Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 01

V.Adamkui suteiktas Liublino Jono Pauliaus II universiteto garbės daktaro vardas

Kadenciją baigiančiam prezidentui Valdui Adamkui trečiadienį Liublino Jono Pauliaus II katalikiškajame universitete suteiktas garbės daktaro vardas.
Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma lankėsi LTOK būstinėje
Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus. / Alfredo Pliadžio nuotr.

Universitetas teigia taip įvertinęs V.Adamkaus atsidavimą Lietuvai svarbiu istoriniu momentu, kuris padarė didelę įtaką valstybės raidai, bei šalies vadovo pastangas stiprinti draugiškus Lietuvos ir Lenkijos ryšius.

„Prezidento Valdo Adamkaus pastangos stiprinti draugystės ryšius su Lenkija ir bendradarbiauti tarptautinėje arenoje nusipelno ypatingo įvertinimo“, – teigiama universiteto senato rezoliucijoje.

 V.Adamkus po regalijų įteikimo sakydamas kalbą teigė, kad priima šį įvertinimą „kaip įpareigojimą tęsti darbus stiprinant Lietuvos ir Lenkijos partnerystę krikščioniškomis vertybėmis paremtoje Europoje“.

Iškilmingoje ceremonijoje Liublino universitete trečiadienį garbės daktaro vardo regalijos taip pat įteiktos Lenkijos prezidentui Lechui Kaczynskiui, Ukrainos prezidentui Viktorui Juščenkai, buvusiam Baltarusijos Aukščiausiosios Tarybos pirmininkui Stanislovui Šuškevičiui. Garbės daktaro vardas universiteto sprendimu taip pat suteiktas Latvijos bei Estijos prezidentams Valdžiui Zatlerui ir Toomui Hendrikui Ilvesui, tačiau jie nėra atvykę į Liubliną.

Mūsų protėviai kurdami bendrą valstybę, toliaregiškai žiūrėjo į ateitį, mąstė platesnėmis politinėmis kategorijomis nei siauri teritoriniai ir nacionaliniai interesai.
Lenkijoje trečiadienį viešintis V.Adamkus dalyvauja Liublino unijos 440 metų sukakties minėjimo renginiuose. Jie prasidėjo ekumeninėmis mišiomis Liublino katedroje, kuriose dalyvavo trijų šalių prezidentai. Vėliau prezidentai vyks į iškilmes prie Liublino unijos paminklo.

 V.Adamkus Liublino Jono Pauliaus II karališkajame universitete istorikų iki šiol nevienareikšmiškai vertinamos Liublino unijos sukaktį pavadino „garbinga data“, pabrėždamas, jog XVI amžiuje abi tautos sugebėjo toliaregiškai pažvelgti į ateitį.

 „Mūsų protėviai kurdami bendrą valstybę, toliaregiškai žiūrėjo į ateitį, mąstė platesnėmis politinėmis kategorijomis nei siauri teritoriniai ir nacionaliniai interesai“, – sakė V.Adamkus.

 Šalies vadovo teigimu, kaimyninės valstybės sugebėjo peržengti istorines nuoskriaudas.

„Turime pripažinti, kad mūsų bendra praeitis ne visada buvo vien šviesi, tačiau šiandien galime drąsiai didžiuotis, kad atkūrę nepriklausomybę sugebėjome peržengti mus skyrusias praeities nuoskriaudas“, – sakė V.Adamkus.

 Vakare V.Adamkus išvyks į Torūnę, kur bus atidaryti Lietuvos ir Lenkijos namai, apsilankys Torūnės universitete. Į Lietuvą V.Adamkus turėtų grįžti ketvirtadienio naktį.

 Liublino unija, sujungusi Lenkijos Karalystę ir Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę į vieną valstybę, buvo pasirašyta 1569 metų liepos 1 dieną. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai