Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 01

V.Sinkevičiaus klausymai Europos Parlamente: kaip viskas bus ir ko tikėtis?

Ketvirtadienį 14.30 val. (Briuselio laiku) ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus laukia vienas rimčiausių egzaminų gyvenime – klausymai Europos Parlamente (EP). Nuo pasirodymo prieš Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos (ENVI) bei Žuvininkystės (PECH) komitetus priklauso, ar Lietuvos atstovas taps jauniausiu istorijoje Europos komisaru.
Virginijus Sinkevičius
Virginijus Sinkevičius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Truks 3 valandas

Visas „egzaminas“ truks 3 valandas. Pradžioje V.Sinkevičius turės 15 minučių pasisakymui, tada laukia EP narių klausimai. Iš viso – 25. Klausimui užduoti skirta 1 minutė, atsakymui – 3 minutės. Klausimą galima papildyti, jei EP narys nėra patenkintas atsakymu. Pabaigoje kandidatas į aplinkos ir vandenynų komisarus galės pasakyti baigiamąją kalbą (5 minutės).

Toliau – jau ne V.Sinkevičiaus valioje – komiteto vertinimo posėdis – kandidatui reikia surinkti ⅔ komiteto narių palaikymo. Tada įvertinimas perduodamas Komitetų pirmininkų sueigai, o ši jį persiunčia EP pirmininkų sueigai, kurią sudaro EP pirmininkas ir EP politinių grupių vadovai. Galiausiai, EP balsavimas dėl visos Komisijos, kuris suplanuotas spalio 24 d. Strasbūre. Balsuojama ne už atskirus kandidatus, o už visą Komisiją, todėl dar iki to laiko bus aišku, kuris kandidatas „egzamino“ neišlaikė.

Klausymų net nepasiekė ir du kandidatai į šią Europos Komisiją.

2004 m. Italijos kandidatas į žmogaus teisių ir laisvių komisarus Rocco Buttiglione dėl savo katalikiško požiūrio neįtiko EP. 2014 m. Slovėnijos kandidatė į energetikos komisarus Alenka Bratušek buvo priversta pasitraukti po klausymų Europos Parlamente. Viena vertus ji pasirodė labai prastai, kita vertus – mainais į jos galvą keli kiti komisarai liko ir EP patvirtino EK. Tarkime, 2010 m. europarlamentarams per klausymus užkliuvo ir Lietuvos tuometinis kandidatas Algirdas Šemeta, bet galiausiai jis liko Komisijoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Šemeta
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Šemeta

Klausymų net nepasiekė ir du kandidatai į šią Europos Komisiją. EP Teisės komitetui užkliuvo kandidatės į transporto komisarus rumunės Rovanos Plumb nedeklaruota milijono eurų paskola ir Vengrijos kandidato į kaimynystės ir plėtros komisaro postą Laszlo Trocsanyi dar 1991 m. įkurta teisinių paslaugų įmonė, kuri yra glaudžiai susijusi su dabartine Vengrijos valdžia.

Klausimai – (ne)nuspėjami

Ar V.Sinkevičiui pavyks išlaikyti „egzaminą“? Tik paskelbus jį kandidatu politiniai oponentai suskubo vardinti jo tariamas nuodėmes: per jaunas (28 metai); nepatyręs (tik mažiau nei 2 metus ministras); „netikras“ žaliasis (atstovauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai, kurios Europos žalieji nelaiko sava); net primintas jo elgesys per Lietuvoje kilusį #MeToo Mykolo Majausko skandalą (nedalyvavo Seimo balsavime dėl apkaltos). Briuselyje V.Sinkevičius išgarsėjo, kaip ministras, kuris savo kabinete laiko daugelio europiečių nemėgstamo JAV prezidento Donaldo Trumpo reklaminę kepuraitę „Make America Great Again“.

„Vis dėlto manau, kad komitetas nusiteikęs konstruktyviai, dirbtinio priekabiavimo tikrai nebus“, – teigė vienintelis Lietuvos europarlamentaras ENVI komitete Liudas Mažylis, bet pridūrė, kad viskas priklauso, kiek V.Sinkevičius bus pasiruošęs klausymams.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Liudas Mažylis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Liudas Mažylis

Ruoštis tikrai reikia. V.Sinkevičius nominuotas Aplinkos ir vandenynų komisaru (kadenciją baigiančioje Komisijoje tai Aplinkos, jūrų reikalų ir žuvininkystės komisaras, kuriuo yra maltietis 69-erių Karmenu Vella). Jei bus patvirtintas, V.Sinkevičiui atiteks du generaliniai direktoratai – Aplinkos apsaugos bei Jūrų reikalų ir žuvininkystės. T.y. apie 900 darbuotojų, milijoniniai biudžetai ir svarbiausia – nesuskaičiuojama daugybė teisinių aktų. Vien klausymams V.Sinkevičius gavo apie 600–800 puslapių ne visiems suprantama eurobiurokartų kalba parašytų dokumentų iš abiejų direktoratų.

Ketvirtadienį kandidato į komisarus laukia nuo specifinių klausimų (hipotetiškai – „Brexit“ poveikis žvejybos plotams) iki bendrinių (tarkim, apie „numiškinimo“ globalią problemą). Į dalį klausimų V.Sinkevičius jau atsakė raštu – nei daug, nei mažai 13 puslapių „darysiu, sieksiu, palaikysiu“ ir t.t.

Lietuvis kuruos sritį, kuri yra naujosios Europos Komisijos vienas pagrindinių prioritetų. Tiesa, V.Sinkevičius turi stiprų užnugarį – jis bus atskaitingas Europos politikos sunkiasvoriui Fransui Timmermansui, kuris nominuotas Komisijos vykdomuoju vicepirmininku, atsakingas už Europos žaliąjį kursą. V.Sinkevičius bus tarsi „jaunesnysis ministras“, bent taip išsireiškė ES politikos ekspertas dr. Klaudijus Maniokas. Viena vertus, F.Timmermansas savo politiniu svoriu gali užstoti lietuvį nuo puolimo, kita vertus – pasiimti laurus, o jaunesniajam kolegai palikti visą juodą darbą. Bet daugiau nei 20 tūkst. eurų atlyginimas, kitos išmokos bei po to seksianti karjera – rimti argumentai.

Abejonių nedaug: plūsta CV

O darbų tikrai netrūks. Ypač dideles viltis su šiuo tandemu sieja Aplinkos direktoratas – esą V.Sinkevičius atneš naują, veržlų požiūrį, o F.Timmermansas savo patirtį, kaip veikia Europos politika.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Fransas Timmermansas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Fransas Timmermansas

Kalbama, kad jau dabar plūsta CV norinčių patekti į V.Sinkevičiaus komandą. Komisaro kabinetą sudaro 6 nariai. Dvi turi būti moterys, negali būti daugiau nei 3 tokios pat tautybės, kaip ir komisaras, asmenys bei turi atspindėti ES regionų įvairovę. Dabartinio Lietuvos eurokomisaro Vytenio Andriukaičio komandoje – 17 žmonių (su vairuotojais, padėjėjais), iš jų – 9 lietuviai, kabinetui vadovauja Arūnas Vinčiūnas.

Neoficialiai jau lyg ir aiškus būsimo komisaro kabineto vadovas. Tai Marius Vaščega, kuris iki šiol buvo Europos Komisijos atstovo Lietuvoje pavaduotojas, o dabar vadovauja V.Sinkevičiaus pereinamojo laikotarpio komandai. Taip pat kai kas Vilniuje irgi pakuojasi lagaminus į Briuselį. Oficialiai V.Sinkevičius ir jo aplinka nieko nekomentuoja – „iš pradžių reikia praeiti klausymus.“

Žinoma, tikimybė susikirsti per EP egzaminą egzistuoja, bet Briuselio burbule mažai kas abejoja, kad V.Sinkevičius sėkmingai praeis klausymus. Tuo labiau, kad kiti kandidatai į komisarus turi daugiau „nuodėmių“.

„Nuodėmingieji“ kolegos

Kandidatas į žemės ūkio komisarus Januszas Wojciechowskis užkliuvo dėl lėšų kelionėms panaudojimo kuomet jis buvo europarlamentas. Bylą tiria Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF), kurios akiratyje – ir Prancūzijos kandidatė Sylvie Goulard. Vidaus rinkos portfelį gavusi S.Goulard įtariama netinkamai naudojusi Europarlamento išteklius – esą įdarbino žmones ir mokėjo jiems algą iš ES lėšų, nors jie dirbo jos partijai. Dėl šio tyrimo, kurį vis dar tęsia OLAF, ji atsistatydino iš Prancūzijos gynybos ministrės posto.

Žinoma, tikimybė susikirsti per EP egzaminą egzistuoja, bet Briuselio burbule mažai kas abejoja, kad V.Sinkevičius sėkmingai praeis klausymus.

Belgijoje pradėtas tyrimas dėl kaltinimų ėmus kyšius mainais į valstybės užsakymus prieš šalies užsienio reikalų ministrą Didier Reyndersą, kuris nominuotas teisingumo komisaru. Galiausiai, Vokietijoje atliekamas tyrimas dėl išorės konsultantų už didelius įkainius samdymo, kuomet būsimoji Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen buvo gynybos ministre.

Tiesa, daugiausia kritikos sulaukę Rumunijos ir Vengrijos kandidatai, kaip jau minėta, iškrito iš žaidimo. R.Plumb ir L.Trocsanyi turėtų pakeisti kiti. Kalbama, kad U.von der Leyen tikėjosi, kad šie du kandidatai bus išmesti, o dabar sukeis net jiems nominuotus portfelius. T.y. vengrai gaus Transporto, o rumunai – Kaimynystės ir plėtros portfelį.

Tai Lietuvos diplomatus net džiugina: Vengrija, kaip ir Lietuva, pasisako prieš vadinamąjį „Mobilumo paketą“, dėl kurio trialogai prasidės lapkričio 1 d. Be to, Vengrijos konfliktas su Ukraina dėl vengrų mažumos gali turėti įtakos Ukrainos integracijai į ES, jei vengrui tektų plėtros komisaro postas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito