Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 06 14 /16:46

Valdančiųjų ir opozicijos derybos kol kas bevaisės, opozicija sužlugdė Seimo posėdį

Į pirmąjį pasitarimą antradienio popietę Seime rinkosi dialogo grupė pozicijos ir opozicijos konfliktui spręsti. Grupės dalyviai sako, jog apsikeitė nuomonėmis, padiskutavo apie opozicijos iškeltus reikalavimus, atmosferą Seime, bet nieko nesutarė. Atėję į Seimo plenarinių posėdžių salę opozicionieriai atmetė suplanuoto posėdžio darbotvarkę, jis taip ir neįvyko. Opozicija išskubėjo dirbti į Kovo 11-osios Akto salę. Čia politikai sutarė, kad ir toliau nedalyvaus Seimo komitetuose, komisijose ar kituose formatuose.
Seimo opozicijos posėdis Kovo 11-osios salėje
Seimo opozicijos posėdis Kovo 11-osios salėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip sekėsi tartis dialogo grupėje, antradienį po pasitarimo pristatė Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Didžiausias dėmesys šiandien buvo kalbant apie socialinius, ekonominius dalykus ir apskritai apie atmosferą Seime. Apsikeitėme nuomonėmis apie tai, kaip būdavo ankstesnėse kadencijose, kai patys buvome opozicijoje ir galbūt ne viskas tiko“, – žurnalistams komentavo ji.

Politikės įsitikinimu, valdantieji parodė gerą valią dėl sprendimų paieškos, derybos tęsis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Sutarėme, kad artimiausiomis dienomis tęsime pokalbius ir konsultacijas“, – pridūrė Seimo pirmininkė.

Darbo grupės įkūrimui pritartų

Po pasitarimo opozicionieriai pranešė, jog antradienį dirbs atskirai nuo valdančiųjų Seimo Kovo 11-osios Akto salėje.

V.Čmilytės-Nielsen vertinimu, būtų naivu tikėtis, kad po pirmojo dialogo grupės susitikimo opozicija grįžtų į plenarinių Seimo posėdžių salę.

Vienas iš opozicijos keliamų reikalavimų – besibaigiančioje pavasario sesijoje dėmesį skirti „tik būtiniausių ir neatidėliotinų socialinių ir ekonominių klausimų sprendimui“.

Tai yra: mažinti PVM maistui, akcizus kurui, didinti vaiko pinigus, sulyginti NPD ir MMA, didinti viešajam sektoriui taikomą bazinį dydį, priimti spendimą nepasiturintiems Lietuvos gyventojams skirti vienkartines 100 eurų išmokas, priimti prezidento pateiktus teisės aktus, įgalinančius palankesnį vietos savivaldos finansavimą.

Viso to įgyvendinimas, pasak Seimo pirmininkės, valstybei atsieitų apie 1,2 mlrd. eurų.

Nereiškia, kad darbo grupės sukūrimas dėl socialinių, ekonominių iššūkių, taip pat tam tikrų projektų pateikimas yra neįmanomi.

„Tai tikrai labai ženkli suma ypač turint galvoje, kad prieš tris savaites balsavome dėl tam tikrų priemonių ir pakankamai taiklių. Matyt, šiandienai atverti biudžetą visam spektrui siūlomų sprendimų būtų sudėtinga.

Tačiau tai nereiškia, kad darbo grupės sukūrimas dėl socialinių, ekonominių iššūkių, taip pat tam tikrų projektų pateikimas yra neįmanomi. Aš manau, kad visiškai įmanomi“, – dėstė V.Čmilytė-Nielsen.

Įkurti nuolatinę darbo grupę Seime ekonominiams, socialiniams klausimams spręsti pasiūlė socialdemokratai. Jei tokia atsirastų, socialdemokratai svarstytų grįžti dirbti į Seimo posėdžių salę.

Nesitikėjo iš karto susitarti

Dialogo grupė į antrą pasitarimą ketina rinktis trečiadienį.

Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teigė, kad pirmojo dialogo grupės pasitarimo tikslas ir nebuvo rasti išeitį iš situacijos.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Norkienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Norkienė

„Tikslas šio susitikimo, manau, nebuvo iš karto sutarti. Tiesiog mes apsikeitėme nuomonėmis. Mes savo pareiškime jau buvome išdėstę savo kvietimą, reikalavimą, norėjome išgirsti ir kitos pusės nuomonę dėl mūsų išreikštų siūlymų. Tos nuomonės nelabai išgirdome, tai dar kartą pakartojome savo lūkesčius. Manome, kad dabar svarbiausia susitelkti dėl socialinių ir ekonominių sprendimų“, – žurnalistams komentavo politikė.

Seimo socialdemokratė Orinta Leiputė tikino, jog opozicionieriai grįš dirbti į Seimo posėdžių salę tada, kai valdantieji juos išgirs.

Dabar lyderystė – valdančiųjų pusėje, pažymėjo Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis.

„Mums reikia konkrečių atsakymų dėl mūsų iškeltų reikalavimų. Tikimės, kad kitame dialogo grupės posėdyje taip nutiks“, – reiškė viltį tautos atstovas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Jis pažymėjo, kad opozicija rengs savo antiinfliacinių priemonių paketą, žiūrės, kaip jį vertins valdantieji ir teiks svarstyti parlamentui.

Rengs antiinfliacinių priemonių paketą

Lietuvos regionų frakcijos seniūnas Jonas Pinskus kaip galimas antiinfliacines priemones minėjo PVM tarifo mažinimą maistui, degalams, šildymui.

Anot jo, opozicija planuoja pateikti ir reinvesticijų paketą.

Socialdemokratai, be minėtų priemonių, siūlo atidėti nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimą, būsimą šildymo sezoną taikyti nulinį tarifą malkoms ir medienos produktams, skirtiems kūrenti, neapmokestinamųjų pajamų dydį prilyginti minimaliai mėnesinei algai, nekilnojamojo turto neturintiems, bet būstą nuomojantiems asmenims taikyti gyventojų pajamų mokesčio lengvatą sumai iki dešimtadalio deklaruotų metinių pajamų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Pinskus
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Pinskus

„Sutarėme, kad tas paketas turi būti birželio mėnesį aptartas, nes mūsų žmonių laukia sunki vasara ir dar sunkesni ruduo bei žiema“, – teigė J.Pinskus, kurio pasisakymą cituoja BNS.

Parengti įstatymų projektus dėl infliacijos mažinimo ir teikti juos Seimui kaip paketą opozicijai pasiūlė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Jie pateikia projektų paketą, mes įsipareigojame praleisti po pateikimo, o paskui, natūralu, turime kreiptis į Vyriausybę dėl išvados.

„Man atrodo, kad reikia eiti tokiu keliu, kad jie pateikia projektų paketą, mes įsipareigojame praleisti po pateikimo, o paskui, natūralu, turime kreiptis į Vyriausybę dėl išvados. Tada rudenį svarstome jų pasiūlytą septynių, atrodo, įstatymų projektų paketą“, – kalbėjo parlamentaras, kurį cituoja BNS.

Seimo „darbiečių“ frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas patikino, kad opozicija vieninga ir laikysis savo principų: „Liekam prie savo pradinio sumanymo, kad dirbame atskirai Kovo 11-osios salėje tol, kol dialogo grupėje prieisim prie konkrečių sprendimų.“

Vakarinis Seimo posėdis neįvyko

Po dialogo grupės pasitarimo Seime turėjo prasidėti vakarinis plenarinis posėdis. Tačiau boikotą paskelbusi opozicija, turėdama nedidelę persvarą, atmetė posėdžio darbotvarkę.

Už jos patvirtinimą balsavo 62 Seimo nariai, prieš buvo 60, susilaikė trys parlamentarai. Posėdis paskelbtas baigtu.

„Darbotvarkei nepritarta, klausimai bus perkelti į kitą posėdį, posėdį skelbiu baigtą“, – tarė Seimo pirmininkė.

Darbotvarkei nepritarta, klausimai bus perkelti į kitą posėdį.

Neįvykęs Seimo posėdis:

VIDEO: 2022-06-14 Seimo vakarinis posėdis Nr. 181

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma pranešė, jog 6 atstovai iš valdančiųjų serga, esą dėl to nepavyko patvirtinti darbotvarkės.

Seimo konservatorius apgailestavo dėl opozicijos elgesio.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgis Razma

„Gali būti tokia situacija, kad laikinai susidaro persvara toje (opozicijos – 15min) pusėje. Labai gaila, kad, prasidėjus dialogui, deja, destruktyvūs veiksmai čia, Seimo salėje, iš opozicijos pusės tęsiasi“, – kalbėjo jis.

Savo ruožtu opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas visus valdančiuosius pakvietė ateiti į Kovo 11-osios Akto salę, kur dirbs opozicija.

Čia politikai sutarė, kad ir toliau nedalyvaus Seimo komitetų, komisijų posėdžiuose ar kituose formatuose.

„Rytoj dirbam laisvu grafiku“, – tarė opozicijos pasitarimą vedęs „valstietis“ Jonas Jarutis.

Rytoj dirbam laisvu grafiku.

Opozicionieriai sutarė ketvirtadienį išklausyti metinio prezidento pranešimo, o vėliau pasišalinti iš Seimo salės.

Iniciatyvos sudaryti pozicijos ir opozicijos atstovų dialogo grupę Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen ėmėsi po to, kai opozicija boikotavo Seimo posėdžius, komitetus, komisijas ir kitą darbą parlamente.

Konfliktas įsižiebė per interpeliaciją

Konfliktas tarp valdančiųjų ir opozicijos kilo po to, kai Seimas svarstė opozicijos inicijuotą interpeliaciją žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui.

Tuomet likus balsavimui, ar pritarti ministro atsakymams į klausimus, opozicijos iniciatyva padaryta pertrauka iki kito posėdžio, tikintis pakeisti politinių jėgų pusiausvyrą per balsavimą ketvirtadienį.

Valdantieji, reaguodami į tai, trečiadienio rytą sušaukė nenumatytą posėdį ir pritarė K.Navicko atsakymams.

Protestuodama opozicija jau trečiadienį nedalyvavo Seimo posėdyje ir ketvirtadienį susirinko posėdžiauti alternatyviai.

Seimo pirmininkei V.Čmilytei-Nielsen opozicijos atstovai vėliau įteikė reikalavimų sąrašą ir teigė, jog Seimo posėdžius gali boikotuoti iki rudens sesijos, prasidėsiančios rugsėjo 10 dieną.

Vienas iš opozicijos reikalavimų – nedelsiant sutarti dėl naujos politinės kultūros ir sudaryti pozicijos bei opozicijos dialogo darbo grupę. Reikalavimų yra ir daugiau. Su jais galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas