Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 13

V.Romanovas lieka išteisintas dėl „Nidos pušyno“ lėšų iššvaistymo

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė prokuroro, nukentėjusiosios atstovo bei civilinio ieškovo atstovo apeliacinius skundus dėl Klaipėdos apygardos teismo 2022 m. sausio 20 d. nuosprendžio, kuriuo asmenys išteisinti dėl kaltinimų, iššvaisčius bendrovės „Nidos pušynas“ 5,7 mln. eurų vertės turtą.
Vladimiras Romanovas
Vladimiras Romanovas / „Scanpix“ nuotr.

Prokuroras apeliaciniu skundu prašė panaikinti išteisinamąjį nuosprendį ir visus išteisintus asmenis nuteisti dėl didelės vertės turto iššvaistymo dalyvaujant organizuota grupe, priteisti nuketėjusiajai turtinės ir neturtinės žalos atlyginimą, o civiliniam ieškovui BUAB „Energolinija“ turtinės žalos atlyginimą.

Nukentėjusiosios atstovas prašė nuteisti UAB „Nidos pušynas“ buvusį vadovą ir patenkinti nukentėjusiosios civilinį ieškinį. Civilinio ieškovo BUAB „Energolinija“ atstovas prašė visiškai tenkinti BUAB „Energolinija“ civilinį ieškinį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos apeliacinis teismas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos apeliacinis teismas

Byloje kaltinimai iššvaisčius didelės vertės UAB „Nidos pušynas“ turtą buvo grindžiami tuo, kad UAB „Nidos pušynas“ vardu iš AB „Šiaulių bankas“ paimtas kreditas per kelis kartus perkant akcijas buvo panaudotas V.Romanovo ir O.Gorančuk bei UAB „First partneriai“ turtinėms prievolės AB „Šiaulių bankas“ padengti.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad išteisintieji nepadarė veikos turinčios didelės vertės turto iššvaistymo nusikaltimo požymių, kadangi bylos duomenys nepatvirtina, jog UAB „Nidos pušynas“ gavus kreditą iš AB „Šiaulių banko“ buvo sudarytos ekonomiškai nenaudingos akcijų pirkimo-pardavimo sutartys su kitais juridiniais asmenimis.

Teismas nustatė, kad sprendimai kreiptis dėl kredito suteikimo buvo priimti UAB „Nidos pušynas“ akcininkų. Civiliniu ieškovu pripažinta UAB „Energolinija“ buvo UAB „Nidos pušynas“ akcininkė ir balsavo tiek už sprendimą imti kreditą, tiek už sprendimą šio kredito užtikrinimui įkeisti UAB „Nidos pušynas“ priklausantį nekilnojamąjį turtą. Gautos lėšos panaudotos pagal paskirtį – įsigyta kitų uždarųjų akcinių bendrovių akcijų. Dėl akcininkų priimto sprendimo pirkti akcijas pagrįstumo į teismą civilinio proceso tvarka kreiptasi nebuvo.

Sandorių faktas buvo išviešintas, užfiksuotas UAB „Nidos pušynas“ dokumentuose, jokie dokumentai klastojami nebuvo. Duomenų, kad tokiais sandoriais būtų pažeisti kreditorių interesai nėra.

Teismo vertinimu, byloje pateikto sudėtingo, painaus ir išplėsto kaltinimo ribose, sudarytų sandorių grandinė, prasidėjusi kredito sutarčių sudarymu ir pasibaigusi vertybinių popierių atpirkimo sandorių užbaigimu, buvo verslo sprendimas, priimtas siekiant užtikrinti tolesnę įmonių grupės veiklą, todėl nėra pagrindo vertinti tokių veiksmų kaip nusikalstamų turto iššvaistymo nusikaltimo aspektu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas