Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 16

Vakcinos nuo COVID-19 dar negavęs vilnietis nustebo: jis registruotis negali, o štai 10 m. sūnus – mielai laukiamas

Vakcinacijai nuo COVID-19 įsibėgėjant iškyla vis įvairesnių klausimų dėl šios tvarkos. Dvi šeimos – viena iš Kauno, kita iš Vilniaus, sako nustebusios, kai sąrašuose tų, kuriems buvo leidžiama registruotis skiepui, rado savo 9–10 m. vaikus. Juos užregistruoti buvo galima, nors tėvams eilė dar neatėjo. Abi savivaldybės sako problemą žinančios, o Vilniaus miestas tvirtina jau ir įdiegęs saugiklius.
Vakcinos laukimas
Vakcinos laukimas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Kauniečių šeima atsitiktinai pamėgino užregistruoti savo devynmetį sūnų skiepui nuo COVID-19 ir labai nustebo, kai jiems tai pavyko.

Pamėgino ir pavyko

„Žmonos draugė papasakojo mums apie tai. Kadangi mūsų sūnus serga bronchine astma, nusprendėme juokais pamėginti ir mes. Ir mums leido registraciją tęsti, kai suvedėme sūnaus asmens kodą, nors ir užrašė, kad amžius – 10 metų“, – 15min pasakojo anonimiškumą prašęs išsaugoti vilnietis (vyro vardas ir pavardė redakcijai žinomi – red. past.).

Tuomet eksperimento vyras sako netęsęs, tai buvo praeitą savaitę. Tačiau Vilniaus savivaldybei paskelbus, kad antradienį vakcinacijai vėl gali registruotis tam tikrų grupių atstovai, taip pat ir turintys lėtinių ligų, mėginame dar kartą.

Vilnietis suveda sūnaus asmens kodą tapatybei patvirtinti ir gauna įrašą, kad amžius – 10 metų, tačiau registraciją galima toliau.

Registracijos pradžia
Registracijos pradžia

Tuomet galima rinktis vakciną ir skiepijimo datą, toliau ateina eilė konkrečiai valandai. Tada prašoma įvesti registruojamo asmens duomenis – vardą, pavardę, asmens kodą, ryšį su registruojamu asmeniu (jeigu tai yra sūnus, dukra, tėvas, mama, teta ar dėdė), mobilaus telefono numerį ir el. pašto adresą.

Užpildžius šią lentelę, sistema prašo užpildyti klausimyną, atsakyti, į kurią ranką žmogus nori būti skiepijamas, pasirašyti sutikimus, kad yra susipažinta su vakcinos informaciniu lapeliu ir t. t.

Tada belieka patvirtinti registraciją. Čia vyras eksperimentą ir pabaigė, nenorėdamas išties užimti kam nors kitam būtino vakcinacijos laiko.

Registracija vakcinacijai
Registracija vakcinacijai

„Keisčiausia, kad sistema supranta, jog mano sūnui tik dešimt metų, tačiau tai netampa kliūtis registraciją tęsti. Žmona kreipėsi į Vilniaus savivaldybę, klausdama, kodėl į sąrašus įtrauktas mūsų sūnus. Atkeliavęs atsakymas informavo tik apie tai, kad „Pfizer“ vakcina skiepijama nuo 16 metų, kitomis – nuo 18 metų“, – pasakojo eksperimentą atlikęs vilnietis.

Atsakymas iš Vilniaus savivaldybės
Atsakymas iš Vilniaus savivaldybės

Apie klaidą žino

Sveikatos apsaugos ministerija tvirtina, kad komentuoti registracijos sistemų negalinti, kadangi tai savivaldybių reikalas.

Kauno miesto poliklinikos vyriausioji komunikacijos specialistė Renata Puodžiukienė 15min sakė, kad apie tokią registracijos klaidą yra žinoma ir sistemos kūrėjams apie tai pranešta.

„Registrų centro pateiktame pacientų su lėtinėmis ligomis sąraše yra išfiltruoti visi Lietuvos R piliečiai be amžiaus cenzo. Pagal pateiktą sąrašą registracijos vakcinacijai sistema juos ir leidžia registruoti. Bet kokiu atveju, Vakcinacijos centre vakcina vaikams nebus leidžiama.

Šita registracijos klaida yra žinoma. HybridLab apie tai yra informuotas“, – teigė R.Puodžiukienė.

Įdiegė saugiklius

Vilniaus miesto savivaldybė, gavusi klausimą apie tokią galimybę užregistruoti tam tikrų sveikatos sutrikimų turinčius vaikus COVID-19 skiepui, pirmiausia ėmėsi diegti saugiklius, o tik tada situaciją komentuoti.

Šiuo metu registravimosi sistemoje jau yra įdiegtas saugiklis, kad galėtų registruotis vakcinacijai nuo COVID-19 ligos tik asmenys nuo 16 m.

Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Viktorijos Turauskytės komentare 15min teigiama, kad „vadovaujantis vakcinų charakteristikomis: „Pfizer-BioNTech“ „Comirnaty“ vakcina yra skiepijami asmenys nuo 16 m., kitomis Lietuvoje registruotomis vakcinomis – nuo 18 m.“

„Šiuo metu registravimosi sistemoje jau yra įdiegtas saugiklis, kad galėtų registruotis vakcinacijai nuo COVID-19 ligos tik asmenys nuo 16 m. Jaunesni nei 16 m. asmenys vakcinomis nuo COVID-19 ligos skiepyti nebuvo“, – teigė V.Turauskytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas