Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 02 /12:16

V.Landsbergio laiškas konservatoriams: gavusieji piliečių mandatą turi dirbti

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis parašė laišką partijos skyriams. Laiške politikas teigia, kad konservatorių „ritualinis susideginimas“ tik pablogins padėtį. Jis siūlo atidėti pirmalaikių Seimo rinkimų siūlymą. Konservatorių lyderiai siūlo pirmalaikius Seimo rinkimus rengti rugsėjo 10 dieną.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvai tik pakenks

„Smulkus valstybės apgaudinėjimas, virtęs papročiu „visi taip daro“, kuris ateina iš sovietmečio ir kolūkmečio, turi baigtis, nors tai nebus lengva. Virusas gilus. Iniciatyvos keisti visuomenę (išeikim iš giluminės sovietijos!) galų gale ėmėsi TS-LKD vadovai, pavadinę tai kažko „perkrovimu“. Blogą paprotį ne perkrauti reikia, o jo atsisakyti, atmesti. Kuriuo būdu?“ – rašo V.Landsbergis.

Jis svarsto, kad visuomenę keisti galima ir šoko terapija, bet nebūtinai griūtimi: „Gal šoko terapija, parodant galimą griūtį, bet nebūtinai pačia griūtimi.“

„Savivaldos įstatymų bei reguliavimų pertvarka, tikiuosi, jei sutartinai ryžtinga ir greita, padės visiems žengti teisingesniu keliu. Bet reikia pertvarkyti ir savo vidinį įstatymą, elgesio normas. Ar to norėsime? Nesukčiauk, valdininke, ne todėl, kad nukentėsi įkliuvęs dėl kažkokio smulkoko tyrimo, o todėl, kad sukčiauti gėda. Prieš vaikus, nebent juos mokai to paties“, – svarsto V.Landsbergis.

„O jei vietoj terapijos – operacija, amputacija? Rinkėjų suteikto mandato atsisakymas?“ – klausia jis.

V.Landsbergis teigia, kad konservatorių „ritualinis susideginimas“ tik pablogins padėtį.

„Svarbiausiosios, pakankamai išmintingos ir darbingos posąjūdinės partijos ritualinis susideginimas rinkos aikštėje, tikintis tuo atpirkti visuotinę nuodėmę, nepadės Lietuvai staigiuoju būdu, tik pablogins padėtį. Džiugins mūsų nedraugus. Gavusieji piliečių mandatą dirbti bendram tautos reikalui turi dirbti.“

Siūlo atidėti sprendimą Seimui pasileisti

Anot jo, daryti taip, kaip dabar atrodo naudingiau, yra netikęs sprendimas:

„Politechnologiniai argumentai – darom, kaip dabartinėje padėtyje atrodo mums naudingiau – netikęs kampas. Ne mūsų.

Iš Lietuvos Sąjūdžio aušros brėkšmo prisimintinas kitoks kampas – kaip Lietuvai geriau.“

Anot jo, derėtų pirmalaikių Seimo rinkimų siūlymą atidėti mėnesiams ar metams:

„Ir dabar svarbiausias elgesio motyvas – atidedant skubių pasileidimo bei rinkimų siūlymą mėnesiams arba metams – turėtų būti: kaip mūsų šaliai jos pačios viduje ir audringoje tarptautinėje padėtyje geriau, saugiau.“

Siūlymą sukritikavo ir Palangos meras

Ketvirtadienį įtakingas TS-LKD narys, Palangos meras Šarūnas Vaitkus viešai pažėrė aštrios kritikos partijos vadovybei dėl siekio surengti pirmalaikius Seimo rinkimus arba, jei Seimas nepasileis, atstatydinti Vyriausybę.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šarūnas Vaitkus
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šarūnas Vaitkus

„Kodėl reikia taip sumenkinti mūsų partiją ir šitaip vaikiškai elgtis? Ar vieta ir laikas TS-LKD dabar susirinkti savo žaislus ir keliauti į kitą smėlio dėžę?“ – klausė partijos vadovų Palangos meras.

„(...) rinkėjai mus įpareigojo spręsti jų problemas, jiems padėti. Mes patys to norėjom, to siekėm ir prisiekėm jiems tarnauti. Suprantu, kad ne visada yra lengva, ne visada sekasi, suprantu ir tai, kad laikotarpis – koronavirusas, karas, krizė – yra neišpasakytai sudėtingas, bet tai nereiškia, kad turime viską mesti, pasitraukti ar net pabėgti“, – teigė Š.Vaitkus.

Palangos meras ragina TS-LKD tarybą kuo skubiau susirinkti ir atšaukti prezidiumo sprendimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų. Jis taip pat kviečia Vyriausybę kuo skubiau grįžti prie Lietuvai svarbių darbų bei sprendimų ir be jokių „jeigu“ tęsti savo darbus.

G.Landsbergis ir I.Šimonytė partijos kolegas bandė įtikinti laišku

TS-LKD vadovybės siekiui surengti pirmalaikius Seimo rinkimus nepritaria ir dalis partijos frakcijos Seime.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė

Konservatorių viduje kilus rimtoms įtampoms dėl esą vienašališkai konservatorių lyderio G.Landsbergio ir premjerės I.Šimonytės stumiamos pirmalaikių Seimo rinkimų idėjos, šie prieš savaitę kreipėsi laišku į partiečius.

Laiške bendražygiams konservatorių lyderiai teigia suprantantys, kad dabartinis laikotarpis politiškai ypač svarbus, bet kartoja, jog darbams reikalingas naujas pasitikėjimo mandatas. Kartu pažymima, kad lengvi keliai – ne jų, tad kviečia partiją susitelkti ir vieningai priimti sprendimus.

G.Landsbergio ir I.Šimonytės nuomone, kai politikai nei pozicijoje, nei opozicijoje negali susitarti, kaip susiklosčiusią situaciją vertina jų atstovaujami rinkėjai, teisingiausia būtų to pačių rinkėjų ir paklausti, antraip rizikuojama įstrigti tarpusavio kaltinimų ir spekuliacijų karuselėje.

Pirmalaikiams rinkimams priešinasi ir valdančiosios koalicijos partneriai Liberalų sąjūdis bei Laisvės partija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?