Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 30

Valdantieji nusprendė dėl pabėgėlių: 1105 ir nė vieno daugiau

Valdančiųjų politinių partijų taryba pirmadienį nusprendė, kad Lietuva priims tik 1105 karo pabėgėlius, dėl kurių iki šiol yra sutarta, ir nė vieno daugiau. Tiesa, „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ mano, kad ir dėl dabar nustatytų kvotų Lietuva dar turėtų ginčytis. Pasak Darbo partijos pirmininko Valentino Mazuronio ir „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko Rolando Pakso, geriausia būtų, jei Lietuva apskritai nepriimtų nė vieno nuo karo nukentėjusio žmogaus.
Slovėniją pasiekė rekordinis skaičius migrantų
Slovėniją pasiekė rekordinis skaičius migrantų / „Scanpix“/AP nuotr.

„Koalicinė taryba sutarė, kad Lietuva negali didinti kvotų ir priimti daugiau pabėgėlių, negu dabar yra įsipareigojusi. Mes pasisakome prieš kvotų didinimą, nebent būtų koks nors ypatingas atvejis, kuris būtų taryboje svarstomas atskirai. Bet šiandien visos koalicijos partijos lyg ir sutarė, kad kvotų didinimui nepritarta“, – po beveik dvi valandas trukusio posėdžio pirmadienį sakė V.Mazuronis. 

„Nulis“, – paklaustas, koks pabėgėlių skaičius jam būtų priimtinas, rėžė R.Paksas. 

Jis ir R.Paksas sako, kad reikėjo eiti dar toliau ir Lietuvai apskritai atsisakyti priimti nors vieną pabėgėlį.

„Nulis“, – paklaustas, koks pabėgėlių skaičius jam būtų priimtinas, rėžė R.Paksas. 

V.Mazuronis tęsė buvusio bendražygio, su kuriuos išsiskyrė po didelių konfliktų, mintį sakydamas, kad jokie pabėgėlių perkėlimo ir integravimo metodai realybėje neveikia.

„Tą parodė ir Paryžiaus įvykiai, tą prieš tai parodė Londono metro sprogdinimai, kai antros trečios kartos žmonės nesiintegruoja net tokiose valstybėse, o išlaiko pyktį ir griaunantį požiūrį tiek į Vakarų vertybes, tiek į vertybes, kurios jiems suteikiamos. (…) Atsisakymas būtų teisingas žingsnis, bet to nereikia daryti drastiškai trankant durimis, reikia derėtis“, – aiškino V.Mazuronis. 

„Keletas dešimtmečių, kai ES ir Europoje yra pabėgėlių. Jie, kaip buvo sakoma, turėjo būti integruoti, išmokyti, socialiai aprūpinti, apgyvendinti, tačiau ES atsirado miestų, vietovių, kur net ginkluota policija bijo įvažiuoti, kur atsirado savi įstatymai, kur atsirado mečetės“, – jam pritardamas tęsė R.Paksas.

Susitarimo keisti nebegalima

Tačiau „darbiečiams“ ir „tvarkiečiams“ nepritaria socialdemokratai. Socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė pareiškė, kad ši kvota jau yra nustatyta ir jos keisti negalima. 

„Niekas jau ES mastu neperžiūrės tų kvotų. Ir mes taip pat. Įpareigojimą vykdysime“, – sakė I.Šiaulienė. Ji akcentavo, kad kvotų peržiūrėti neketina ir nė viena kita ES valstybė. 

Tą patį tvirtina ir vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius. Pasak jo, Lietuva yra pasirengusi užtikrinti priimamų pabėgėlių patikrinimą, o dabar laukiama Graikijos ir Italijos pareigūnų iniciatyvos atrenkant į Lietuvą perkeliamus pabėgėlius. Pirmieji pabėgėliai į Lietuvą turėtų atvykti jau sausį. 

Pirmadienį valdančiųjų koalicija dar sutarė, kad Migracijos departamentas negali būti naikinamas, tačiau turi būti reorganizuojamas. 

„Kitoje politinėje taryboje vidaus reikalų ministras ir Seimo komisija turės pristatyti, kaip įsivaizduoja, kad turėtų būti pertvarkytas Migracijos departamentas, kur jis bus ir kaip atrodys“, – sakė V.Mazuronis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas