Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Blinkevičiūtė: apie rusiškų mokyklų uždarymą prakalbęs ministras padarė klaidą

Apie rusiškų mokyklų uždarymą prakalbęs švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas padarė klaidą, pasielgė neapgalvotai ir turėtų tai pripažinti, sako socialdemokratų partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė.
Irmantas Gelūnas/BNS nuotr. Vilija Blinkevičiūtė
Vilija Blinkevičiūtė

„Iš tikrųjų, pozicija vienareikšmiška, kad tai yra dalykas neapgalvotas. Ministras, tikrai kaip daugelis mano, tiesiog padarė klaidą, nepasirengęs, nepasiruošęs, neaišku kodėl“, – penktadienį Žinių radijui sakė V.Blinkevičiūtė.

Anot jos, dar rugsėjo mėnesį Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) ministerija tvirtino, kad jokių pakeitimų dėl tautinių bendrijų mokyklų nenumatoma ir niekas nebus keičiama.

„Įsivaizduokite, vidury mokslo metų, tėvai, moksleiviai, 14 tūkst. besimokančių moksleivių staigiai išgirsta iš ministro, ne iš bet ko, kad viskas čia blogai, reikia tas mokyklas uždaryti, ir taip toliau. (...) Ministrui tektų pripažinti klaidą, norint išstoti su tokiais pareiškimais reikia būti rimtai apgalvojus, rimtai pasirengus, įvertinus, aptarus. Jis ministras – negali kalbėti bele ko atsistojęs. Reikia pripažinti klaidą, atsiprašyt, nebekiršinti daugiau žmonių“, – teigė partijos lyderė.

V.Blinkevičiūtė teigė mananti, kad dėl tautinių bendrijų mokyklų Lietuvoje pastangų dedama per mažai – dėl jų turinio, mokymo proceso, vadovėlių, mokytojų parengimo, didesnės integracijos.

„Čia klausimus reikia spręsti, o ne kalbėti apie tai, kaip uždarysime mokyklas“, – kalbėjo V.Blinkevičiūtė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras G.Jakštas praėjusią savaitę atnaujino diskusiją dėl rusiškų mokyklų uždarymo, keldamas klausimą, ar nevertėtų sekti estų ir latvių pavyzdžiu ir atsisakyti mokymo rusų kalba.

Siūlymą dėl rusų mokyklų laipsniško atsisakymo ministerija planuoja parengti per artimiausias savaites. G.Jakšto teigimu, šalyje galėtų likti veikti tautinių mažumų mokyklos, kuriose mokoma Europos Sąjungos ar Lietuvai draugiškų šalių kalba.

Tautinių mažumų departamentas praėjusią savaitę pareiškė nepritariantis siūlymams dėl ugdymo rusų kalba atsisakymo. Departamentas įsitikinęs, kad vienos tautinės grupės marginalizavimas atneštų daugiau žalos valstybei ir „sugriautų tris dešimtmečius kurtą įvairiatautės visuomenės struktūrą“.

Diskusija dėl rusiškų mokyklų atsinaujino po incidento, kai rusų mokykloje besimokantys paaugliai apšaudė bendraklasį pneumatiniu ginklu, nes jis pasakė nepritariantis karui Ukrainoje. Visgi ministras ragina atnaujinto tautinių mažumų mokyklų klausimo su šiuo įvykiu nesieti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas