Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 21 /12:50

V.Pranckietis: darbdaviai žada kelti algas mainais už kai kuriuos Darbo kodekso pakeitimus

Pirmadienį pas prezidentę atvyko naujasis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Jis su prezidente aptarė Darbo kodeksą bei kitų metų biudžetą. V.Pranckietis patvirtino, kad vyksta pokalbiai su darbdaviais, kurie yra pasirengę pasirašyti pasižadėjimą kelti algas mainais į kai kuriuos Darbo kodekso straipsnius.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vienas svarbiausių pirmadienį aptartų klausimų – Darbo kodekso pakeitimai.

„Tikėtina, kad taip, – paklaustas, ar tiki, jog darbdaviai galėtų kelti algas mainais už kai kuriuos Darbo kodekso pakeitimus, sakė Seimo pirmininkas. – Darbdaviai pasisako už tai, kad jie gali pakelti algas. Tada išlieka daug mažiau neišspręstų Darbo kodekso klausimų. Dar nėra jokio sprendimo, Vyriausybė dar tik formuojama, ji turės tai padaryti.“

Darbdaviai pasisako už tai, kad jie gali pakelti algas. Tada išlieka daug mažiau neišspręstų Darbo kodekso klausimų.

V.Pranckietis pabrėžė, kad plataus sutarimo tarp darbdavių šiuo klausimu nėra, todėl dabar negalima tvirtinti, kad jie būtent taip ir pasielgs.

„Yra keletas atstovaujančių organizacijų, todėl negalime atsakyti už darbdavius ar priimti darbdavių galutinę nuomonę, kad jie taip darys“, – tikino Seimo pirmininkas.

Jis priminė, kad lapkričio pradžioje dokumentas buvo taisytas, priimta nemažai pataisų.

Kalbėdamas apie galimus susitarimus su darbdavių atstovais V.Pranckietis sakė, kad įvairios mokestinės nuolaidos biudžetui kainuotų apie 160 mln. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Mūsų bendras tikslas kuo nors pasitikėti. Galų gale, jei tai būtų pasirašyta, tikėtina, kad taip ir įvyktų. Mes norime ir turime tikėti tuo, ką pasirašome“, – atsakydamas į klausimą, ar yra tikras, kad darbdaviai padarytų, ką žadėję, teigė Seimo pirmininkas.

V.Pranckietis sakė, kad pakeisti Darbo kodeksą prireiks laiko. „Jį reikia derinti, ir, žinote, iškart biudžete atsiranda didelis deficitas. Atidėjus pusei metų tas deficitas būtų šiek tiek suvaldomas ir lengviau amortizuojamas“, – teigė jis. Seimo pirmininkas pabrėžė, kad į šiuos klausimus atsakys naujoji Vyriausybė.

Tikisi reformų VTEK ir VRK

Kaip po susitikimo sakė prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė, D.Grybauskaitės nuomone, Darbo kodeksą reikia kuo greičiau subalansuoti: „Reikia užtikrinti ne tik modernesnius darbo santykius, bet ir žmonių saugumą.“

Pasak patarėjo, Seimas, į kurį išrinkta daugiau kaip pusė naujų parlamentarų, turi galimybę įrodyti, kad politika gali būti kokybiška, atsakinga, skaidri ir tarnaujanti žmonėms.

„Biudžetas turi atspindėti socialinius poreikius ir valstybės galimybes, nepažeisti fiskalinės drausmės“, – prezidentės žodžius perdavė patarėjas.

Biudžetas turi atspindėti socialinius poreikius ir galimybes, nepažeisti fiskalinės drausmės.

M.Lingė pabrėžė, jog Seimo valios prireiks ir pavasarį formuojant naująją Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), iš kurios tikimasi atsinaujinimo.

„Taip pat principingo Seimo požiūrio reikia siekiant užtikrinti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) veiklą. Parlamentas turi visus įrankius depolitizuoti šios komisijos darbą ir atstatyti jos reputaciją visuomenės akyse“, – teigė M.Lingė.

„Visos komisijos turėtų būti politiškai nesusijusios, o kaip keisti (VRK – aut. past.) įstatymą, dar reikės diskutuoti – tai nėra pirmos būtinybės reikalas, įrašytas į pavasario darbų grafiką“, – pirmadienį žurnalistams sakė V.Pranckietis.

D.Grybauskaitė paragino užtikrinti darbų tęstinumą: priimti Vaiko teisių apsaugos įstatymą, ES direktyvų perkėlimą į Viešųjų pirkimų įstatymą.

„Buvo labai malonu būti pakviestam į prezidentūrą, tai gerų darbų pradžios ženklas“, – po susitikimo sakė V.Pranckietis.

Susitikimas – pirmasis

„Tai pirmasis naujai išrinkto Seimo pirmininko ir prezidentės oficialus susitikimas. Kaip žinote, į Seimą išrinkta daugiau negu pusė naujų žmonių, pats pirmininkas yra naujas žmogus didžiojoje politikoje, tad tikrai labai svarbu aptarti bendradarbiavimą, kokie bus prezidentės ir naujo Seimo santykiai, kokios svarbiausios sritys ir kokie svarbiausi darbai turėtų būti vykdomi šioje kadencijoje“, – LRT radijui prieš susitikimą sakė prezidentės patarėjas patarėjas Mindaugas Lingė.

Detaliai į biudžetą kol kas dar „neįėjome“, bet tam dabar yra formuojama Vyriausybė.

„Tikimės, kad naujai darbą pradedančio Seimo ryšiai, santykiai ir bendradarbiavimas bus kuo konstruktyviausias ir kuo geriausias. Tai yra ir tam tikros galimybės pradėti naujos kokybės politiką“, – teigė jis.

LRT laidoje „Savaitė“ V.Pranckietis prisipažino gerai nesusipažinęs su kitų metų biudžetu. „Detaliai į biudžetą kol kas dar „neįėjome“, bet tam dabar yra formuojama Vyriausybė. Vyriausybės premjeras turės tai perimti. Taip, apie tai turėsime diskutuoti“, – sakė jis.

Europos Komisija antradienį paskelbė, kad Lietuvos biudžeto išlaidos kitąmet gali viršyti pajamas daugiau, nei numatyta.

Apie Darbo kodeksą Seimo Pirmininkas daug pasakyti taip pat negalėjo, jis pakartojo anksčiau paskelbtus planus pusmečiui sustabdyti naujo Darbo kodekso galiojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas