Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 30

Užrašus ant paminklų diktuoja ir laikmečio mados: yra norinčių ir „Swarovski“ kristalų

Jei jonavietis Rimas Radzevičius pamestų savo išmanųjį telefoną, jį radęs svetimas žmogus galėtų įtarti mažų mažiausiai keistą ar net maniakišką telefono savininko pomėgį. 
R.Razevičiaus fotografuoti užrašai ant paminklų
R.Razevičiaus fotografuoti užrašai ant paminklų / Jurgitos Vilčinskienės nuotr.
Temos: 2 Vėlinės Paminklas

Mat didžioji dauguma telefono fotogalerijoje esančių nuotraukų – kapai ir antkapiai. Tačiau juos R.Razevičius fotografuoja ne iš neturėjimo ką veikti – jis ant paminklų kala raides ir piešia piešinius, todėl nuotraukų galerija visų pirma reikalinga tam, kad būtų galima pavyzdžius parodyti užsakovams. 

„Būna visko. Būna, kad žmogus tik numiršta, ir iš karto užsakomas paminklas, užrašas. Tačiau taip būna gana retai, nes lietuviams labiau įprasta paminklus užsakinėti kiek vėliau“, – sakė R.Razdevičius. 

Pasak jonaviečio, jis dirba ne tik Jonavos miesto kapinėse, tačiau ir aplinkiniuose rajonuose, o metas iki Vėlinių jam – pats darbymetis. Kiek šventųjų paveikslų, kryžių ar augalų motyvų yra nupiešęs ant paminklų, kiek yra iškalęs raidžių, R.Radzevičius nei žino, nei skaičiuoja, tačiau juos reiktų vardinti jau ne šimtais, o tūkstančiais. 

Užrašus ir apipavidalinimus ant paminklų, pasak R.Radzevičiaus, diktuoja ir laikmečio mados. „Tarkim, dabar jau yra klientų, kurie ant paminklų nori matyt „Swarovski“ kristalų. Žmonės renkasi ir skirtingus paminklus – pavaikščiojus po kapines jų būna pačių įvairiausių – delfinai, lėktuvai, angelai, skiriasi jų dydžiai“, – sakė R.Radzevičius. 

Keičiantis laikmečiui, keičiasi ir darbo technologijos – šiuo metu raides ant paminklu galima kalti dvejopai: rankiniu būdu arba naudojantis specialiomis kompiuterinėmis programomis. „Anksčiau buvo kuklus šriftų pasirinkimas, tuo tarpu dabar galima padaryti beveik viską, ko žmogus nori“, – pasakojo R.Radzevičius. 

Tačiau ir mano profesijos žmonės nuolatos pildo savo asmeninę galeriją – kad būtų galima žmonėms pasiūlyti įvairesnius variantus“, – sakė R.Radzevičius. 

Būna užsakymų ir koreguoti jau stovinčius paminklus – papildyti užrašus, pakeisti raides. Kartais žmonės ant paminklų pageidauja ir gamtos motyvų – rūtos, ąžuolo lapų. „Paprastus galiu tiesiog nupiešti ranka, sudėtingesniems reikia daugiau laiko. 

Tačiau ir mano profesijos žmonės nuolatos pildo savo asmeninę galeriją – kad būtų galima žmonėms pasiūlyti įvairesnius variantus“, – sakė R.Radzevičius. 

Pasak R.Radzevičiaus, dirbdamas prie jau pastatyto paminklo, jis visų pirma įsitikina, ar šis stovi tvirtai, mat vieną kartą akmens paminklas virto ir tik per plauką visu savo svoriu neprispaudė R.Radzevičiaus. „Todėl nuo to laiko visų pirma įvertinu, ar paminklas yra tvirtas. Taip pat visiems žmonėms sakau, kad pateikdami užsakymą kelis kartus patikrintų, ar pavardėje, varde, metuose nėra klaidų“, – pasakojo pašnekovas. 

Pastaruoju metu, pasak R.Radzevičiaus, populiariausios bronzinės raidės, o eilių posmus ant paminklų rašo vis mažiau užsakovų. Dažniausiai apsiribojama frazėmis „Liūdi artimieji“ ar panašiomis. 

„Nors yra žmonių, turinčių išmonę. Kartą teko matyti užrašą, kurį vyrui ant paminklo užsakė jo žmona. Buvo parašyta: „Ilsėkis ramybėje, kol aš ateisiu“, – pasakojo R.Radzevičius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento