Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 18

Užsienio reikalų ministerija: Lietuva nėra gavusi Rusijos siūlymų dėl tranzito

Lietuva nėra gavusi jokių Rusijos ar Europos Sąjungos pasiūlymų dėl Rusijos keleivių ir krovinių tranzito geležinkeliais į Karaliaučiaus sritį, teigia Užsienio reikalų ministerija (URM).
Geležinkelio bėgiai
Geležinkelio bėgiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Lietuvos užsienio reikalų ministerija nei iš Rusijos Federacijos, nei iš Europos Sąjungos oficialių institucijų nėra gavusi ir nesvarsto jokių pasiūlymų dėl galiojančios Specialiosios tranzito schemos funkcionavimo tvarkos keitimo“, – teigiama BNS perduotame URM komentare.

Lietuvos diplomatų tvirtina, kad gerai veikia ir jau 20 metų egzistuojančios taisyklės ir procedūros dėl karinio tranzito. Kylantys klausimai, anot URM, būna techninio pobūdžio, ir jie greitai išsprendžiami atsakingų tarnybų lygmenyje.

„Tuo pačiu stebime tendenciją, kad bendras karinio tranzito srautas mažėja“, – sako URM.

Trečiadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Maskva laukia konstruktyvių Vilniaus pasiūlymų dėl netrikdomo Rusijos krovinių ir keleivių tranzito Lietuvos geležinkeliais į Karaliaučiaus sritį.

„Derybos dėl netrikdomo tranzito į Kaliningrado sritį ir atgal vyksta jau daug metų. Susitarėme dėl kai kurių supaprastinimų, tačiau norime, kad šis tranzitas taptų dar patogesnis – juolab, kad kalbama apie tranzitą nesustojant“ pakeliui, diplomatijos vadovas sakė per Vyriausybės posėdį.

Pasak S.Lavrovo, Lietuva vengia daryti papildomų nuolaidų dėl „saugumo priežasčių“.

„Kyla kai kurių techninių problemų, įskaitant susijusias su traukinio greičiu, kuris užtikrintų, kad nepageidaujami potencialūs pažeidėjai iššoks (iš traukinio) ir pasislėps kur nors Lietuvos miškuose“, – pažymėjo S.Lavrovas.

Specialioji (Kaliningrado) tranzito schema, užtikrinanti supaprastintą Rusijos Federacijos piliečių tranzitą per Lietuvos Respublikos teritoriją į Karaliaučių, veikia nuo 2003 metų liepos 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai