Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 25 /11:03

R.Karbauskis: pliažo Lukiškių aikštėje neliks nepaisant to, ar projektas dėl jos sutvarkymo įsigalios

Reaguodami į sostinės valdžios iniciatyvą Lukiškių aikštėje sukurti laikiną pliažą, Seimo valdantieji registravo Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo projektą, kuriuo siūloma šią erdvę pripažinti pagrindine reprezentacine valstybės aikšte, „formuojama su laisvės kovų memorialiniais akcentais“. Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad projektas Seime bus svarstomas skubos tvarka, o net jei ir nebus priimtas, paplūdimio aikštėje vis tiek neliks. Į tai atsakydama, Vilniaus mero bendražygė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė klausia: gal politikai pasiims kastuvus ir smėlį iškas?
Paplūdimio atidarymas Lukiškių aikštėje
Paplūdimio atidarymas Lukiškių aikštėje / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Pagal valdančiųjų registruotą projektą, Lukiškių aikštė Vilniuje turėtų „atlikti valstybinę reprezentacinę, Lietuvos laisvės kovotojų memorialinę ir visuomeninę (kultūrinę bei rekreacinę) funkcijas“, o projektiniai sprendimai – apimti ir suderinti šias tris funkcijas.

„Memorialiniai Lukiškių aikštės akcentai turi apimti ir atspindėti kovas už Lietuvos nepriklausomybę bei žuvusių kovotojų atminimą, 1863–1864 m. sukilėlių egzekucijos vietą ir šio sukilimo atminimo įamžinimą“, – rašoma projekte.

Jo iniciatoriai Lukiškių aikštę naudoti ir tvarkyti siūlo laikantis šių principų:

  • Lukiškių aikštės naudojimas ir tvarkymas turi atitikti jos memorialinį statusą, užtikrinti rimtį bei deramą pagarbą už Lietuvos nepriklausomybę žuvusių kovotojų atminimui ir nužudytiesiems 1863–1864 m. sukilėliams.
  • Lukiškių aikštės naudojimas ir tvarkymas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.
  • Lukiškių aikštės naudojimas ir tvarkymas rekreacijos tikslu negali nustelbti jos memorialinės funkcijos, Lietuvos nepriklausomybės kovų bei žuvusių kovotojų, nužudytųjų 1863–1864 m. sukilėlių atminimo įamžinimo tikslų.

Įstatymo projektą dėl sostinės Lukiškių aikštės sutvarkymo registravo Seimo valdantieji R.Karbauskis, Gediminas Kirkilas, Arvydas Nekrošius, Andrius Palionis, Valius Ąžuolas, Rimantas Sinkevičius, Aušrinė Norkienė, Agnė Širinskienė ir Mišrios Seimo narių grupės narys Vytautas Kamblevičius.

Nori skubos

Parlamentarai projektą registravo po to, kai Vilniaus savivaldybės valdžia Lukiškių aikštėje įkūrė laikiną paplūdimį. Politikai jį Seime žada pristatyti ketvirtadienį ir svarstyti skubos tvarka.

„Yra registruotas įstatymo projektas, bus paprašyta skubos“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime komentavo R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Nepaisant to, ar projektas bus priimtas, ar ne, pasak politiko, pliažo Lukiškių aikštėje turės nelikti.

„Bet kuriuo atveju, likimas pliažo yra aiškus – jis turės būti sutvarkytas ir panaikintas. Čia jau ne tik tuo remiantis – yra paveldosaugos klausimai ir taip toliau.

Bet šnekant iš principo apie šitos aikštės reikšmę ir vietą valstybėje, tai yra reprezentacinė Lietuvos aikštė, toje aikštėje yra nužudyti sukilimo dalyviai, daug dalykų, kurie neleidžia imtis tokių reiškinių, kurių ėmėsi Vilniaus savivaldybė įrengdama kažkokį pliažą. Jis pažeidžia bet kokius pagarbos mūsų istorijai principus“, – dėstė politikas ir teigė, jog pliažas galėtų būti įkurdintas kitoje vietoje.

Žiemą Lukiškių aikštėje veikė čiuožykla. Klausiamas, kodėl ji tiko, o pliažas ne, R.Karbauskis teigė negalintis atsakyti ir prakalbo apie liemenėlių deginimo akciją.

„Aš iš tikrųjų dabar atsakyti, kuo ledo arena skiriasi nuo pliažo principe negalėčiau. Galbūt tai susiję su tuo, kad aikštės tvarkymo darbai dar tada ėjo į pabaigą. Galbūt su tuo. Tai, kada degina moterų liemenėles akcijose šitam pliaže, tai jau pereina tam tikras netgi, manau, kad žmonių savigarbos ribas. Tai akcija, kuri su sveiku protu, kada šneki apie Lukiškių aikštę, nebesueina“, – dėstė politikas.

Aš iš tikrųjų dabar atsakyti, kuo ledo arena skiriasi nuo pliažo principe negalėčiau.

Paprašytas patikslinti, kas čia per akcija, R.Karbauskis teigė, kad apie ją skelbta viešoje erdvėje, tačiau tikino nežinantis, ar ji įvyko.

Konservatoriai dėl balsų tikisi mainų

Projektas dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo, pasak jo, įsigaliotų, kai tik ji pasirašytų (jei pasirašytų) prezidentas. Jo priėmimui valdantieji tikisi keleto parlamentarų iš opozicinės konservatorių frakcijos paramos.

Konservatorių atstovas Laurynas Kasčiūnas teigė, kad frakcijos nariai dėl projekto, matyt, balsuos laisvai. Sprendimas esą priklausys ir nuo to, kaip valdantieji balsuos dėl jo ir kolegos Audroniaus Ažubalio siūlymo kitame komitete svarstyti projektą dėl Vyčio Lukiškių aikštėje.

Turbūt bus laisvas balsavimas.

„Tai labai priklausys nuo palaikymo mūsų protokoliniam nutarimui atiduoti sprendimą į Švietimo komiteto rankas iš Kultūros komiteto. Dar diskutuosim, nesu dar tikras, kaip balsuosim. Turbūt bus laisvas balsavimas“, – prognozavo jis.

Valdantieji, anot L.Kasčiūno, nukopijavo opozicijos įstatymo projektą dėl Lukiškių aikštės: „Valdančiųjų iniciatyva, man atrodo, kaip įšokimas į trasą bandant vytis nuvažiuojamą traukinį, tiesiog nukopijavimas mūsų įstatymo projekto.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Lukiškių aikštė, parlamentaro įsitikinimu, iš savivaldybės žinios turėtų pereiti valstybei.

A.Armonaitė: aikštė niekam nerūpėjo 30 metų

Parlamentarė, Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė valdančiųjų siekį sutvarkyti Lukiškių aikštę vadino populizmu. Ji pastebėjo, jog šiuo klausimu opoziciniai konservatoriai ir valdantieji „valstiečiai“ susivienijo.

„Labai gaila, kad ta aikštė niekam nerūpėjo 30 metų. Dešimtmečiais braidėme po purvyną ir dabar, kai jau sutvarkyta ir šeimos su vaikais tą aikštę prisijaukina, politikai pradeda rinktis politinius dividendus aikštės klausimu“, – komentavo politikė.

Ar tikrai Seime nėra kitų klausimų, kuriuos mes norėtumėm spręsti?

„Tai yra miesto aikštė, kurioje vyko visko: nuo turgaus, kuriame pardavinėjami riestainiai iki kartuvių. Nuo Lenino paminklo sovietiniais laikais iki Johno Lennono skulptūros visai neseniai. [...] Dabar žiemą stovi čiuožykla, vasarą porą mėnesių bus smėlio. Ar tikrai Seime nėra kitų klausimų, kuriuos mes norėtumėm spręsti?“ – klausė A.Armonaitė.

Su liemenėlių deginimo akcija, apie kurią užsiminė R.Karbauskis, Laisvės partija neturi nieko bendro, patikino ji.

„Čia, kaip supratau, kažkas, kas kritikavo, pritarė Ramūnui Karbauskiui, sukūrė feisbuke įvykį ir dabar Ramūnas Karbauskis sau būdingu tonu skelbia tai kaip tiesą. Tai yra fake news“, – paaiškino Seimo narė.

Ji teigė neįsivaizduojanti, kaip politikai pliažą aikštėje galėtų panaikinti.

„Yra tiesiogiai išrinktas meras Vilniuje. Ar R.Karbauskis su Agne Širinskiene, Laurynu Kasčiūnu ir kitais pasiims kastuvus ir patys ateis į tą aikštę? Man sunku suprasti, kas čia dabar vyksta“, – stebėjosi A.Armonaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Sostinės savivaldybės pliažo projektą anksčiau feisbuke R.Karbauskis išvadino amoraliu ir apgailėtinu.

„R.Šimašiaus pliažas tampa Tautos kančias menančios aikštės išniekinimo simboliu“, – teigė jis, nors anksčiau taip aštriai apie idėją neatsiliepė.

„Sprendimas labai keistas, bet Vilniaus meras yra toks pats keistas, kaip ir sprendimas“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo R.Karbauskis.

Pliažas savivaldybei kainuos 60 tūkst. eurų

Vilniaus miesto savivaldybės projektas Lukiškių aikštėje, prieš buvusius KGB rūmus, įkurdinti smėlio pliažą papiktino ir konservatorius – jie prašė sostinės mero Remigijaus Šimašiaus paaiškinti, kodėl dėl iniciatyvos nesitarta ir nebalsuota savivaldybės taryboje.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis sukritikavo pliaže matomus angliškus užrašus – jie esą rodo, jog „R.Šimašius sąmoningai spjovė į lietuvių kalbą“.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius

Kalbėdamas apie paplūdimį vienoje pagrindinių Vilniaus aikščių, meras tai siejo su miesto gyvybe ir laisve.

„Vieniems tai tik ir tik rimtis, susikaupimas, paradai ir reprezentacija. Kitiems – tai ir gyvenimo džiaugsmas, laimė, kad mes esame laisvi, o mūsų vaikai gali laisvai išdykauti laisvos šalies laisvoje ir kūrybingoje sostinėje“, – anksčiau komentavo R.Šimašius.

Mūsų vaikai gali laisvai išdykauti laisvos šalies laisvoje ir kūrybingoje sostinėje.

Pliažas sostinės Lukiškių aikštėje ir filmų ar Baltijos jūros vaizdų transliacijos joje savivaldybei kainuos apie 60 tūkst. eurų, dar tiek pat jam išleis privatūs projekto partneriai.

Seimo nariai iš valdančiųjų ir opozicinių partijų 2017-aisiais registravo Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projektą, kuriuo siūloma aikštėje įrengti Vytį vaizduojantį monumentą. Projekto nagrinėjimas įstrigo R.Karbauskio vadovaujamame Kultūros komitete. Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas