Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 14

V.Zemlys-Balevičius: pas mus jau Italija, o po savaitės sveikatos apsaugos sistema gali žlugti

„Euromonitor International“ duomenų mokslininkas ir Prezidento suburtos sveikatos ekspertų tarybos narys Vaidotas Zemlys-Balevičius savo paskyroje „Facebook“ vėlų pirmadienio vakarą įspėjo, kad Lietuva jau atsidūrė toje padėtyje, kur buvo pavasarį visą pasaulį šiurpinusi Italija, o sveikatos apsaugos sistema yra labai arti kolapso.
Vaidotas Zemlys-Balevičius
Vaidotas Zemlys-Balevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Dėl vaizdų prekybos centruose jau daugelis pasisakė. Aš negėdinsiu žmonių, visi mes esam sąmoningi ir darom savo pasirinkimus. Aš galiu tik pakomentuoti esamą situaciją ir kas galimai nusimato. Visi per pirmą karantiną su pasibaisėjimu žiūrėjo, kas buvo Italijoje. Tai va Italijoje sergamumas 100 k gyventojų aukščiausiai buvo pakilęs iki 800. Pas mus dabar netoli 1200. Mirtingumo rodiklis aukščiausias buvo 17.6. Virš 10 laikėsi 60 dienų. Lietuvos mirtingumo rodiklis, jeigu ignoruosim tą figos lapelį kitos mirtys nuo covid19, dabar yra 17.6 ir virš 10 laikosi jau 20 dienų. Jeigu prisidengsim tuo lapeliu, tai dabar yra 11.6. Tai pas mus jau yra Italija, o epidemija dar tik įsibėgėja“, – rašo mokslininkas.

Visi per pirmą karantiną su pasibaisėjimu žiūrėjo, kas buvo Italijoje. Tai va Italijoje sergamumas 100 k gyventojų aukščiausiai buvo pakilęs iki 800. Pas mus dabar netoli 1200.

Anot jo, iš tiesų situacija yra blogesnė nei matome, nes dėl nepakankamų testavimo pajėgumų daug atvejų nefiksuojama.

„Kad situacija yra blogesnė nei yra iš tikrųjų, gana vaizdžiai rodo Alytaus pavyzdys. Ten savivaldybėje yra nekvailų žmonių, kurie nusprendė, kad reikia kuo įmanoma daugiau testuoti, kad pabandytų sugaudyti visus sergančius. Per pastarąsias dvi savaites Alytus daro 11000 testų 100 k gyventojų, kai Lietuvos vidurkis yra 5800. Padidinus testavimą natūraliai pagauni daugiau sergančių, ir dabar Alytus yra pirmas pagal sergamumą. Šiandien peržengta 2000 riba. Tai galima spėt, kad jeigu išplėstumėme testavimo pajėgumus, toks sergamumas būtų visoje Lietuvoje“, – svarsto V.Zemlys-Balevičius.

VIDEO: I.Šimonytė apie sugriežtinto karantino sąlygas: dėl sudėtingos padėties kaltino buvusią Vyriausybę

Anot jo, pacientų ligoninėse ir mirčių skaičiai seka po atvejų skaičių.

„Tai net įsivedus ilgai lauktas priemones mes dar nematysim pagerėjusios situacijos. Epidemija taip plačiai paplitus, kad ji iš inercijos „generuos“ atvejus bent savaitę. Sveikatos apsaugos sistema turi dar šiokį tokį lovų rezervą, bet jis yra skirtas būtent tam savaitiniam padidėjimui. Po to – basta. Nemaža dalis medikų jau dabar galvoja apie išėjimą iš darbo, tai kai tas rezervas bus išnaudotas, tikriausiai sulauksim visiško sveikatos apsaugos sistemos kolapso. Na ką, mano seneliai išgyveno karą, tai bus proga ant savo kailio patikrinti bent dalelę to, ką jie patyrė“, – rašo mokslininkas.

Jis vis dar tiki Lietuvos žmonių sąmoningumu ir tuo, kad dauguma jų laikysis naujų apribojimų ir mes suvaldysim epidemiją.

Antradienį Prezidentas nuotoliniu būdu susitiks su Sveikatos ekspertų tarybos nariais, Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte, sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariais bei toliau ieškos galimybių, kaip suvaldyti koronaviruso pandemiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas