Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 11 13 /17:46

R.Karbauskis numojo ranka į J.Jaručio ir R.Baškienės nuomonę: narys į Seimo valdybą bus pateiktas

Iš Seimo vicepirmininko pareigų atšaukus „tvarkietį“ Remigijų Žemaitaitį, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis neteiks naujo Seimo valdybos nario. Tokią žinią jis pranešė trečiadienį po susitikimo su Seimo frakcijų atstovais. Nors posėdyje dalyvavo keli „valstiečiai“ ir tam neprieštaravo, partijos lyderis Ramūnas Karbauskis išdėstė atskirą nuomonę – koalicija vis tiek suras naują narį į Seimo valdybą.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Seimo pirmininko filosofijos nutarimais netampa. Niekas nenutarė. Rytoj (ketvirtadienį – 15min) bus koalicinė taryba ir nutars, kokį Seimo narį iš koalicijos deleguos į pavaduotojus. Seimo pirmininkui tai bus perduota kaip koalicijos valia, ir Seimo pirmininkas galės padaryti tai, ką jis ruošiasi daryti. Jis ruošiasi vykdyti opozicijos reikalavimą neteikti pasiūlymo“, – žurnalistams sprendimą komentavo buvęs V.Pranckiečio bendražygis.

Jis ruošiasi vykdyti opozicijos reikalavimą neteikti pasiūlymo.

Neteikdamas į pavaduotojus koalicijos tarybos pasiūlyto kandidato, Seimo pirmininkas, R.Karbauskio įsitikinimu, parodys, kad atstovauja ne daugumai, o opozicijai.

„Mes niekaip nelaiko jo ir nelaikysime jo valdančiosios daugumos atstovu. Todėl šiandien dienai [Seimo valdyba] su jo balsu turi daugumą“, – pridūrė jis.

Sako, kad kolegos neturėjo įgaliojimų ką nors spręsti

Trečiadienį susitikime su V.Pranckiečiu, be kitų Seimo frakcijų atstovų ar seniūnų, dalyvavo frakcijos „Lietuvos gerovei“ lyderis Vytautas Kamblevičius bei „valstiečiai“ Jonas Jarutis ir Rima Baškienė.

„Sutarėm, kad kol kas statuto pataisų neteikiam ir naujų kandidatų į pavaduotojus neteikiam“, – nurodė V.Pranckietis, kurio žodžių klausėsi greta stovinti R.Baškienė.

J.Jarutis iš posėdžio išėjo anksčiau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Baškienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Baškienė

R.Baškienė pažymėjo, kad Seimo valdybos narių klausimo „valstiečių“ frakcija atskirai nesvarstė, bet pasišalinęs J.Jarutis, anot jos, jokių abejonių dėl sprendimo neišsakė.

Savo ruožtu R.Karbauskis pareiškė, kad nei R.Baškienė, nei J.Jarutis neturėjo įgaliojimų dalyvauti susitikime su V.Pranckiečiu ir ką nors spręsti.

„Jie neturėjo jokių įgaliojimų ir jie nebalsavo dėl nieko. Sprendimą priiminės koalicijos taryba“, – pakartojo jis.

O Seimo pirmininkas tikino, kad ir be vieno nario Seimo valdyba vis tiek dirbs kaip tinkamai.

„Tuos darbus, kuriuos reikia atlikti valdyboje, atliksime išsidalinę tas užduotis, kurios būdavo buvusio pavaduotojo“, – sakė jis.

Veiks prieš Seimo statutą?

Siūlymą keisti Seimo statutą ir mažinti Seimo valdybos narių skaičių Seimo pirmininkas V.Pranckietis pateikė antradienį atsižvelgdamas į balsavimo rezultatus dėl „tvarkiečio“ R.Žemaitaičio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Jis taip pat svarstė, kad naujo Seimo valdybos nario galėtų ir neteikti.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis pareiškė, kad Seimo pirmininkas, imdamasis tokių iniciatyvų, elgiasi destruktyviai ir bando leisti opozicijai Seimo valdyboje išsaugoti įtaką.

Be to, neteikdamas naujo Seimo pirmininko pavaduotojo, V.Pranckietis, R.Karbauskio teigimu, veiks prieš Seimo statutą.

Atsakydamas į tai, Seimo pirmininkas pabrėžė, kad sprendimą neteikti naujo pavaduotojo priėmė pasitaręs su frakcijų atstovais.

„Aš tariuosi su seniūnais, man seniūnai patarė dabar elgtis taip, ir aš pritariu tam patarimui“, – kalbėjo jis.

Seimo pirmininkui antrino konservatorius Jurgis Razma: „Tikrai nėra čia jokio statuto pažeidimo. Statutas nustato maksimaliai galimą pavaduotojų skaičių, bet jis nesako, kad būtinai turi būti užpildyta iki to maksimalaus skaičiaus.“

Sako, kad Seimo vicepirmininkų galėtų būti dar mažiau

Antradienį po balsavimo dėl R.Žemaitaičio J.Razma registravo Seimo statuto pataisą ir pasiūlė Seimo vicepirmininkų skaičių sumažinti iki šešių. Panašu, kuriam laikui ši pataisa nuguls į stalčių.

„Tą statuto pataisą galbūt galima palikti kadencijos pabaigai, kaip palikimą būsimai kadencijai, kad jai būtų lengviau apsispręsti, kiek tų pavaduotojų reikia. Gal dar mažiau jų gali būti nei šeši“, – svarstė konservatorius.

Idėjai dar labiau mažinti Seimo valdybos narių skaičių palaikymą išreiškė V.Kamblevičius – frakcijos, kuri susikūrė išsivaikščiojus Seimo „tvarkiečiams“, seniūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius

„Aš vienintelis, kuris pareikalavau kitokių sąlygų. Kadangi nėra Lietuvoje pinigų, trūksta, sakau taip: mes neimame etato, bet reikia dar vienu sumažinti. Yra per daug. Užtenka ir šešių arba net penkių“, – dėstė jis, bet neįvardijo, kurį dar narį iš Seimo valdybos reikėtų pašalinti.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ R.Baškienė, kalbėdama apie darbą Seimo valdyboje, akcentavo, kad čia parlamentarai „nepolitikuoja“.

Nori išvengti diskusijos apie asmenybes

„Valdyboje paprastai nėra politikavimo. Nėra politinių sprendimų. Komandiruotės, tvarkos, ekspertiniai vertinimai ar kiti sprendimai paprastai priimami bendru sutarimu. Čia pozicija, opozicija, tokia, kokia yra Seime, valdybai nėra tokia būdinga“, – kalbėjo ji.

Čia pozicija, opozicija, tokia, kokia yra Seime, valdybai nėra tokia būdinga.

O liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen pažymėjo, kad dabar, Seimui svarstant biudžeto projektą, keisti Seimo valdybos sudėtį ir diskutuoti apie asmenybes ne laikas: „Dabar tikrai ne tas laikas, kuomet reikėtų įsivelti į ginčus. Toks statuto pakeitimas neišvengiamai reikš ir diskusijas dėl asmenybių. Šiuo metu Seime to mažiausiai reikia.“

Vietos Seimo valdyboje nuo koalicijos atribotas R.Žemaitaitis neteko antradienį, kai Seimas juo pareiškė nepasitikėjimą.

Dabar, be Seimo pirmininko, valdyboje dirba septyni nariai: šeši Seimo pirmininko pavaduotojai ir opozicijos lyderis arba kitaip – keturi valdančiųjų atstovai ir trys opozicijos.

Seimo rinkimus laimėję „valstiečiai“ Seimo vicepirmininkų skaičių buvo sumažinę iki penkių, bet prieš metus, susitarus „dėl bendro darbo“ su „tvarkiečiais“, pareigybių skaičių padidino – vieną paskyrė „tvarkiečių“ vedliui R.Žemaitaičiui, kitą to pareikalavusiai opozicijai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tiesa ar melas? R.Karbauskis: „Šeštas Seimo vicepirmininkas kainuos virš 100 tūkst. eurų“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas