Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 07

V.Kasiulevičius pataria, kaip sukurti saugų „socialinį burbulą“ per Kalėdas

Profesorius Vytautas Kasiulevičius po pirmadienį Vyriausybės įvestų karantino sugriežtinimų, kurie galios ir per Kalėdas, savo feisbuko paskyroje patarė, kaip šeimoje sukurti saugų „socialinį burbulą“, kad šventes būtų galima sutikti su savo artimaisiais.
Vytautas Kasiulevičius
Vytautas Kasiulevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Sukurkime šv. Kalėdoms socialinius burbulus. Socialinis burbulas – tai grupė žmonių, kurie kartu gyvena arba bendrauja tarpusavyje be ypatingų apribojimų (išskyrus Covid-19 susirgimus ir rizikos kontaktus), o bendravimas su kitų socialinių burbulų nariais yra apribotas arba vykdomas laikantis maksimalių saugumo standartų (2 metrų atstumas, rankų higiena, kaukės ir bendravimas ne ilgiau kaip 15 min.)

Kaip sukurti šv. Kalėdų ,,socialinį burbulą“? Jeigu norime švęsti šv. Kalėdas su tėvais ar kitais artimais žmonėmis, kurie dažnai priskiriami rizikos grupei, tuomet visi šeimos nariai privalo maksimaliai apriboti kontaktus už savo šeimos ribų. Jeigu bent 10 dienų (idealu 14 dienų) dirbate nuotoliniu būdu, o jūsų vaikai atostogose arba nuotolyje bent 10 dienų (idealu 14 dienų), naudojatės maisto į namus paslauga arba bent jau vykstate į parduotuvę tik būtiniausių prekių bei tvarkingai nešiodami kaukes ir toje parduotuvėje užtrunkate minimalų laiką, TUOMET jūs galite savo tėvus pasikviesti į svečius šv. Kalėdų laikotarpiui.

Jeigu esate du vieniši žmonės, kurie atidžiai laikotės visų aukščiau išvardintų reikalavimų, galite šv. Kalėdas praleisti kartu. Reikia nepamiršti, kad absoliutaus saugumo burbuluose irgi nėra ir ,,nesaugus„ vieno asmens kontaktas už burbulo ribų sukelia riziką visiems socialinio burbulo nariams. Negali užtikrinti saugumo priklausydamas skirtingiems burbulams, o didesni negu 10 žmonių burbulai labai sunkiai kontroliuojami“, – pataria profesorius Vytautas Kasiulevičius.

15min primena, kad pirmadienį Vyriausybė nusprendė sugriežtinti karantiną ir pratęsti jį iki gruodžio 31 dienos:

  • Nuo kitos savaitės pradinukai išleidžiami atostogų, o nuo trečiadienio visi vyresni moksleiviai pereina prie nuotolinio mokymosi;
  • Uždrausti daugiau nei dviejų šeimų artimi kontaktai, išskyrus neatidėliotinus atvejus. Taip pat uždrausta daugiau nei dviem šeimoms rengti šventes, jose gali dalyvauti iki 10 žmonių. Uždrausta šventėms nuomoti patalpas.
  • Sugriežtinti apribojimai prekybos vietoms: mažesnėse vienam žmogui turės tekti 15 kv. metrų, didelėse – 30 kv. metrų. Galima užpildyti ne daugiau penktadalio automobilių stovėjimo aikštelių prie prekybos vietų.
  • Atsisakyta planų nuo gruodžio 10 dienos vėl atidaryti muziejus ir galerijas.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad šios priemonės nėra pakankamai griežtos, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas