Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 14

Ne kartą niokota ir vėl atnaujinta vaivorykštės spalvų perėja nyksta: iniciatyvos perdažyti – nėra

Vilniuje 2018 metais vaivorykštės spalvomis papuošta pėsčiųjų perėja baigia prarasti savo išskirtinumą. Dažai nusitrynė, o apie atnaujinimą Vilniaus miesto savivaldybė kalba miglotai. Lietuvos gėjų lyga (LGL) irgi iniciatyvos dėl atnaujinimo neketina imtis.
Vaivorykštės perėja
Vaivorykštės perėja / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Perėja Vilniaus Pylimo gatvėje prie LGBT bendruomenės centro papuošta vaivorykšte 2018 metais Tarptautinės dienos prieš homofobiją, bifobiją ir transfobiją išvakarėse.

Per tą laiką ji ne kartą buvo suniokota, uždažyta ar tiesiog apipilta dažais, dėl jos virė ginčai ir vyko tyrimai.

Tačiau dabar ši vieta jau mažai kuo ir primena vaivorykštę. Perėja po žiemos atrodo gerokai nusitrynusi.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vaivorykštės perėja
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vaivorykštės perėja

Tačiau iki šiol nuolat perėją atnaujinusi Vilniaus miesto savivaldybė dabar kalba miglotai.

„Dėl pėsčiųjų perėjos Pylimo gatvėje nudažymo vaivorykštės spalvomis ankstesniais metais kreipėsi Lietuvos gėjų lyga. Šiemet tokio prašymo savivaldybė nėra gavusi.

Jei gausime prašymą, perėjos spalvų atnaujinimo klausimas bus svarstomas“, – toks buvo Vilniaus miesto savivaldybės atstovų atsakymas, paklausus, ar planuojama perėją atnaujinti ir kada tai galėtų būti padaryta.

LGL Komunikacijos vadovė Eglė Kuktoraitė 15min teigė, kad bendruomenės centras išsikėlė iš ankstesnių patalpų, šalia kurių ir buvo ši perėja.

„Vaivorykštės spalvų perėja Vilniuje Nacionalinės LGBT teisių organizacijos LGL iniciatyva pirmą kartą nudažyta 2018 metais Tarptautinės dienos prieš homofobiją, bifobiją ir transfobiją proga.

2019 metais, taip pat LGL iniciatyva, perėja atnaujinta „Baltic Pride“ 2019 festivalio proga. Perėjos dažymas buvo finansuojamas LGBT teisėms draugiškų užsienio diplomatinių atstovybių, organizacijų ir individualių rėmėjų lėšomis. Vėliau, mūsų žiniomis, perėja buvo atnaujinama savivaldybės lėšomis.

Kadangi LGBT bendruomenės centras nuo 2020 metų persikėlė į naujas patalpas, perdažyti esamos perėjos neplanuojame ir svarstome naujas idėjas 2024 m. birželio 8 d. vyksiančių eitynių „Už lygybę“ proga“, – teigė E.Kuktoraitė.

Vis dėlto asociacija visiškai neatsisako idėjos tokią perėją Vilniuje turėti ateityje, gal net ne vieną. Kaip sako LGL prezidentas Vladimiras Simonko, jeigu bus tinkamų momentų ir atsiras partnerių, asociacija vėl imsis panašių iniciatyvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas