Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 17

Vaiko teisių gynėjai bendradarbiaus su priklausomybių specialistais

Siekiant užtikrinti, kad vaikai augtų saugioje ir darnioje aplinkoje, sukurti jiems palankias sąlygas augti šeimoje ir padėti priklausomybių turintiems asmenims įveikti problemas, vaiko teisių gynėjai pasitelks į pagalbą priklausomybių ligų specialistus.
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Pranešime skelbiama, kad Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) direktorės Ilmos Skuodienės ir Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) direktoriaus Emilio Subatos pasirašyta bendradarbiavimo sutartimi numatytas abiejų institucijų bendradarbiavimas vaiko teisių gynėjams susidūrus su asmenimis, patiriančiais riziką dėl alkoholio ar narkotinių medžiagų vartojimo.

„Viena dažniausių smurto šeimoje priežastis yra alkoholio ar narkotinių medžiagų vartojimas“, – pabrėžė Tarnybos direktorė I.Skuodienė.

Pasak direktorės, dėl svaigalais piktnaudžiaujančių asmenų kenčia visa šeima, ypač vaikai. Tarnybos specialistai labai dažnai susiduria su situacijomis, kai nuolat besisvaiginančių tėvų vaikai skriaudžiami, neprižiūrimi, jie mato šeimos narių smurtą, yra žalojami fiziškai ir psichologiškai. Deja, neretai pasitaiko atvejų, kai svaigalus vartoja ir nepilnamečiai. Siekiant padėti besisvaiginantiems asmenims ir jų šeimų nariams, bei sudaryti palankias sąlygas vaikams augti šeimoje, bus pasitelkiami į pagalbą priklausomybių specialistai.

„Dirbant su šeimomis, kurios turi vaikų ir kuriose yra priklausomų nuo psichoaktyvių medžiagų asmenų, labai svarbus institucijų bendradarbiavimas. Mes tikimės, kad pasirašyta sutartis sudarys sąlygas laiku nukreipti asmenis, su kuriais kontaktuos Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, į priklausomybės ligų centrus, kad būtų suteikiama jiems pagalba, gydymas ir užtikrinamas gydymo tęstinumas“, – sakė Centro direktorius Emilis Subata.

Pasak jo, labai svarbus yra bendras abiejų institucijų specialistų mokymas, kad jie vienodai suvoktų priklausomybių problemas ir kaip jas spręsti.

Pagal pasirašytą bendradarbiavimo sutartį, Tarnybos teritorinių skyrių mobiliųjų komandų specialistai konsultuosis su Centro ir jo filialų specialistais dėl darbo su asmenimis, patiriančiais riziką dėl alkoholio ar narkotinių medžiagų vartojimo, informuos riziką patiriančius asmenis apie galimybę konsultuotis ir gauti nuolatinę reikiamą medicinos ir (ar) psichosocialinę pagalbą Centre ar jo filialuose bei paskatins juos kreiptis į Centrą. Taip pat numatyta, kad Tarnybos darbuotojai iš Centro gaus informaciją apie riziką patiriančio asmens gydymo eigą ir Centre teikiamas bei asmeniui suteiktas paslaugas.

Bendradarbiavimo sutartyje taip pat įtvirtinta, jog mobiliųjų komandų specialistai prašymą dėl informacijos apie riziką patiriantį asmenį, jo lankymąsi, konsultavimą, priežiūrą, gydymą Centre ar jo filiale, gydymo procesą ir teikiamas ir (ar) suteiktas paslaugas bei rekomendacijas, jų įgyvendinimą, teiks tik intensyvaus mobiliosios komandos darbo su šeima metu, tik dėl asmenų, su kuriais mobiliosios komandos specialistams buvo paskirta atlikti intensyvų mobiliosios komandos darbą.

Pagal pasirašytą abiejų institucijų bendradarbiavimo sutartį, Centro specialistai teiks Tarnybai reikiamą metodinę informaciją ir konsultacijas, kaip tobulinti mobiliųjų komandų specialistų darbą su priklausomybę ar jos simptomų turinčiais asmenimis bei jų šeimos nariais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas