Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 19

„Užkalbink“ diena: kalbėtis vilniečiai nori, bet pirmi prabilti nedrįsta

Gegužės 19-ąją Vilniuje ūžė įveikti savo kuklumą ir uždarumą skatinanti iniciatyva „Užkalbink“. Po visą miestą iškabinti šmaikštūs plakatai, lankstinukai su galimų pokalbių temomis, o galiausiai net ir kontrolieriai kvietė žengti pirmą žingsnį ir užkalbinti tiesiog autobuse šalia sėdintį žmogų, paklausti – kaip gi sekasi?
Temos: 2 Vilnius Užkalbink!

Lietuviai uždari

Gegužės 19-ąją Vilnių bandė išjudinti asmeninė idėjų kūrėjo Tomo Ramanausko (New!) iniciatyva, kurios pagrindinis tikslas – paskatinti žmones drąsiai užmegzti pokalbį vieniems su kitais. Prie akcijos prisijungė ir sostinės kavinės bei barai, pabendrauti skatino net viešojo transporto kontrolieriai, o visas Vilnius buvo nusėtas originaliais pokalbių temas siūlančiais plakatais.

15min žurnalistų paklausti stotelėse autobusų laukiantys ar tiesiog ramiai miestu žygiuojantys žmonės tikino, kad lietuvių bendravimas viešosiose erdvėse yra itin skurdus.

„Iš tiesų, palyginti su kitomis šalimis – Skandinavija, Jungtinėmis Amerikos Valstijomis ar net Lenkija, į šalia esančius žmones dėmesio kreipiame kur kas mažiau“, – mintimis dalijosi jauna moteris.

Pasak jos, išvardintose šalyse paklausti „kur važiuoji?“, „ar viskas gerai?“, „ar reikia pagalbos?“ – yra visiškai natūralu, o Lietuvoje kiek baiminamasi pasijusti keistuoliu. Vis dėlto moteris pabrėžė, kad tautiečių kultūra po truputį keičiasi į gerąją pusę.

Patys nekalbina, bet laukia

Kad būti netikėtai pakalbintu ar nustebintu smagiu pokštu tiesiog stovint parduotuvėje prie kasos yra smagu, sutiko kiekvienas 15min apklaustas praeivis. Tačiau į klausimą, ar patys skatina tokias iniciatyvas gerais pavyzdžiais, pašnekovai atsakė skirtingai.

Kodėl nepasakius komplimento, nepaklausus, ar viskas gerai, neužmezgus paprasto neįpareigojančio pokalbio?

Vieni tikino esant progai pasikalbėti su šalia esančiu žmogumi visada ją pasinaudojantys, kiti atviravo, kad tai daro retokai, o treti prisipažino tiesiog besikuklinantys tai daryti.

Pasiteiravus, kokiomis temomis norėtų būti kalbinami, lietuviai prioritetu įvardijo lengvas ir neasmeniškas temas, mat siekiant prasibrauti į žmogaus vidų, gali susilaukti ir nemalonių reakcijų.

„Kodėl nepasakius komplimento, nepaklausus ar viskas gerai, neužmezgus paprasto neįpareigojančio pokalbio?“ – retoriškai klausė moteris. Vis dėlto, kiek pastūmėjus žmones, jie tampa truputį drąsesni, kone iš kiekvieno pavyko išpešti pažadą, kad šiandien būtinai pabandys, ką nors pakalbinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas