Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 09

Valdas Adamkus jau 1958 metais sau palinkėjo tapti laisvos Lietuvos prezidentu

Šiaulių universiteto bibliotekoje esančiame aušrininko daktaro Jono Šliūpo archyve rasta įdomi detalė – neseniai 89 metų sulaukęs Valdas Adamkus nepriklausomos Lietuvos vadovo postą sau palinkėjo dar 1958 metais.
Prezidentas Valdas Adamkus nepriklausomos Lietuvos vadovo postą sau palinkėjo dar 1958 metais
Prezidentas Valdas Adamkus nepriklausomos Lietuvos vadovo postą sau palinkėjo dar 1958 metais / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Alina Šalavėjienė, J.Šliūpo archyvo darbuotoja, teigia, kad V.Adamkaus palinkėjimas rastas tuo metu, kai skautai savo gyvavimo jubiliejaus proga atidžiai vartė su jais susijusius leidinius.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Prezidentas Valdas Adamkus nepriklausomos Lietuvos vadovo postą sau palinkėjo dar 1958 metais
Alvydo Januševičiaus nuotr./Prezidentas Valdas Adamkus nepriklausomos Lietuvos vadovo postą sau palinkėjo dar 1958 metais

Skautiškame stovyklos leidinyje „Sumuštinis“ aptiktos eilutės maloniai nustebino.

Jas pateikiame visiškai neredaguotas: „Valdas Adamkavičius /Chicago/ Tapti būsimosios laisvosios Lietuvos prezidentu. /Red. pastaba: atsiprašom, kad nuotraukos negalėjome įdėti, nes ji pasimetė kažkur tai pašte/.“

Ši V.Adamkaus gyvenimo detalė jau buvo panaudota, tačiau netiksliai. Kodėl? „Sumuštinių“ buvo „prikepta“ labai nedaug, o dar mažiau jų išliko iki šių dienų.

Tokius palinkėjimus sau, draugams, Lietuvai ar skautijai šiame leidinyje rašė daugybė Lietuvai garsių asmenybių. Žinoma, nestokodami humoro jausmo. Juk tuomet daugelis jų buvo tiesiog jaunuoliai, studentai.

A.Šalavėjienė patikslino, kad „Sumuštinis“ buvo humoristinio pobūdžio skautiškas leidinys. Jis būdavo atspausdinamas kelių dešimčių egzempliorių tiražu. „Sumuštinis“ su V.Adamkaus palinkėjimu buvo išleistas 1958-ųjų JAV lietuvių skautų žiemos stovykloje.

Archyve – ir V.Adamkaus laiškas

Leidinį, kaip ir visą archyvą Šiaulių universitete, įsteigė J.Šliūpo sūnus Vytautas Šliūpas. Jis ir dabar dažnai čia lankosi, papildo archyvą kitais dokumentais ar leidiniais.

Archyvo darbuotoja patikslino, kad V.Šliūpas yra kilęs iš Gruzdžių krašto. Su V.Adamkumi jie nebuvo artimi draugai, nes šiek tiek prasilenkė kartos – V.Adamkus geru dešimtmečiu vyresnis. Nepaisant to, V.Šliūpas labai palaikė prezidentą.

Linkiu Šiaulių miestui išlaikyti istorinę reikšmę, būti centru Šiaurės Lietuvai kultūrinėje ir ekonominėje srityje.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, Čikagoje buvo pradėtos platinti skrajutės, neva V.Adamkus yra KGB agentas. V.Šliūpas į „Draugo“ laikraštį parašė gana griežtą tai paneigiančią publikaciją.

Retų spaudinių skaitykloje galima rasti kitokių V.Adamkaus gyvenimo akcentų: knygų, kurios vienaip ar kitaip susijusios su juo.

Štai paties V.Adamkaus padovanota knyga su palinkėjimu Šiauliams: „Linkiu Šiaulių miestui išlaikyti istorinę reikšmę, būti centru Šiaurės Lietuvai kultūrinėje ir ekonominėje srityje“.

Taip pat yra knyga apie ekologiją, kurioje įrašytas palinkėjimas pačiam autoriui. Tiksliau, padėka už indėlį į gamtos išsaugojimą.

Čia saugoma ir unikali V.Adamkaus knyga „Likimo vardas Lietuva“. Ji išskirtinė tuo, kad buvo patekusi į rankas grafikui Žibuntui Mikšiui.

Šis menininkas daugybę savo knygų aprašinėdavo. Įterpdavo savo minčių, patikslinimų, korekcijų.

V.Adamkaus knygoje buvo paminėtas Valiulis, kurio vardo tarsi neprisiminė. Grafikas rašikliu užrašė, jog kalbama apie Karolį Drungą. Tikroji jo pavardė Jurgis Valiulis. Kai jis traukėsi iš Lietuvos, pasikeitė vardą. Jo sūnus Mykolas Drunga liko su nauja pavarde.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Prezidentas Valdas Adamkus nepriklausomos Lietuvos vadovo postą sau palinkėjo dar 1958 metais
Alvydo Januševičiaus nuotr./Prezidentas Valdas Adamkus nepriklausomos Lietuvos vadovo postą sau palinkėjo dar 1958 metais

Tame pačiame archyve yra federacijos „Santara-Šviesa“ išleista Kosto Ostrausko dviejų veiksmų drama. Ją V.Adamkus siuntė Karoliui Drungai, kuris tuo metu buvo Vokietijoje. Į knygą įklijavo laišką, kuriame prašė apie leidinį paskelbti Europos lietuviams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento