Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 13

Valdas Adamkus: Lietuvai reikia dar vieno Baltijos kelio

Tėvynėje gyvenantis ir išvykęs jaunimas turi ieškoti bendravimo formų ir keisti dabartinę situaciją, mat Lietuva yra pasimetusi, ieškanti savo vietos, bet nesugebanti suformuoti aiškios ateities vizijos, penktadienį sveikindamas Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo dalyvius sakė prezidentas Valdas Adamkus. Šį renginį jis palygino su Baltijos keliu, todėl paragino dalyvius toliau puoselėti idėjas, kurios draugėn subūrė tūkstančius žmonių iš viso pasaulio.
Valdas Adamkus Vilniuje įsteigtame Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forume.
Valdas Adamkus Vilniuje įsteigtame Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forume / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Netikėkite tais, kurie sakys, kad esate per jauni“

V.Adamkaus kalba penktadienį sutraukė bene didžiausią būrį žmonių – jie užpildė beveik visas Visuomenės harmonizavimo parke (Vazgaikiemio k., Prienų r.), kur vyksta susitikimas, esančio hipodromo vietas. Tokio dėmesio nesulaukė nei penktadienio rytą dalyvius sveikinę prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Andrius Kubilius, nei įvairios diskusijos ir kiti renginiai.

Abu prezidentus žmonės pasitiko stovėdami, o V.Adamkų dar ir išlydėjo griausmingomis ovacijomis.

„Lietuva šiandien yra pasimetusi ir sutrikusi, ieškanti savo vietos ir veido šiandieniniame pasaulyje, nelabai gebanti suformuoti aiškios ateities viziją“, – iš tribūnos kalbėjo kadenciją baigęs valstybės vadovas.

Tokia padėtis esą netenka nei Lietuvoje gyvenančių, nei išvykusių žmonių: „Būtina kelti klausimus, keistis patiems ir keisti realybę, būtina ieškoti bendravimo formų, kurios telktų, artintų. Tai yra viena iš svarbiausių tautos visavertės ateities sąlygų.“

„Galvodamas apie būtinybę imtis permainų, klausiu: kas, jei ne jūs? Kartais susiduriame su, švelniai tariant, keistoka mąstymo inercija, kai jaunimas nuvertinamas, sprendžiant esminius tautos uždavinius“, – retoriškai klausė ir apgailestavo prezidentas.

Jis priminė, kad ne kartą Lietuvos istorijoje būtent jaunimas įkvėpė permainas ar aktyviai jose dalyvavo: po karo, kai išėjo į miškus ginti tiesos ir laisvės, Atgimimo metais, Sausio 13-ąją. Jauni aktyvistai, gyvendami priverstinėje emigracijoje, būrėsi, bendravo, virto organizacijomis, laikraščių redakcijomis, sporto kolektyvais ir tokiu būdu ėjo į pergalę Lietuvos laisvės kelyje.

„Netikėkite tais, kurie sakys, kad esate per jauni ar per mažai patyrę tvarkyti savo valsybę, – linkėjo V.Adamkus. – Tikėkite savo jėgomis: eikite į politiką, visuomenines organizacijas, viešąjį gyvenimą, raskite sau artimiausią nišą, tik nebūkite abejingi, neatsiribokite nuo bendruomenės.“

„Dėl visko nekaltinkite vien Lietuvos“

Kartu prezidentas kvietė neadresuoti Lietuvai visų savo nuoskaudų, nusivylimo ir pykčio: „Nedarykite taip, jei jus nuskriaudė biurokratai. Jie nuskriaudė ir jus, ir pačią valstybę, bet ne Lietuva, ne Lietuvos valstybė. Turėkime išminties nepasiduoti pagundai dėl visko kaltinti savo šalį.“

„Turėkime sveiko idealizmo, skleiskime jį kuo plačiau. Visada malonu skaityti jaunų žmonių sėkmės versle, sporte, viešajame gyvenime istorijas. Žmonės tampa laimingi ne dėl to, kad užsidirbo dideles pajamas, – kalbėjo V.Adamkus. – Materialinė gerovė yra svarbi gyvenimo dalis, bet ar vienintelė ir esminė? Vien finansinė sėkmė ir gyvenimo lengvumas neatsako į visus gyvenimo klausimus. Nematuokite sėkmės uždarbiu ir pelnu, ugdykite sveiką patriotizmą, žmogiškąjį ryšį.“

Jis sakė kartais girdintis klausimą, ar solidarumas ir vienybė įmanoma. Požiūrių įvairovė esą gimdo gyvenimo unikalumą, bet būtina išlikti vieningiems strateginiais klausimais: „Negalime skaidytis ir priešintis kaip tauta, valstybė, visuomenė. (…) Nuomonių ir pažiūrų įvairovė turi būti toleruojama. Tai, kas skaido ir priešina mūsų visuomenę, žemina bent vieno mūsų piliečių orumą, kas Lietuvą paverčia žiniasklaidoje ar teismuose vykstančių kovų įkaite, turi būti už tolerancijos ribų.“

Kadenciją baigęs šalies vadovas pakvietė viso pasaulio lietuvius laikytis vieni kitų ir Lietuvos, taip pat paragino susitikimo nepaversti tik vienkartiniu renginiu.

„Savo svarba jis pasirodė lygintinas su Baltijos keliu, – teigė prezidentas. – Baltijos kelias įvyko, nebuvo pakartotas ir abejoju, ar bus kada pakartotas. Jo dvasia liko iki šiol, tik reiškiasi kitomis formomis: žodžiais, darbais, permainomis, sąžiningu gyvenimu. Tęskite tai, kas čia vyksta. Dar vieno atgimimo – vertybinio, dvasinio – Lietuvai būtinai reikia.“

Kviečia modernizuoti lietuvybę

Ketvirtadienį Prienų rajone prasidėjusiame Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime dalyvauja apie 3 tūkst. žmonių iš maždaug 30 valstybių. Tai yra bene pirmas tokio pobūdžio renginys, į kurį susirinko lietuvių jaunimas, gyvenantis ir Lietuvoje, ir užsienyje.

„Tai yra ta pati Lietuva. Jei bent vienas lietuvis širdyje nešioja Lietuvos lašelį, ten ji ir yra“, – pažymėjo prezidentas.

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas, vykstantis Visuomenės harmonizavimo parke Vaizgakiemyje (Prienų r.) kviečia modernizuoti lietuvybę.

Keturias dienas čia veiks dešimtys erdvių, kuriose bus skaitomi pranešimai, vyks diskusijos verslo, mokslo, kultūros, politikos temomis, veiks kūrybinės dirbtuvės, sporto turnyrai, susitikimai su garsiais žmonėmis, kontaktų bei karjeros mugės, taip pat pramoginė programa – kinas, teatras, koncertai, mados pristatymai.

Tarp renginio ambasadorių ir pranešėjų yra dizaineris Juozas Statkevičius, krepšininkas Jonas Valančiūnas, atlikėjas Andrius Mamontovas, režisierė Dalia Ibelhauptaitė, verslininkas Antanas Guoga.

Prezidentės D.Grybauskaitės globojamą renginį organizuoja Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai