Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 29

Užkardas supriešino Giraitės gyventojus: vieni nori privatumo, kiti – trumpesnio kelio į namus

Kauno rajone, Giraitėje, vyksta naujo namų kvartalo plėtra – burzgia sunkiasvorės mašinos. Aplinkinių gatvių gyventojai liko nustėrę, kai vieną dieną, grįždami namo, jie priešais save išvydo užkardą. Vairuotojai buvo pratę namus pasiekti iš dalies asfaltuota Girios g. Iškilo klausimas: kam prireikė užkardo ir ar jis teisėtas? Paaiškėjo, jog gatvė – privati.
Užkardas Giraitės Girios gatvėje
Užkardas Giraitės Girios gatvėje / Skaitytojo nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi vienas Giraitės gyventojų: „Vieną dieną grįždamas į namus pamatai, jog pro ten, kur visada važiuoji, jau nebegrįši. Girios ir A.Šapokos g. sankirtoje išdygo užkardas. Jokių ženklų, įspėjimų. Mašinoms pravažiavimo nebeliko. Šiuo nelegaliu statiniu pasipiktinę dauguma Giraitės gyventojų.“

Ant užkardo, kuris atitveria visą naujai statomą kvartalą, puikuojasi užrašas, jog vyksta statybos darbai. Tačiau norint uždaryti kelią, reikia gauti leidimus. Ar statytojas juos turi?

„Girios gatvė yra privati, kaip ir didžiulis ją juosiantis žemės sklypas. Nuosavybės teise ji priklauso UAB „Statybos valda“. Šiuo metu ten vyksta intensyvios gyvenamųjų namų statybos. Leidimo statyti užtvarui įmonė neturi. Tačiau aplinkinių gatvių gyventojams yra geros sąlygos įvažiuoti į Šapokos gatvę kitomis gatvėmis“, – 15min patikino Užliedžių seniūno pavaduotoja Vida Narusevičienė.

Girios gatvė yra privati, kaip ir didžiulis ją juosiantis žemės sklypas. Nuosavybės teise ji priklauso UAB „Statybos valda“.

Pasak jos, seniūnijos darbuotojams nuvykus į Girios g., nustatyta, kad šiuo metu užtvaras nuimtas, eismas šia gatve vyksta.

Tą patį patvirtino ir Užliedžių seniūnė Jūratė Truncienė. Ji teisino „Statybos valdos“ veiksmus, tikindama, jog vykstant statybų darbams Girios g., ši tapo sunkiau pravažiuojama, tad brautis į ją nėra reikalo – yra kitų kelių pasiekti namus.

„Tik dalis gatvės yra išasfaltuota. Visur ten molis, purvas. Tiesa, norint pastatyti užkardą, reikia atlikti tam tikrus teisinius veiksmus. Informavau statytoją, jog jis turi gauti leidimus, suderinti su policija“, – teigė seniūnė.

UAB „Statybos valda“ direktorius Tadas Jucevičius veltis į diskusijas nepanoro. Jis tik paaiškino, jog užkardo prireikė Girios g. gyventojams, kad jis pastatytas jų iniciatyva. Vyras žadėjo suteikti vieno iš jų kontaktus, kad būtų paaiškinta, kodėl prireikė užkardo, bet taip ir nesuteikė.

O štai aplinkiniai gyventojai nenustojo ir toliau skųstis. Jų teigimu, užkardas tebestovi, tiesiog jis kartais būna pakeliamas arba nuleidžiamas. Giraitės bendruomenės „Facebook“ profilyje dėl to užvirė diskusija.

Naujajame kvartale jau spėję įsikurti gyventojai ėmė ginti juos saugančią „Statybos valdą“. Pasak jų, išasfaltavus dalį Girios g., ji virto autostrada. Staiga visi ėmė važiuoti pro jų namų langus, kuriuos tenka valyti kone kasdien. Mašinos lekia, trukdo darbus vykdančioms sunkiasvorėms mašinoms, o neretai nepastebi ir žaidžiančių vaikų, kuriems kitos zonos leisti laisvalaikį tiesiog nėra. Tam ir prireikė užkardo – suvaldyti didžiulius srautus tol, kol vyksta statybos. Juk gatvė – privati, nutiesta jų visų lėšomis.

„O jei kiltų gaisras ar vieno iš užtvėrusiųjų vaikui atsitiktų nelaimė ir greitoji pagalba negalėtų atvažiuoti laiku, nes gatvė užtverta? Kas tuomet būtų kaltas? Žmonių kvailumui ribų nėra“, – į tai atkirto viena toliau gyvenanti Giraitės gyventoja.

Kita guodėsi, kad vaiką į darželį dabar turi vežti ilgesniu keliu, o trečias siūlė taikyti protingesnius problemų sprendimo būdus: naujajame kvartale numatyti rekreacinę zoną vaikams, jog šie nežaistų gatvėje, bei riboti eismo greitį. Vietoje galėtų patruliuoti ir policija. Pasak jo, susisiekimo patogumas šiais laikais yra ypač svarbus, tad reiktų ieškoti konsensuso.

Dar vienas iš pykstančiųjų dėl uždarytos Girios g. rėžė, jog užkardas atsirado ne dėl išaugusio automobilių srauto. Tiesiog jį pigiau pastatyti nei aptverti statybų aikštelę.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito