Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 07 14 /17:46

V.Šapoka: pateiksime saugų biudžetą

Finansų ministras Vilius Šapoka teigia, kad 2021 metų biudžeto formavimo sąlygos yra ypatingos, o bet koks išlaidų didinimas turi būti atsakingai pasvertas. Pasak jo, rudenį bus pateiktas „saugus“ biudžeto projektas.
Vilius Šapoka
Vilius Šapoka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Vilius Šapoka

„Ateinančių metų biudžetas bus tikrai ypatingas, nes jį formuojame tikrai labai didelio neapibrėžtumo sąlygomis. (...) Turime prisiminti, kad tiek šiemet, tiek ateinančiais metais valstybės pajamos yra susitraukusios ir dėl to dalis išlaidų bus finansuojamos skolintomis lėšomis, todėl tikrai turime būti labai atsargūs leisdami lėšas, nes tai yra skolintos lėšos, o skolas bet kuriuo atveju reikės grąžinti“, – po susitikimo su prezidentu žurnalistams kalbėjo V.Šapoka.

„Visus pasiūlymus labai atidžiai vertinsime ir rudenį tikrai pateiksime saugų biudžetą“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar galima tikėtis kitąmet bent dalies išmokų didėjimo, ministras pakartojo, kad situacija labai neapibrėžta.

„Bet kokių išlaidų didinimas turi būti labai pasvertas, nes nemaža dalimi tai bus finansuojama iš skolintų lėšų“, – aiškino V.Šapoka.

Ministras antradienį taip pat teigė, kad jeigu Lietuvoje kiltų antra koronaviruso epidemijos banga, nesvarstoma vėl „uždarinėti ekonomikos“.

„Nemanau, kad būtų tinkamas kelias vėl uždarinėti ekonomiką, nes pradžioje tas buvo reikalinga, kad galėtume valdyti pandemiją“, – sakė V.Šapoka.

Ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius paklaustas, kokių galima tikėtis kitų metų ir ar pensininkai gali tikėtis didesnių išmokų, teigė, kad reikia viltis, jo antroji pandemijos banga nesmogs Lietuvai.

„Mes matome didelį optimizmą ir tas optimizmas susiveda į tai, jog tikimės, kad antros viruso bangos nebus. Taip tikimės. Bet aplinkui pasaulis rodo kitą realybę ir, kaip minėjo finansų ministras, kitų metų ekonomikos prieaugis bus mažesnis negu ekonomikos nuosmukis, tad labai didelio optimizmo kaip ir nėra, tačiau kelių metų perspektyvoje mes grįšime ir viršysime tą pasiektą lygį, kurį ekonomika turėjo 2019 metų pabaigoje“, – kalbėjo R.Sinkevičius.

„Tikimės, kad socialinė situacija neturėtų blogėti. (...) Tiek socialinės išmokos senjorams, tiek vaikams, jos turėtų išlikti arba didėti, bent jau būtų indeksuojamos, kaip numatyta įstatyme“, – pridūrė jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį teigė, kad valstybės 2021 metų biudžete turi atsispindėti gerovės valstybės idėja ir naujas ekonomikos modelis.

Jis paragino kitąmet, atsigaunant ekonomikai, tęsti pensijų indeksavimą, didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), investuoti į švietimo kokybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas