Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 08 12

Valdančiosios koalicijos partneriai skeptiškai vertina „tvarkiečių“ idėją surengti referendumą dėl euro įvedimo

Valdančiosios koalicijos partneriai pirmadienį skeptiškai įvertino „Tvarkos ir teisingumo“ partijos siūlymą surengti privalomąjį referendumą dėl euro įvedimo Lietuvoje.
Koalicija 2012 metų lapkritį
Koalicija / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Esu referendumo skeptikas“, – pirmadienį BNS sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Jis priminė, kad Lietuva pasirašė stojimo į Europos Sąjungą (ES) sutartį, kurioje yra punktas dėl euro įsivedimo, o Lietuvoje jau vyko referendumas dėl stojimo į ES.

„Jeigu žinotume, kad referendumas tikrai įvyks, galima dar kartą žmonių pasiklausti, bet manau, kad referendumas neįvyks, neateis 50 proc. rinkėjų, todėl ir pinigai, ir darbas – viskas nueis šuniui ant uodegos“, – teigė B.Bradauskas.

Darbo partijos (leiboristų) vadovas Vytautas Gapšys pabrėžė, kad partijos programoje numatytas euro įvedimas.

Pasak jo, rugsėjį prasidėjus rudens sesijai „darbiečiai“ į frakciją kviesis premjerą, Lietuvos banko vadovą ir domėsis, kaip vyksta pasirengimas 2015 metais įsivesti eurą.

„Tai strateginis klausimas. Grįžimas iš euro zonos ne toks paprastas, kaip įstojimas“, – sakė politikas.

Jo teigimu, žmonių nuomonė svarbi tokiu klausimu, tačiau, kita vertus, teisininkai turėtų įvertinti, ar iš tiesų reikėtų rengti privalomąjį referendumą.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijos seniūnės Seime Ritos Tamašunienės nuomone, referendumas dėl euro įvedimo nereikalingas.

„Nemanau, kad reikėtų referendumo. Mūsų valiuta ir taip de facto susieta su euru, teliko de jure tai įteisinti. Žinoma, įsivesti reikia kuo palankesnėmis sąlygomis“, – BNS sakė LLRA atstovė.

Šeštadienį į sąskrydį Telšių rajone susirinkusių „tvarkiečių“ taryba priėmė rezoliuciją, kurioje pasisakė už privalomąjį referendumą dėl euro įvedimo. Jie taip pat siūlo mažinti kartelę referendumui surengti – nuo 300 tūkst. būtinų parašų iki 100 tūkstančių.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas BNS sakė, kad prieš žengiant tokį svarbų žingsnį politikai privalo atsiklausti žmonių nuomonės.

Jis teigė su premjeru socialdemokratu Algirdu Butkevičiumi kalbėjęs šiuo klausimu.

„Premjerui pasakiau, kad mūsų pozicija yra tokia, ir šiuo klausimu, manau, mūsų nuostata bus vienareikšmė. Žmonės turi pasakyti savo galutinę nuomonę dėl euro įvedimo, – sakė R.Paksas. – Mes nesakome, kad esame kategoriškai prieš euro įvedimą, bet sprendimas turi būti Lietuvos žmonių.“

„Tvarkiečiai“ sieks, kad sprendimą dėl referendumo priimtų Seimas.

Centro-kairės Vyriausybė yra pritarusi euro įvedimo planui ir siekia, kad bendra ES valiuta Lietuvoje būtų įvesta 2015-aisiais.

Valdančiajai koalicijai priklauso Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas