Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 21

Įvertino valdančiųjų galimybes išlaikyti valdžią po Seimo rinkimų: tai prilygtų stebuklui Gedimino prospekte

Dvi centrinės valdžios valdančiosios partijos – konservatoriai ir laisviečiai – savivaldos rinkimuose nesužibėjo. Pirmieji, nors džiaugėsi Vilniuje nukauta „supertaure“, turės tik penkis merus iš 60, o antrieji – nė vieno, be to, sumenkino savo spėkas bastionu laikytame Vilniuje. Geriau pasisekė Liberalų sąjūdžiui, bet, kaip pastebi kai kurie apžvalgininkai, ir čia didelio ūpo nėra – Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybių tarybose nedirbs nė vienas liberalas, o kai kur kitur išvežė „kaimo liberalai“ su rezervuotomis liberaliomis vertybėmis. Dabartiniai rinkimų rezultatai – koks šauklys kitąmet laukiančioms demokratijos šventėms?
Valdo Benkunsko štabe laukiami rinkimų rezultatai
Valdo Benkunsko štabe laukiama rinkimų rezultatų / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Sekmadienio naktį, kai paaiškėjo, kad Valdas Benkunskas Vilniaus miesto mero rinkimuose nurungė Artūrą Zuoką, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų štabe viename sostinės viešbučių suskambo „We are the Champions“, keltos šampano taurės, liejosi sveikinimai vieni kitiems.

Kaip sakė partijos rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas, mero postas Vilniuje – laimėta supertaurė.

Tiesa, rinkėjų balsų skirtumas, kuriuo V.Benkunskas įveikė konkurentą, palyginti nedidelis (52,05 proc. prieš 46,66 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų skaičiaus).

Vis dėlto ir pergalės spindulių apšviestuose kai kurių konservatorių veiduose netrūko rūškanos.

Iš 12 į antrąjį merų rinkimų turą patekusių jų partijos atstovų laimėjo trys: be V.Benkunsko, Kupiškyje – Dainius Bardauskas ir Pasvalyje – Gintautas Gegužinskas.

Iš Briuselio, kur yra komandiruotėje, TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis sekmadienį perdavė, kad nuoseklus V.Benkunsko darbas politinėje bendruomenėje ir patirtis dirbant bei atstovaujant vilniečiams miesto taryboje buvo įvertintas.

„Rezultatai regionuose nepribloškė, tačiau priežastis išsamiai analizuosime“, – komentavo jis.

Pirmadienį naujienų portalui LRT G.Landsbergis kalbėjo, kad jam akivaizdu, jog TS-LKD atrama yra didmiesčiuose.

Tačiau tai esą nereiškia, kad konservatoriai nėra Lietuvos partija.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Tėvynės Sąjunga visuomet buvo Lietuvos partija, bet akcentuojame tam tikrus dalykus, kurie, matyt, geriau skamba tam tikruose regionuose, šiuo atveju didžiuosiuose miestuose. Manau, kad tai yra svarbus, reikšmingas signalas ir, tiesą sakant, neabejoju, kad tai taps būsimos partijos krypties ir diskusijų, besirenkant būsimą partijos pirmininką ar pirmininkę, dalis.

Norėčiau tikėti, kad tas signalas, išgirstas apie šiuos rinkimus, taps pozityvia paskata tolimesnei partijos krypčiai“, – LRT teigė TS-LKD pirmininkas.

Į antrąjį merų rinkimų turą pateko vienintelė Laisvės partijos atstovė – Elektrėnų savivaldybės vadovės posto siekusi parlamentarė Silva Lengvinienė. Ji pralaimėjo.

Pirmąkart savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavusi valdančioji partija (ji susikūrė jau po 2019 metų savivaldos rinkimų, tų metų birželį) savo bastione laikytame Vilniuje laimėjo 9 savivaldybės tarybos narių mandatus.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius, Remigijus Šimašius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius, Remigijus Šimašius

Po praėjusių rinkimų visuomeninis rinkimų komitetas „R.Šimašiaus komanda Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ turėjo 17 atstovų, meru buvo išrinktas Remigijus Šimašius.

Liberalų sąjūdis padidino merų skaičių.

Antrajame rinkimų ture perrinkti visi kandidatavę partijos merai, išrinkti trys nauji šiai partijai atstovaujantys savivaldybių vadovai.

Vis dėlto rezultatai didžiuosiuose miestuose – prasti. Liberalai neturės atstovų nei Vilniaus, nei Kauno savivaldybėse.

Kur bėdų šaknys?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas