Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti
2017 09 18

V.P.Andriukaitis: Europos Komisija ėmėsi rengti vienodą maisto kokybės vertinimo metodologiją

Europos Komisija pavedė rengti bendrą Europos Sąjungoje (ES) maisto kokybės vertinimo metodologiją, kad būtų užkirstas kelias skirtingiems maisto kokybės standartams Bendrijos šalyse, pranešė už sveikatą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Povilas Andriukaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak jo, naują metodologiją rengs Jungtinis tyrimų centras – Europos Komisijos mokslinių tyrimų padalinys, padedantis formuoti ES politiką.

„Mes nusprendėme, kad reikia parengti vienodą maisto kokybės vertinimo metodologiją. Jungtinis mokslinių tyrimų centras jau gavo užduotį, kad ji būtų parengta“, – BNS sakė Europos Komisijos narys.

Tai jis paskelbė po komisijos pirmininko Jeano Claude'o Junckerio metinės kalbos Europos Parlamente, per ją pareigūnas pasmerkė situaciją, kai maisto gamintojai į kai kurias Europos šalis pristato ne tokias kokybiškas prekes, kaip į likusias.

Neseniai valstybės remiami tyrimai Vengrijoje, Slovakijoje ir Čekijoje parodė, kad daugelis prekių, parduodamų identiškose pakuotėse, turtingesnėse Europos Sąjungos šalyse yra geresnės kokybės nei Rytų Europoje.

Tuo metu gamintojai teigia, kad gamybos receptai tiesiog pakoreguojami, atsižvelgus į vietos gyventojų skonį. Jie pažymi, kad tuo ES taisyklės nepažeidžiamos.

Pagal jas, gamintojams nedraudžiama keisti ingredientų skirtingose valstybėse narėse, svarbu tik aiškiai nurodyti juos ant pakuotės.

V.P.Andriukaitis pabrėžė, kad mažiau kokybiški maisto produktų ingredientai savaime nereiškia, jog Rytų Europoje parduodami gaminiai yra nesaugūs.

Tačiau, jo manymu, naudoti vieną prekės ženklą skirtingo skonio ir sudėties produktams yra nesąžininga.

„Ar galima toliau galvoti, kad, pavyzdžiui, aš gaminsiu dešreles, bet Žemaitijos rinkai naudosiu vienus jos komponentus, o Aukštaitijos – kitokius? Ar iš tikrųjų dešrelės pavadinimas nesuponuoja, kad jos skonis ir sudėtis turi būti tokia pati?“ – kalbėjo Europos Komisijos narys.

Jis teigė, kad komisija finansuos kiekvienos šalies narės pastangas nustatyti, ar ji susidūrė su vadinamąja maisto apartheido problema. Anot pareigūno, tyrimų rezultatai turėtų būti pristatyti spalį arba lapkritį.

Rugpjūtį Lietuvos teisingumo ministerija pranešė, kad šalis prisidės prie Slovakijos iniciatyvos tirti dvigubos kokybės produktų problemas ES lygiu ir sieks, kad būtų sukurta vienoda produktų tyrimų sistema.

Savo ruožtu Žemės ūkio ministerija, norėdama išsiaiškinti situaciją Lietuvoje, rugpjūčio pradžioje nurodė Maisto ir veterinarijos tarnybai ištirti 33 produktų sudėtį ir išsiaiškinti, ar Lietuvoje parduodamų produktų sudėtis skiriasi nuo kitose valstybėse esančių tų pačių produktų.

Pirminiais duomenimis, nustatyta, kad kai kurių šalyje parduodamų produktų sudėtis skiriasi nuo Vakarų Europoje parduodamų produktų. Tyrimo rezultatus ministerija ketina pristatyti artimiausiu metu.

----------------

BNS žurnalisto kelionę į Strasbūrą apmokėjo Europos Parlamentas. Pranešimo turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos