Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 28

V.Pranckietis sulaukė kvietimo su kolegos iš Rusijos parašu, kuriuo nepasinaudos

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sulaukė kvietimo į Eurazijos valstybių parlamentų pirmininkų susitikimą, vyksiantį Kazachstane, bet vykti neketina. Kai kurie mūsų politikai neoficialiai teigė gavę signalų, kad Nur Sultane rugsėjį labai norima pamatyti mūsų šalies atstovą. Tačiau opozicijos nariai akcentuoja, kad mūsų parlamento vadovui ir kitiems aukšto rango atstovams tokiuose renginiuose – ne vieta.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Eurazijos valstybių parlamentų vadovų susitikimas vyks ketvirtą kartą. Šįsyk jis rengiamas Kazachstano sostinėje Nur Sultane rugsėjo 23-24 dienomis.

Šio forumo iniciatoriai – Rusijos Dūma ir Korėjos nacionalinė asamblėja. Pirmasis toks susitikimas įvyko Maskvoje, antrasis – Seule, o praėjusiais metais – Antalijoje.

123rf.com nuotr./Astana (Nursultanas)
123rf.com nuotr./Astana (Nursultanas)

Pavyzdžiui, 2018 metais Turkijoje lankėsi kaimyninių Latvijos ir Baltarusijos parlamentų vadovai. Iš Europos Sąjungos (ES) valstybių – Bulgarijos, Slovakijos parlamentų vadovai, Vengrijos, Kroatijos, Slovėnijos atstovai.

Tarp kitų šalių atstovų buvo Afganistanas, Kambodža, Jordanija, Japonija, Mongolija, Indonezija, Uzbekija, Kinija, Turkmėnija ir kt.

Į Eurazijos parlamentų vadovų susitikimą Kazachstane, kaip skelbiama, pakviesti 84 Europos ir Azijos valstybių parlamentų vadovai ir 16 tarptautinių tarpparlamentinių organizacijų lyderiai. Esą 50 valstybių patvirtino savo dalyvavimą renginyje.

Kvietimas į Eurazijos parlamento vadovų susitikimą atskriejo ir į Vilnių.

Sprendimą priėmė pats

V.Pranckietis kvietimo sulaukė vasario mėnesį. „Jį pasirašė Kazachstano, Rusijos ir Korėjos parlamentų vadovai“, – sakė Seimo pirmininko atstovė spaudai Karolina Frolovienė.

Jį pasirašė Kazachstano, Rusijos ir Korėjos parlamentų vadovai.

Anot jos, V.Pranckietis Eurazijos valstybių parlamentų vadovų susitikime dalyvauti negalės. Tokį sprendimą priėmė pats.

„O ar bus atstovaujama žemesniu lygmeniu, atsakyti negalime, dar sprendžiama“, – nurodė K.Frolovienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Karolina Frolovienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Karolina Frolovienė

Kai kurie politikai neoficialiai yra užsiminę sulaukę signalų, kad renginyje Kazachstane, kuris yra mūsų šalies prekybos partneris, labai norima sulaukti ir Lietuvos atstovų.

Formatas „kvepia“ SSRS

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) narys Žygimantas Pavilionis sakė sveikinantis V.Pranckiečio sprendimą nevykti į minėtą susitikimą.

„Mes jau matėme, kuo baigėsi Irinos Rozovos kelionė į Gruziją, kur buvo stačiatikių parlamentarų sąjungos susitikimas, po kurio kilo milžiniški protestai Gruzijoje. Niekas negali paneigti, kad tokiuose susitikimuose gali visko įvykti, įvairių provokacijų, kurios bus labai nepatogios mums.

Vien tas faktas, kad ten dalyvauja mūsų niekaip nepripažintas Baltarusijos parlamentas, kurį mes laikome nelegitimiu, nes nemanome, jog rinkimai buvo teisėti į parlamentą, ir mes neturime jokių oficialių santykių su Baltarusijos parlamentu. Aš manau, kad būtų neatsargu dalyvauti tokiame formate“, – pabrėžė konservatorių atstovas.

Aš manau, kad būtų neatsargu dalyvauti tokiame formate.

Ž.Pavilionis svarstė, kad Eurazijos valstybių parlamentų vadovų susitikime Lietuvai galėtų atstovauti mūsų šalies ambasados atstovas. Pasak Seimo URK nario, Nur Sultane dirba puikus ambasadorius Gintautas Vasiulis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

„Galbūt jo darbotvarkė leistų. Aš net nežinau, ar čia ambasadoriaus lygiu verta dalyvauti. Galėtų pasiųsti kokį žmogų grynai stebėti tą situaciją, kuris galėtų papasakoti viską, kas ten vyksta, bet pats neprisiimti atsakomybės už sprendimus ar nedalyvauti jokiuose politiniuose sprendimuose, nes šiaip paprastai, aš manau, po tokių renginių daromos kažkokios išvados ar ruošiami sprendimai.

Ten dalyvauja Maskva ir paprastai mūsų interesai nesutampa su šia sostine, jie darė viską, jog Andrius Kubilius nelaimėtų Europos Tarybos generalinio sekretoriaus posto. Bet kur, kur mes bebūtumėme tuose parlamentiniuose susitikimuose, paprastai mes esame absoliučiai kitose barikadų pusėse su Maskvos atstovais“, – akcentavo jis.

Bet kur, kur mes bebūtumėme tuose parlamentiniuose susitikimuose, paprastai mes esame absoliučiai kitose barikadų pusėse su Maskvos atstovais.

Ž.Pavilionio teigimu, turime daug vakarietiškų ar labiau pripažintų tarpparlamentinio bendradarbiavimo formatų, tarkime, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO), Europos Tarybą.

Politikai, akcentuojantys vien pragmatinius, ekonominius interesus ir poreikį vien dėl to vykti į renginį Kazachstane, Ž.Pavilionio nuomone, yra labai neteisūs.

Anot jo, toje šalyje daroma labai daug, kad būtų įtvirtinta atskira nuo Maskvos linija, susikurta tam tikra alternatyva ir balansas priklausomybei nuo Maskvos, kuri vis mažėja.

Autoriaus nuotr./Svetingasis Kazachstanas
Autoriaus nuotr./Svetingasis Kazachstanas

„Jeigu tokie žmonės nori vystyti verslą, tai puiku. Bet tai reikia daryti dvišaliu pagrindu, o ne formatuose, kuriuos prižiūri ir kuriems vadovauja ar dalyvauja visu svoriu Maskva. Prašau, važiuokite į dvišales keliones, organizuokite tarpparlamentines grupes, verslininkų vizitus, bet tai darykite dvišaliu pagrindu, o ne važiuokite į struktūras, kurios kvepia Sovietų Sąjunga“, – komentavo Ž.Pavilionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai