Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 11 /15:10

3 mln. eurų paieškos: užvirė ginčai, kodėl augo ne visų kalėjimuose dirbančių pareigūnų algos

Įkalinimo įstaigose dirbančių pareigūnų profesinės sąjungos atstovai tikina, jog neaišku, kaip buvo panaudoti 3 mln. eurų, kurie turėjo būti skirti pareigūnų algų padidinimui šiais metais. Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Vitalijus Jagminas 15min teigė, kad kai kurių įkalinimo įstaigų vadovai pareigūnus esą tikina jokių pinigų nematę. Teisingumo ministerija (TM) skelbia, kad kriminalo čia nėra – 3 mln. eurų iš tiesų buvo skirti pareigūnų algoms.
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Po trečiadienį įvykusio profsąjungų susitikimo su teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi V.Jagminas 15min teigė, jog su ankstesne TM vadovybe buvo sutarta, kad keliant algas pirmiausiai bus atsižvelgta į mažiausią darbo užmokestį gaunančius pareigūnus.

„Tačiau kai kurie įstaigų vadovai padarė interpretacijas, padarė tuos (pareigūnų darbo – aut.) vertinimus taip, kaip jie mano. Mūsų susitarimas nebuvo įgyvendintas visiškai“, – teigė profsąjungos vadovas.

Jo teigimu, kad kai kurių įkalinimo įstaigų vadovai pareigūnams aiškina, kad padidinto darbo užmokesčio fondo negavo, bet šiemet buvo atlikti pareigūnų darbo įvertinimai ir jie pakėlė algas geriausiai įvertintiems pareigūnams.

Tačiau, pasak V.Jagmino, jie aiškina pinigų tam skyrę iš vidinių resursų, o ne gavę papildomai.

Trečiadienį konkrečių atsakymų iš teisingumo ministro V.Jagminas sako nesulaukęs, kitas susitikimas numatomas ateinančią savaitę.

„Jie dabar ieško, kaip čia taip išėjo, kur ten tie pinigai“, – pridūrė jis.

„Dabar aiškėja, kad pinigai galimai buvo panaudoti ne pagal paskirtį. Dalinai atlikti pareigūnų vertinimai (ir pakeltos algos geriausiai įvertintiems pareigūnams – aut.), bet ne tai, kas buvo sutarta su profesinėmis sąjungomis. Jeigu jie aiškina, kad pinigų nėra ir visa kita, tada klausimas, kur jie yra“, – sakė jis.

Profesinės sąjungos atstovo teigimu, yra susiklosčiusi negera tradicija, kai kasmet gruodžio mėnesį atsiranda daugiau pinigų darbo užmokesčiui ir tada esą departamentas juos skirsto įkalinimo įstaigų administracijoms.

„Mes norime šią tradiciją pakeisti, kad nebūtų gale metų tų pinigų švaistymas veltui“, – sakė V.Jagminas.

Teisingumo ministerija: 3 mln. eurų buvo skirti tik darbo užmokesčio fondui

Teisingumo ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vyriausioji specialistė Rimantė Gaičevskytė-Savickė 15min teigė, kad 3 mln. eurų buvo panaudoti pareigūnų algų kėlimui. Tačiau iš ministerijos atsakymo matyti, kad algos keltos ne mažiausiai uždirbantiems, bet geriausiai įvertintiems pareigūnams.

Anot jos, TM, kaip asignavimų valdytoja, bausmių vykdymo sistemai 2018 m. patvirtino biudžeto asignavimų sąmatą. Iš viso – 40 mln. eurų darbo užmokesčiui, iš jų – 3 mln. papildomai tarnybos Kalėjimų departamente statuto pakeitimo įstatymo (susijusio su pataisos pareigūnų darbo užmokesčių didinimu) įgyvendinimui.

Ministerijos atstovė pabrėžė, kad papildomai gautas tikslines lėšas, t. y. 3 mln. eurų, skirtus pataisos pareigūnų darbo užmokesčiui, nuo 2018 m. sausio mėn. Kalėjimų departamentas proporcingai, atsižvelgiant į pataisos pareigūnų skaičių ir jų darbo užmokesčio padidinimą, paskirstė pavaldžioms įstaigoms.

Ji pridūrė, kad dėl pataisos pareigūnų atlyginimo didinimo (atitinkamai ir dėl papildomų lėšų nurodytos sumos) derintasi su Teisingumo ministerijos ir profesinės sąjungos atstovais.

Anot atstovės, jau 2018 m. pavaldžių įstaigų vadovai, vėl planuodami pakelti pataisos pareigūnų darbo užmokestį eilinio tarnybinės veiklos vertinimo metu, buvo įpareigoti atsižvelgti į 2018 m. skirtus biudžeto asignavimus darbo užmokesčiui.

Eilinio tarnybinės veiklos vertinimo metu tarnybinė veikla labai gerai buvo įvertinta 38 proc. pataisos pareigūnų ir jie buvo paskatinti jiems nustatant aukštesnį pareiginės algos koeficientą (padidėjo jų darbo užmokestis).

„Visi minėtieji 3 milijonai eurų buvo skirti tik darbo užmokesčio fondui“, – pabrėžė Rimantė Gaičevskytė-Savickė.

Departamentas: algos didintos trimis etapais

Kalėjimų departamentas trečiadienį po pietų išplatintame pranešime pareiškė, kad profesinės sąjungos narių interpretacijos dėl pataisos pareigūnų atlyginimams skirto ir neva dingusio papildomo finansavimo yra nepagrįstos.

Anot departamento, pataisos pareigūnams 2017 m. gruodžio mėnesio atlyginimai buvo išmokėti iš 2017 m. skirtų biudžeto asignavimų, t.y. iš sutaupyto darbo užmokesčio. 2017 m. pabaigoje papildomų biudžeto asignavimų, skirtų Statuto įgyvendinimui, Kalėjimų departamentas negavo – tai buvo pirmasis įgyvendintas darbo užmokesčio didinimo etapas.

Kaip teigia departamentas, antruoju etapu šių metų sausį buvo gauti papildomi 3 mln. eurų, juos proporcingai paskirstė pavaldžioms įstaigoms ir pinigai buvo panaudoti atlyginimų didinimui. O trečuoju etapu, anot KD, 38 proc. pareigūnų, kurių tarnybinė veikla buvo įvertinta labai gerai, vėl buvo padidintas pataisos pareigūnų darbo užmokestis. Šis darbo užmokesčio didinimas buvo vykdomas iš 2018 m. biudžeto asignavimų.

Kaip pažymi departamentas, 2018 m. kasmetinio eilinio tarnybinės veiklos vertinimo metu darbo užmokestis buvo padidintas 1 476 bausmių vykdymo sistemos darbuotojams – iš jų 948 pataisos pareigūnams. 2018 m. po kasmetinio eilinio tarnybinės veiklos vertinimo darbo užmokestis padidėjo 579 jaunesniesiems specialistams, 278 specialistams, 44 vyriausiesiems specialistams, 9 skyrių viršininkų pavaduotojams, 35 skyrių viršininkams, 1 direktoriaus pavaduotojui, 2 pataisos įstaigų direktoriams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas