Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 27

V.Čmilytė-Nielsen: tikimės Seime turėti bent 15 narių frakciją

Šeštadienį tarybos posėdį surengusi Liberalų sąjūdžio partija atskleidė kandidatų į Seimą sąrašą ir pristatė savo rinkimų programą, kurioje didžiausias dėmesys – savarankiškam ir kuriančiam žmogui. Partijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikisi, kad partijai rinkimuose į Seimą pavyks iškovoti bent 15 mandatų.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Šeštadienį vykusiame tarybos posėdyje Liberalų sąjūdžio partija atskleidė partijos narių sureitinguotą kandidatų Seimo rinkimuose sąrašą, kuriame paaiškėjo ir kelintą vietą užėmė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Vos prieš kelias dienas apie dalyvavimą Seimo rinkimuose su Liberalų sąjūdžiu pranešęs politikas Liberalų sąjūdžio sąraše atsidūrė trečioje vietoje ir aplenkė partijos senbuvius ir žinomiausius atstovus – Eugenijų Gentvilą, Kęstutį Glavecką, Simoną Gentvilą ir kitus.

V.Čmilytė-Nielsen žurnalistams sakė, kad partijos tikslas – pasirodyti ne prasčiau nei 2016 metais, kai Liberalų sąjūdis rinkimuose į Seimą surinko 9 proc.

„Tai būtų geras rezultatas, bet nėra lubos, kurias galime pasiekti. Turime gerus šansus pakartoti rezultatą ar net pagerinti“, – teigė Liberalų sąjūdžio partijos sąrašo vedlė Seimo rinkimuose.

V.Čmilytė-Nielsen pridūrė, kad rinkimuose tikimasi iškovoti bent 15 mandatų.

„Vienmandatininkų pergalių turėsime nemažai – 5-6 tikrai. Iš viso bent 15 žmonių frakciją Seime turėsime“, – prognozuoja Liberalų sąjūdžio lyderė.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Partija tikisi kiekvienoje iš 71 vienmandačių apygardų iškelti po savo kandidatą.

Tarp kandidatų – ir žinomi, ir nauji veidai

Partijos kandidatų į Seime sąraše – ir senbuviai, ir neseniai paskelbę apie dalyvavimą rinkimuose su šia partija.

Antras sąraše – Andrius Bagdonas, ketvirtas – buvęs disko metikas, olimpinis čempionas Virginijus Alekna, penkta – Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, šeštas – Seimo narys Eugenijus Gentvilas, septintas – politologas Raimundas Lopata, aštuntas – Seimo narys Simonas Gentvilas.

Devintas sąrašo kandidatas – Arminas Lydeka, dešimtas – Simonas Kairys.

Antrajame dešimtuke – Nijolė Makštutienė, Kęstutis Glaveckas, Orinta Omelytė, Sigitas Mičiulis, Ričardas Juška, Jonas Liesys, Marcijonas Urmonas, Kęstutis Vaitukaitis, Gintaras Vaičekauskas ir Ligita Kazlauskienė.

Programoje – dėmesys savarankiškam žmogui

Tarybos posėdyje pristatyta ir partijos Seimo rinkimų programa. V.Čmilytė-Nielsen, apžvelgdama programą tvirtino, kad išskirtos penkios prioritetinės sritys: tai savarankiškai dirbantys, kuriantys žmonės; sveika sveikatos apsaugos sistema, orientuota į prevenciją; švietimas, ugdantis laisvei pasirengusį žmogų; žalia Lietuva ir gamtai draugiška ekonomika; apgintos žmogaus teisės.

Programos rengimo grupės koordinatorius, Liberalų sąjūdžio pirmininkės pavaduotojas Simonas Kairys pažymėjo, kad liberalai sieks mažinti Gyventojų pajamų ir Pridėtinės vertės mokesčius.

„Liberalai visada laikėsi nuoseklios mokesčių mažinimo politikos ir išlieka nuoseklūs – akcentuoja mokesčių mažinimą. Sieksime mažinti GPM, o vertindami šiandieninius iššūkius ekonomikai – ir PVM. Būtinas efektyvus darbas su mažėjančiomis tiesioginėmis užsienio investicijomis ir startuoliais. Šiose srityse planuojame sukurti 100 tūkst. naujų darbo vietų per kadenciją“, – kalbėjo S. Kairys.

Pristatydamas planuojamus sveikatos sistemos pokyčius, S. Kairys akcentavo veikiančios prevencinės medicinos būtinumą, veikiančią e-sveikatos sistemą bei pirminės sveikatos finansavimo didinimą 25 proc.

Liberalų sąjūdis iki 2025 m. įsipareigoja sukurti 50 000 naujų darbo vietų bioekonomikoje ir žiedinėje ekonomikoje.

Programoje iškeltas tikslas išvalyti visas Lietuvos upes nuo taršos, miškingumą padidinti iki 35 procentų.

Taip pat – skatinti privačias investicijas į atsinaujinančios energetikos plėtrą klimato kaitos atžvilgiu neutralios Lietuvos 2050 m. kryptimi. Sudarant galimybes įmonėms, mažinančioms savo „anglies pėdsaką“, kurti savo išskirtinumą rinkoje, o pirkėjams rinktis jų gaminamą produkciją ar teikiamas paslaugas.

Kalbėdamas apie krašto apsaugos ir užsienio politikos sritis, S. Kairys pabrėžė pilietinio pasipriešinimo, kaip tiesioginės paramos kariuomenei aktyvinimą.

Taip pat – įsipareigojimą nuosekliai didinti krašto apsaugos finansavimą, aktyviai investuojant į mokslą ir technologijas gynybos srityje su griežta finansų kontrole, būtinumą remti ES saugumo ir gynybos iniciatyvas, vertinant, kad Lietuvos nacionalinio saugumo pagrindas – NATO. Lietuva – aktyvi stiprios ES dalis, išlaikanti Rytų partnerystės kryptis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito