Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 30 /19:42

Valdas Adamkus apie Kazio Bobelio mirtį: Lietuva neteko doro lietuvio, kuris mylėjo Lietuvą

Pirmadienį miręs politikas Kazys Bobelis gyvendamas Jungtinėse Valstijose dėjo visas pastangas, kad Vašingtonas nepripažintų Lietuvos okupacijos, sako kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sovietų okupacijos metais JAV taip pat gyvenęs prezidentas sakė, kad K.Bobelis buvo vienas iš lietuvių išeivijos vadovų ir aktyviai užsiėmė visuomenine bei politine veikla.

„Jis visą laiką dėjo visas pastangas, kad Lietuvos okupacija būtų nepripažinta“, – LRT radijui pirmadienį sakė V.Adamkus.

„Lietuva neteko doro lietuvio, kuris mylėjo Lietuvą, nuo pat jaunystės dienų skyrė dėmesį, darbą, ir net rizikavo savo laisve vokiečių okupacijos metais“, – kalbėjo prezidentas.

„Kazys Bobelis pasižymėjo išskirtiniu aktyvumu išeivijoje. Keletą kadencijų dirbdamas Lietuvos Respublikos Seime jis pelnė Lietuvos žmonių pagarbą bei pasitikėjimą“, – rašoma prezidentės Dalios Grybauskaitės užuojautos pareiškime.

Pasak prezidentės, velionis politikas ne tik energingai kūrė ir puoselėjo tarptautinius ryšius bei diplomatiją nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje, bet ir visuomet įsiklausydavo ir išgirsdavo paprastų žmonių problemas.

„K.Bobelis mūsų atmintyje išliks kaip energingas, patriotiškas ir nuoširdus žmogus“, – teigė D.Grybauskaitė.

Nuoširdžią užuojautą dėl K.Bobelio mirties pareiškė ir Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas. Seimo vadovo žodžiais, Lietuva neteko iškilios, visame pasaulyje žinomos asmenybės. Pasak V.Gedvilo, nors išeivijoje K.Bobelis turėjo geras gyvenimo sąlygas, tačiau, vykdydamas tėvų valią, grįžo į Lietuvą ir jai ištikimai tarnavo.

Kartais su juo buvo galima nesutikti, bet vistiek reikėjo gerbti šio žmogaus poziciją ir įsiklausyti į jo nuomonę. Pasiginčijus su juo buvo aiškiau, kaip reikia spręsti vieną ar kitą klausimą, – sakė Česlovas Juršėnas.

„Jis buvo tikras demokratas, išauklėtas Vakarų kultūros dvasia ir nepraradęs tėvų įkvėptos gimtosios žemės meilės. Puikiai suprasdamas šiuolaikinį Vakarų pasaulį, diplomatijos vingrybes, žmonių psichologiją, jis sėkmingai stiprino mūsų šalies saitus su užsieniu“, – pabrėžė Seimo vadovas.

Jis primena, kad K.Bobelis buvo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, Užsienio ir Europos reikalų komitetų narys. „Turėdamas didelę diplomatinio darbo patirtį kaip įvairių Lietuvos delegacijų vadovas ar narys, jis sėkmingai gynė Lietuvos reikalus tarptautinėse konferencijose bei kituose renginiuose“, – sakė V.Gedvilas.

„Gausybė apdovanojimų, kuriuos yra gavęs daktaras K.Bobelis, puikiai iliustruoja jo, kaip neeilinio politiko, mediko ir piliečio, gyvenimo kelią ir pasiekimus. Jo mirtis – didelė netektis mums visiems“, – teigia V.Gedvilas.

Buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas pažymėjo, kad dalyvaudamas politinėje veikloje Lietuvoje K.Bobelis išsiskyrė tvirtu charakteriu ir padėjo sprendžiant užsienio politikos klausimus.

„Per tuos kelioliką metų, kai buvo renkamas Seimo nariu, jis pasireiškė visokeriopai. Jis turėjo savo tvirtą nuomonę dėl vienokių ar kitokių klausimų. Kartais su juo buvo galima nesutikti, bet vistiek reikėjo gerbti šio žmogaus poziciją ir įsiklausyti į jo nuomonę. Pasiginčijus su juo buvo aiškiau, kaip reikia spręsti vieną ar kitą klausimą“, – BNS sakė Č.Juršėnas.

„Jis turėjo didelį tarptautinės veiklos patyrimą, mokėjo kelias užsienio kalbas. Dar norėčiau pabrėžti, kad jis turėjo daug draugų ir pažįstamų ir Jungtinėse Valstijose, ir Vakarų Europoje, todėl ginti Lietuvos reikalus, padėti išspręsti Lietuvos reikalus tarptautinėje arenoje jis, sakyčiau, buvo tinkamiausias žmogus iš daugelio mūsų naujųjų Lietuvos parlamentarų“, – kalbėjo buvęs parlamentaras.

Č.Juršėnas, pabrėžė, kad K.Bobelis „tikrai nuosekliai ir energingai vedė Lietuvos laisvės bylą“.

Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus užuojautoje pažymima, kad Lietuva neteko vieno iškiliausių Lietuvos politikų, gyvenimą paskyrusių kovai už savo šalies laisvę ir jos žmonių gerovę.

„Šviesaus atminimo K.Bobelio indėlis Lietuvos laisvės byloje, rūpestis valstybe ilgus metus dirbant Seime, išliks visų Jį pažinojusių ir su Juo dirbusiųjų atmintyje“, – sakė premjeras.

Pasak užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, už nenuilstamą energiją ir nuoširdžias pastangas tvirtinant Lietuvos valstybingumo pamatus velionis nusipelno didelės tautiečių pagarbos ir šviesaus atminimo.

„Teko garbė būti dr. K.Bobelio pavaduotoju Lietuvos Seimo Užsienio reikalų komitete. Visuomet žavėjo jo atkaklumas, atvira, tiesi ir drąsi pozicija. Ypatingai įkvėpė jo patriotizmas – net velionio anūkai puikiausiai kalbėjo lietuviškai, nors vaikai, jų tėvai jau buvo gimę JAV“, – sakoma ministro užuojautoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento