražiai samprotauja  apie atliekų rūšiavimą, sąvartynuose deponuojamų atliekų kiekio mažinimą, apmokestinimo visuotinumą, tačiau jo siūlomos Atliekų tvarkymo įstatymo pataisos prieštarauja Lietuvos ir ES pasirašytiems susitarimams, griauna dabartinę nuo 2003 metų Lietuvoje diegiamą regioninę atliekų tvarkymo sistemą ir siaurina savivaldybių savarankiškumą, apsunkina administravimą. Neįvertinamos ir mokestinės įstatymo pakeitimų pasekmės visiems Lietuvos žmonėms. 

„Aš viliuosi, kad šie įstatymo pakeitimai atsirado dėl klaidos, o ne dėl sąmoningų kažkieno slaptų tikslų. Esu priverstas kalbėti apie tai, nes jau ne pirmas kartas, kai J.Šimėno vadovaujamas komitetas siūlo nekokybiškus įstatymus, nors reikia pripažinti, kad tokias klaidas daro ne tik jis“, - teigė L.Makūnas.

Pavyzdžiui, 2011-12-19 LR Seimui priėmus J.Šimėno pateiktą Mokesčio už valstybinius gamtos išteklius įstatymo projektą, dabar nei vandens tiekėjai, nei Aplinkos ministerija, nei kitos valstybinės institucijos nežino kaip suskaičiuoti mokestį už išsiurbtą požeminį vandenį ir yra priverstos skubiai ieškoti išeities.

Neseniai LR Vyriausybei pateiktame Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo pakeitimo projekte taip pat yra nemažai neapgalvotų, neįgyvendinamų nuostatų, smulkmeniško ir sudėtingo reglamentavimo. Kyla grėsmė, kad taisant dabar galiojančio įstatymo trūkumus bus padarytos dar didesnės klaidos.

„Man, kaip verslo atstovui ir kaip piliečiui, gėda, kad įstatymų projektai priimami neatsižvelgiant į teisininkų ir verslo profesionalų pastabas ir siūlymus. Dar labiau glumina gerb. LR Seimo nario reakcija į visuomenės atstovų nuomonę, nepagarba turintiems kitą požiūrį“, – tikino L.Makūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas