Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 06 08 /22:06

Ukrainiečiai ir baltarusiai sureagavo į rusų idėją atšaukti Lietuvos nepriklausomybę: imperijos apetitai neriboti

Trečiadienį Rusijos Valstybės Dūmoje užregistruotas įstatymo projektas, kuriuo siekiama panaikinti Lietuvos Respublikos nepriklausomybės pripažinimą, sulaukė ir Ukrainos bei Baltarusijos opozicionierių reakcijų. „Rusijos Dūmos ketinimai „atšaukti“ Lietuvos nepriklausomybę – dar vienas įrodymas, kad imperijos apetitai neriboti“, – tviteryje rašė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas.
Michailo Podoliakas
Mychailo Podoliakas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Bet kokios kalbos apie taikos atnešimą gelbstint Rusijos barbarų veidą yra saviapgaulė, kuri atneš karą Europos Sąjungai. Kelias į taiką veda per sunkiąją ginkluotę“, – tęsė M.Podoliakas.

Į Rusijos akibrokštą sureagavo ir Baltarusijos opozicijos aktyvistė, žurnalistė Hanna Liubakova.

„Tai tarsi žiūrėti kvailą filmą apie pamišusį diktatorių, kurio veiksmai jį tik dar labiau pablogina. Žmonės aplink jį – tokie patys“, – tviteryje rašė ji.

Rusijos Valstybės Dūmos deputatas, valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ atstovas Jevgenijus Fiodorovas žemiesiems parlamento rūmams pateikė įstatymo projektą, kuriuo siekiama panaikinti Lietuvos Respublikos nepriklausomybės pripažinimą. Jis neabejoja, kad įstatymas bus priimtas.

VIDEO: Rusijoje pateiktas įstatymo projektas, pagal kurį – Lietuvos nepriklausomybė yra neteisėta

Absurdišką įstatymo projektą pateikęs deputatas propagandiniam leidiniui „Komsomolskaja Pravda“ sakė, kad Lietuvą kaip prioritetinę pasirinko dėl to, kad ji ribojasi su Karaliaučiaus kraštu ir „nuosekliai vykdo agresyviausią antirusišką politiką“.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte J.Fiodorovas išdėstė, kodėl, jo nuomone, 1991 m. rugsėjo 6 d. Sovietų Sąjungos Valstybės tarybos nutarimas dėl Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo „yra neteisėtas“.

„Buvo pažeistas 1990 04 03 TSRS įstatymas Nr. 1409 – 1 „Dėl klausimų, susijusių su sąjunginės respublikos išstojimu iš TSRS, sprendimo tvarkos“, nes Lietuvos Respublikoje nebuvo surengtas referendumas dėl išstojimo iš TSRS ir nebuvo nustatytas pereinamasis laikotarpis visiems ginčytiniems klausimams išspręsti“, – aiškino parlamentaras.

Anot Vytauto Landsbergio, šis Rusijos įstatymo projektas yra niekinis, bet tai gali būti signalas, kad jie rengiasi pulti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vytautas Landsbergis: tai yra signalas, kad Kremliuje planuojamas užpuolimas

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas, Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas teigia, kad Rusijos Valstybės Dūmoje užregistruotas įstatymo projektas, kuriuo siekiama panaikinti Lietuvos Respublikos nepriklausomybės pripažinimą, yra politinė šizofrenija.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas Rusijos bandymus „įgelti“ Lietuvai pavadino „ligonio atsiradimu geopolitinėje erdvėje“. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Kęstutis Girnius mano, kad šis žingsnis – Maskvos bandymas suerzinti Lietuvą. Prezidentas Gitanas Nausėda šio absurdo nekomentuoja.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ekspertai: Rusijos ketinimas atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą – visiška nesąmonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas