Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Blinkevičiūtė apie koaliciją su R.Žemaitaičiu: šiandien ji sunkiai suvokiama

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė teigia šiuo metu sunkiai įsivaizduojanti koaliciją po Seimo rinkimų su Remigijaus Žemaitaičio vadovaujama partija „Nemuno aušra“ dėl šio politiko pasisakymų apie žydus.
Vilija Blinkevičiūtė ir Remigijus Žemaitaitis
Vilija Blinkevičiūtė ir Remigijus Žemaitaitis / 15min montažas

„(...) galimybė dirbti koalicijoje tikrai yra šiai dienai sunkiai suvokiama“, – penktadienį Žinių radijui sakė politikė.

„Negalima taip elgtis, kaip jis pastaruoju metu elgiasi. Yra peržengtos ribos. Labai nuoširdžiai sakau: laikas sustoti ir laikas tai įvertinti“, – teigė ji.

Socialdemokratų lyderė svarstė, kad R.Žemaitaičio retoriką galbūt lemia jo nepatyrimas.

„Seniai esu politikoje ir labai atsakingai ir nuoširdžiai sakau: savo žodžius kiekvieną kartą reikia apmąstyti. Tiesą pasakius, Remigijus gal dar yra jaunas žmogus, nors nebe jaunas politikas, tris kadencijas išbuvęs Seime ir pabėgęs prieš apkaltą iš Seimo, vis dėlto jis turėtų labai atsakingai parinkti savo žodžius“, – sakė ji.

Anksčiau V.Blinkevičiūtė neatmetė galimybės į valdančiąją koaliciją pakviesti „Nemuno aušrą“, tačiau abejonių dėl to išreiškė prezidentas Gitanas Nausėda.

Jis pirmadienį per LRT laidą „Forumas“ teigė, kad po Seimo rinkimų sudarant valdančiąją koaliciją partijoms reikės atsižvelgti į partijos „Nemuno aušra“ lyderio pasisakymus apie žydus, nes į tai jautriai reaguoja viena svarbiausių Lietuvos partnerių – Vokietija.

Konstitucinis Teismas yra pripažinęs R.Žemaitaitį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją dėl antisemitinių pareiškimų. Apkaltos jis išvengė balandį pasitraukdamas iš Seimo.

Politikas savo „Facebook“ paskyroje pernai birželį piktinosi premjerės Ingridos Šimonytės vizitu Izraelyje, apkaltino žydus lietuvių trėmimu, žudymu, vertino žinią apie Izraelio nugriautą palestiniečių mokyklą, Izraelį prilygino karą Ukrainoje vykdančiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir citavo antisemitinį eilėraštį.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla dėl politiko pasisakymų apie žydus.

Pats R.Žemaitaitis ne kartą tvirtino savo pasisakymų nelaikantis antisemitiniais.

Pernai lapkritį politiko įsteigta „Nemuno aušra“, pirmą kartą dalyvausianti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, turi beveik 3 tūkst. narių.

Rugpjūčio pradžioje paskelbtame „Spinter tyrimų“ partijų reitinge ji užėmė antrą vietą, 10,2 proc. respondentų nurodė, kad balsuotų už šią politinę jėgą. Prezidento rinkimuose gegužę dalyvavęs R.Žemaitaitis surinko 9,21 proc. balsų ir liko ketvirtas.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas