Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 23

Vaidotas Zemlys-Balevičius: trečioji banga atėjo, deja, anksčiau, negu norėjome

Vyriausybei patariančiai Ekspertų tarybai priklausantis „Euromonitor International“ duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius naujų atvejų augimą pavadino trečiąja banga. Anot mokslininko, duomenys rodo, kad didžiausią susirūpinimą dabar kelia padėtis Vilniaus regione.
Prekybos centras „Senukai“
Prekybos centras „Senukai“ / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Šios dienos skaičiai nedžiugina, bet žiūrint į duomenis matosi, kad problema, deja, yra Vilnius“, – antradienį feisbuke rašė duomenų mokslininkas.

Jis pabrėžė, kad Vilniuje gyvena 20 proc. Lietuvos populiacijos, tačiau šiandien atvejų Vilniuje yra 40 proc. nuo visų atvejų Lietuvoje.

„Pažiūrėjus į istorinį trendą, matosi nuoseklus Vilniaus dalies augimas nuo vasario mėnesio. Tai sutampa su britiškos atmainos paplitimo scenarijumi, kai turim tam tikrą įsibėgėjimo periodą, o tada – sprogimą. Žiūrint į mobilumo duomenis irgi matosi kad mobilumas yra didesnis negu buvo žiemą ir rudenį. Taigi, turime situaciją kai Lietuvos rodiklius tempia žemyn vienas regionas, o kituose situacija yra kur kas geresnė“, – rašo jis.

VIDEO: 15/15: Viskas, ką reikia žinoti apie naująją PAR koronaviruso atmaina Lietuvoje

Anot V.Zemlio-Balevičiaus, akivaizdu, kad tolimesni veiksmai turi būti daromi ne visai Lietuvai, o atsižvelgiant į regionus, o Vilniui (visam regionui) reikia papildomo dėmesio.

„Prieš imantis konkrečių veiksmų vis dėlto reikėtų papildomos analizės. Ar mes žinome, kur labiausiai plinta virusas? Elementarus lockdownas veikia, kai žmonės juo tiki. Jeigu juo netikės, jo įvedimas norimo rezultato nepasieks. Kita vertus, epidemiologinė situacija Vilniuje dabar yra tokia, kai atviras klausimas, ar yra erdvės kokiems nors kitokiems veiksmams, ypač turint omenyje naujienas apie PAR atmainos atsiradimą“, – pabrėžė jis.

Vertindamas kitas galimybes kovoti su virusu, jis minėjo aktyvų kontaktų atsekimą ir profilaktinį testavimą.

Tikiuosi, esame išmokę daug pamokų ir su šita banga susitvarkysim kur kas greičiau, negu su pirmomis dviem. Trečias kartas nemeluoja.

Anot jo, kiek tokios priemonės padėtų Vilniui, neaišku, bet visoje Lietuvoje tai turi būti daroma ypač uoliai, tam, kad esanti gera situacija nepradėtų blogėti.

„Trečia banga atėjo, deja, anksčiau negu norėjom, tai reikia susiimti ir su ja tvarkytis. Pavasaris yra netoli ir jis turėtų gerokai padėti. Tikiuosi, esam išmokę daug pamokų ir su šita banga susitvarkysim kur kas greičiau, negu su pirmomis dviem. Trečias kartas nemeluoja“, – pabrėžė jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį paskelbė, kad Lietuvoje rasta Pietų Afrikos viruso atmaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas