Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valdantieji G.Nausėdos delsimą dėl sutarčių su Baltarusija sieja su pranešėjo komisija

Prezidentui Gitanui Nausėdai Seimui nepateikiant sprendimo denonsuoti sutartis su Rusija ir Baltarusija dėl investicijų skatinimo ir jų apsaugos, valdantieji tai sieja su vadinamąja pranešėjo komisija, skelbia LRT naujienų portalas.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

Prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis visuomeniniam transliuotojui teigė, kad prezidentas denonsuoti sutartis Seimui pateiks „artimiausiu metu“, tačiau nepatikslino, kada šalies vadovas ketina tai padaryti.

Seimo vicepirmininkas Žygimantas Pavilionis LRT sakė, kad Prezidentūros delsimas kelia įtarimų dėl galimos su Baltarusija susijusio verslo įtakos, dėl kurios pasisakė ir vadinamoji pranešėjo komisija.

„Tai kelia tam tikrų klausimų. Kaip žinia, tam tikrų nuogąstavimų apie tam tikrų verslo grupių įtaką tam tikriems asmenims buvo išsakyta ir Seime vykdomo tyrimo metu. Nesinorėtų tikėti, kad ta įtaka toliau tęsiama“, – teigė Ž.Pavilionis.

LRT skelbia, kad neoficialiai kalbama, jog Rusijos ir Baltarusijos sutartys Prezidentūrai buvo pateiktos drauge, nes nujaučiama, kad dėl Rusijos prezidentas G. Nausėda būtų linkęs iškart teikti sutartį denonsuoti, bet dėl Baltarusijos esama abejonių.

Anot publikacijos, abejonės Prezidentūroje susijusios su Baltarusijos trąšų gamintojos „Belaruskalij“ baimėmis prarasti nuosavybę Lietuvoje, mat nors Baltarusijos įmonei pritaikytos Europos Sąjungos sankcijos, ji vis tiek valdo 30 proc. uždarosios akcinės bendrovės „Birių krovinių terminalas“ akcijų.

Vyriausybė sprendimą nutraukti su Rusija ir Baltarusija 1999 metais pasirašytas sutartis dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos priėmė gegužės pabaigoje.

Daliai sutarčių denonsuoti reikia Seimo sprendimo, daliai užtenka Vyriausybės nutarimo.

Birželį parlamentarai pritarė Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo informaciją tyrusios laikinosios Seimo komisijos išvadoms, kuriose teigiama, kad prezidentas G.Nausėda yra pažeidžiamas dėl buvusių jo patarėjų ryšių su baltarusiškų trąšų verslo, Rusijos, Baltarusijos specialiųjų tarnybų atstovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas