Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 19

Vakcinos pristatymo į Lietuvą užkulisiai: atgabenti turi per dieną ir kodėl siunta saugoma nuo nusikaltėlių

Į Lietuvą jau pristatyta virš 80 tūkst. vakcinų, tačiau iki šiol visuomenei buvo mažai žinomos visos skiepų atgabenimo aplinkybės. Nuo praėjusių metų pabaigos vakcinas į Lietuvą vežančios bendrovės „DHL Lietuva“ vadovas Mindaugas Pivoriūnas teigia, kad bendrovė yra įsipareigojusi siuntą iš kitos Europos valstybės pristatyti per dieną, dėl krovinio jautrumo darbuotojams teko gauti specialius sertifikatus, taip pat paaiškino, kodėl siuntas lydi policijos pareigūnai.

Tiesa, šiame pokalbyje ne apie viską M.Pivoriūnas galėjo kalbėti atvirai, mat kol vyksta vakcinų pristatymas, dalis informacijos turi likti įslaptinta.

Laidoje „15/15“ M.Pivoriūnas tikino negalintis kalbėti apie tikslias pristatymo detales, adresus, ženklus, pristatymo dažnį. Jo teigimu, specialiosios tarnybos informuoja, kad skiepai gali dominti nusikaltėlius.

„Tai yra labai brangios prekės. Įvairios tarnybos turi informacijos, kad tokio pobūdžio prekės gali būti įdomios nusikalstamam pasauliui, galimai realizacijai juodojoje rinkoje. Dėl to stengiamasi informaciją riboti“, – sakė jis.

Ar buvo kokių nesklandumų pristatant skiepus Lietuvoje?

VIDEO: Lietuvą pasiekė pirmoji vakcinos nuo COVID-19 siunta: pamatykite, kaip atrodė jos pristatymas

„[Kol kas] realios grėsmės nebuvo, nes mes vakcinų pristatymą koordinuojam su valstybinėmis institucijomis, policija, kurių ekipažai vyksta su siuntų autobusiuku“, – teigė „DHL Lietuva“ vadovas.

Anot M.Pivoriūno, jeigu gamintojas išsiunčia vakcinas iš europinės šalies, kurjerių bendrovė yra įsipareigojusi skiepus į paskirties vietas pristatyti jau kitą dieną. Kad tai įvyktų sklandžiai, užtikrinant reikiamą temperatūrą, anot pašnekovo, DHL visame pasaulyje apmokė beveik 10 tūkst. darbuotojų.

„Buvo apmokyta virš 9 tūkst. specialistų, kurie sektų vakcinų pristatymą, pasirūpintų, kad būtų palaikyta reikiama temperatūra, kad reikalui esant pakuotės būtų papildytos šaldymo elementais, kad vakcina būtų pristatyta laiku“, – laidoje „15/15“ kalbėjo pašnekovas.

VIDEO: 15/15: Vakcinų pristatymo į Lietuvą užkulisiai: paslaptys, reikalavimai ir sunkumai

Kiek Lietuvai kainuoja kurjerių paslaugos, pašnekovas patikslinti negalėjo. Jo teigimu, už siuntų pristatymą šalis susimoka pirkdama vakcinas.

„Gamintojas tarptautiniu lygiu užsako DHL. Kontraktas sudarytas ne vien Lietuvai, o pasauliniu mastu. Sunku išskaičiuoti, kiek tai galėtų kainuoti“, – kalbėjo jis.

Pirmadienį į Lietuvą buvo pristatyta 14 tūkst. vakcinos dozių. Nuo gruodžio pabaigos iš viso Lietuvoje atvežta virš 83 tūkst. dozių. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 80 730 dozių nupirkta iš „BioNTech“ ir „Pfizer“ gamintojo, 2 400 – iš „Moderna“.

Lietuvoje pirmuoju skiepiu paskiepyti beveik 51 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas