Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 10 02

Vakcinų nuo gripo yra, tačiau ne už dyką, o kaina skiriasi kelis kartus

Prasidėjus gripo sezonui kol kas nemokamai apginkluoti imuninę sistemą nepavyks. Pirmiau nemokamų vakcinų gydymo įstaigas pasiekė mokamos alternatyvos, o apsaugos nuo gripo kaina skirtingose klinikose skiriasi kelis kartus. Specialistai tikina, kad skiepytis po mėnesio dar nebus per vėlu.
Vakcina
Liga / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį prasidėjus 40-ai metų savaitei Lietuvoje oficialiai pradėtas gripo sezonas. Tai reiškia du dalykus: Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) kiekvieną savaitę skelbs sergamumo gripu rodiklius, o gyventojams laikas skiepytis nuo gripo.

Valstybinių ligonių kasų (VLK) atstovai 15min pranešė, kad išvis įsigyta per 144 tūkst. gripo vakcinos dozių, o sutartis dėl gripo vakcinos tiekimo Lietuvai buvo sudaryta dar šių metų birželį.

Kalbant apie gripo skiepą, vienintelis laikas, kai galime pavėluoti, yra tada, kai jau susergame gripu.

Nors patenkantiems į rizikos grupę vakcinos – kompensuojamos, atlikti procedūros nemokamai šiuo metu nėra galimybės. VLK duomenimis, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamos vakcinos Lietuvą pasieks tik spalio pabaigoje.

Per vėlu – tik susirgus

Vis dėlto ekspertai mano, kad pasinaudoję vakcinomis spalio pabaigoje ar lapkritį apsisaugoti nepavėluos. Gripo sezono pikas pasiekiamas metų sandūroje, todėl vakcinoms sveikatos įstaigas pasiekus lapkričio pradžioje spėti įgyti imunitetą – įmanoma.

„Kalbant apie gripo skiepą, vienintelis laikas, kai galime pavėluoti, yra tada, kai jau susergame gripu. Garantuoti negalima, tačiau gripas Lietuvoje dažniausiai prasideda lapkritį ir piką pasiekia kitų metų pradžioje. Todėl negalima sakyti, kad lapkritį bus per vėlu skiepytis“, – paaiškino Santaros klinikų Šeimos medicinos centro gydytojas Valerijus Morozovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepai

Taip pat reikia įvertinti, kad imunitetui susiformuoti reikia dviejų savaičių, aiškina Nacionalinis visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Brigita Rašimaitė.

Imuninė sistema gynybinį piką pasiekia praėjus 4-6 savaitėms po skiepo, todėl siekiant būti geriausiai apsisaugojus iki epidemijos pradžios, geriausia pasiskiepyti iki lapkričio vidurio.

„Tai, kad vakcinos pristatomos spalio pabaigoje, grėsmės gyventojams nekelia. Pavyzdžiui, senyvo amžiaus žmonėms kartais rekomenduojama skiepytis vėliau, nes jų imuninė reakcija yra kiek silpnesnė“, – paaiškino NVSC atstovė.

Skirtingos kainos

Galimybę pasinaudoti vakcina nuo gripo gyventojai jau domisi. Sostinės poliklinikos praneša apie išaugusį susidomėjimą pasiskiepyti nemokamai.

Senyvo amžiaus žmonėms kartais rekomenduojama skiepytis vėliau, nes jų imuninė reakcija yra kiek silpnesnė.

„Vakcinų tikimės greičiau nei spalio pabaigoje, nes susidomėjimas nemokamomis vakcinomis yra ir dabar“, – 15min sakė Karoliniškių poliklinikos atstovė. Tačiau, pasak moters, nenorintys nieko laukti ir galintys susimokėti, pasiskiepyti gali jau dabar už vakciną sumokėję kiek daugiau nei 11 eurų.

Mokamų vakcinų nuo gripo už tokią pačią kainą Vilniuje pasiūlyti taip pat jau gali Šeškinės ir Antakalnio poliklinikos. Centro poliklinikos atstovai teigė skiepų nuo gripo neturintys net ir galintiems susimokėti.

Alternatyva valstybinėms poliklinikoms – privačios klinikos. Pavyzdžiui, „Antėja“ bei „Medicinos diagnostikos ir gydymo centras“ skiepų nuo gripo turi, tačiau privačiai stiprinti imuninę sistemą gali atsieiti kur kas brangiau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antakalnio poliklinika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antakalnio poliklinika

Skiepo kaina valstybės ir privačiose klinikose – panaši, tačiau pastarosiose reikia susimokėti ne tik už vakciną, bet ir 7-8 eurus už injekcijos atlikimą.

Dar daugiau, norint pasiskiepyti reikalinga šeimos gydytojo pažyma, o privačioje klinikoje apsilankę be jos už konsultaciją sumokės apie 30 eurų. Todėl skiepo kaina gali išsipūsti iki 50 eurų.

Kaip pasiskiepyti?

Vakcinos šiemet nebus suteikiamos be specialisto patvirtinimo. Taisyklė galioja bet kokio amžiaus gyventojams. Antakalnio poliklinikos atstovė žiniasklaidai Rūta Radzevičiūtė 15min pasakojo, kad norintys pasiskiepyti pirmiausia turėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją, kuris įvertintų, ar pacientas neserga.

Asmeninio archyvo nuotr./Valerijus Morozovas
Asmeninio archyvo nuotr./Valerijus Morozovas

Turint pažymą, galima registruotis vizitui į vakciną turinčią polikliniką. Atvykusieji be šeimos gydytojo pažymos turi galimybę pasitikrinti vietoje, tačiau ši paslauga poliklinikoje neregistruotiems bei privačių klinikų klientams – mokama. 15min kalbintų poliklinikų atstovai teigė, kad šiuo metu ilgai laukti netektų ir pasiskiepyti galima registracijos savaitę.

Rizikos grupėms priskiriami gyventojai, norintys pasiskiepyti nemokamai, taip pat turėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją ir laukti, kol Lietuvą pasieks nemokamos vakcinos.

Rizikos grupei priskiriami žmonės PSDF lėšomis skiepijami nuo 2008 m. Nemokamai skiepijami 65 metų ir vyresni gyventojai, nėščiosios, socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojai, sveikatos priežiūros darbuotojai bei sergantieji kvėpavimo takų, inkstų, lėtinėmis širdies ir kraujagyslių ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imunine sistema, turintiems piktybinių navikų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šeškinės poliklinika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šeškinės poliklinika

Naujausiais ULAC duomenimis, praėjusią savaitę gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje sirgo 15 tūkst. gyventojų arba 54,1 atvejų 10 tūkst. gyventojų. Gripo epidemija skelbiama, kai šis rodiklis pasiekia 100.

Praėjusį gripo sezoną liga paglemžė 26 gyvybes.

Skiepas – veiksmingiausia priemonė

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiepus nuo gripo pripažįsta kaip veiksmingiausią gripo specifinę profilaktikos priemonę, apsaugančią žmones nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Nuo gripo rekomenduojama skiepytis kasmet rudens-žiemos mėnesiais būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis.

VIDEO: Kaip atskirti gripą nuo peršalimo?

Vakcinų tikimės greičiau nei spalio pabaigoje, nes susidomėjimas nemokamomis vakcinomis yra ir dabar.

ULAC pastebi, kad pakankamas imunitetas nuo gripo susidaro praėjus dviem savaitėms po skiepo. Nors skiepytis rekomenduojama dar iki gripo sezonui įsibėgėjant, teigiama, kad vakcinoms ne vėlu ir sausio-vasario mėnesiais, nes gripo sezonas tęsiasi iki gegužės.

Pasiskiepiję nuo gripo, liga nesuserga. Vakcinoje esantis virusas nėra aktyvus, o tokios būsenos susargdinti virusas negali. Vis dėlto pasiekiepijęs žmogus gali jausti imuninės sistemos reakciją į skiepą, kuri nėra ligos požymis.

Kitaip nei 2018 m., šiemet rizikos grupei priklausantys gyventojai Lietuvoje bus skiepijami keturvalente vakcina, padedančia organizmui susikurti apsaugą nuo keturių gripo tipų.

ULAC informacija apie gripo atpažinimo, prevencijos ir gydymo būdus – čia.

VIDEO: Kaip pačiam susirgus gripu neužkrėsti aplinkinių?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas