Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 30

V.Putinas apsiskaičiavo: Lietuvos gyventojų skaičių „sumažino“ perpus ir atsirado tuo tikinčių

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas noriai demonstruoja pomėgį sportuoti ir ištreniruotą kūną, o štai su matematikos žiniomis – prasčiau. Tai galima suprasti iš vieno amerikiečių žurnalistui duoto interviu, kurio trumpa ištrauka šiomis dienomis dalijamasi Lietuvos virtualioje erdvėje. Rusijos vadovas pokalbio metu pareiškia, esą Lietuvoje gyvena tik 1,4 mln. žmonių, o kiti esą emigravo.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Vaizdo įrašu, kuriame girdėti dalis gerokai ilgesnio V.Putino atsakymo, pasidalinusi socialinio tinklo „Facebook“ vartotoja pridėjo tokį komentarą: „Mums pastoviai sakoma, kad Lietuvoje dabar šiek tiek mažiau 3 milijonų žmonių“ (kalba netaisyta – red. past.).

Šiuo įrašu pasidalijo 1,9 tūkst. žmonių, jis sulaukė bemaž 500 reakcijų ir 200 komentarų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kai kurie linkę tikėti ne oficialia informacija
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kai kurie linkę tikėti ne oficialia informacija

Nors kai kurie komentatoriai svarstė, esą 40 sekundžių trukmės vaizdo įrašas sumontuotas iš atskirų gabaliukų, ne vienas buvo linkęs patikėti V.Putino žodžiais ir tvirtino, esą oficiali statistika neatspindi realybės.

Rusijos prezidento atsakymas yra tikras. Tokį patį jį galima išgirsti, klausant viso interviu, kuris buvo duotas dar 2015 metų rugsėjį, prieš V.Putino dalyvavimą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.

Žurnalistą Charlie Rose’ą jis priėmė savo rezidencijoje Novo Ogariove. Pokalbį transliavo televizijos CBS PBS.

V.Putino žodžiai, kuriai dalijamasi „Facebook“, skamba nuo 1 val. 21 min. 40 s. Tačiau jie yra ilgesnio atsakymo į klausimą apie Rusijos santykius su Baltijos šalimis ir Maskvos tikslus jose dalis.

Prezidentas tvirtino, esą Rusija siekia kurti draugiškus, partneryste grįstus santykius. Jis priminė, kad Baltijos šalyse nuo sovietmečio gyvena daug rusų tautybės žmonių, kurių teisės neretai pažeidžiamos.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Amerikiečių žurnalistas Charlie Rose’as kalbina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Amerikiečių žurnalistas Charlie Rose’as kalbina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną

Taip pat stebėjosi, kad Baltijos šalys siekia atsijungti nuo sovietmetį menančią bendrą su Rusija elektros perdavimo sistemą ir prisijungti prie Europos Sąjungos tinklų. Tai esą kainuos didžiulius pinigus tiek vienai, tiek kitai pusei.

„Visi suintereresuoti vystytis atvirai, be išankstinių įsitikinimų, – tikino V.Putinas. – Baltijos šalys – galbūt pirmoje eilėje. ir joms tai gal dar svarbiau nei pačiai Rusijai.“

Kaip tik pastaruoju sakiniu prasidėjo iškirpta ir „Facebook“ platinama atsakymo dalis.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vladimiras Putinas
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vladimiras Putinas

„Viena iš tų šalių – Lietuva. Dar sovietų laikais, žinote, kiek ji turėjo gyventojų? 3 milijonus 400 tūkstančių žmonių. Nedidelė šalis, nedidelė respublika. Three point four [trys kablelis keturi – šiuos žodžius V.Putinas pasakė angliškai – red. past.] milijono.

O dabar? O dabar – aš pažiūrėjau paskutines pažymas, – milijonas 400 tūkstančių toje šalyje. Kur žmonės? Daugiau nei pusė piliečių paliko šalį. Įsivaizduojate, jei daugiau nei pusė amerikiečių išvažiuotų iš Jungtinių Valstijų teritorijos. Katastrofa.“

Ekrano nuotr. iš osp.stat.gov.lt/Lietuvos gyventojų skaičiaus kaita
Ekrano nuotr. iš osp.stat.gov.lt/Lietuvos gyventojų skaičiaus kaita

Kad V.Putino informacija – klaidinga, nesunku patikrinti Statistikos departamento tinklalapyje. Jo duomenimis, 2015 m., kai vyko pokalbis, Lietuvoje gyveno 2 921 262 žmonės. Tiesa, interviu davimo metu prezidentas galėjo matyti tik ankstesnių metų duomenis – šis skaičius buvo dar didesnis (2 943 472).

 Ekrano nuotr. iš worldometers.info/Latvijos gyventojų skaičiaus kaita
Ekrano nuotr. iš worldometers.info/Latvijos gyventojų skaičiaus kaita

Komentaruose buvo paminėta versija, esą Rusijos vadovas suklydo – kalbėjo apie Latviją. Tačiau kaimyninėje šalyje, net jei jos gyventojų dėl emigracijos taip pat mažėja, interviu metu gyveno beveik 2 mln. žmonių – gerokai daugiau nei paminėjo V.Putinas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas