Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 20

Valdas Adamkus: „Lietuvoje nedaug žinoma apie šiandieninę Lenkiją, lietuvių apsilankymai šioje šalyje apsiriboja ties prekybos centrais“

„Nors iki šiol dažnai būdavo sakoma, kad šį klausimą (Lietuvos-Lenkijos santykių – 15min.lt) reikėtų palikti politikams, manau, priešingai. Lenkijos ir Lietuvos santykių klausimo nereikėtų palikti politikams. Mano politinė karta į dvišalius santykius žvelgė kitaip, buvo romantiškesnė“, – savo nuomonę interviu wyborcza.pl sakė buvęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Dalyvaudamas Varšuvoje vykusioje konferencijoje „Tiesos, prasimanymai, interpretacijos“ apie Lietuvos ir Lenkijos santykius, kurią surengė prof. Bronislawo Geremeko fondas ir Lenkijos viešųjų klausimų institutas, V.Adamkus sulaukė klausimo, kodėl, remiantis tyrimais, į lietuvius Lenkijoje neigiamas požiūris susiformavęs tarp neišsilavinusių žmonių, o Lietuvoje yra priešingai.

„Man labai sunku paaiškinti, kodėl taip yra. Galbūt užteks paprasčiausio paaiškinimo. Lenkija yra dešimt kartų didesnė nei Lietuva, tačiau lietuviai labiau bijo lenkų nei lenkai lietuvių. Man atrodo reikšminga tai, kad politikai mėgsta eskaluoti emocijas. Vis dėlto, jei paklaustumėte lenko ir lietuvio, ką jie galvoja apie kaimynus ir ką žino apie juos, paaiškėtų, kad jie žino mažai arba išvis nieko. Aš paklausiau Lenkijos studentų, kur yra Lietuva, ir daugelis iš jų nežinojo, kur jos lopinėlis žemėlapyje“, – teigė V.Adamkus.

Pasak jo, daugelis amerikiečių mano, kad Lietuvoje kalbama lenkiškai, nes šia kalba rašė Adomas Mickevičius.

„Žinoma, ir Lietuvoje nedaug žinoma apie šiandieninę Lenkiją, lietuvių apsilankymai šioje šalyje apsiriboja ties prekybos centrais. Tokia situacija turi nemažai rimtų pasekmių“, – kalbėjo buvęs Lietuvos prezidentas.

Pasak V.Adamkaus, pagrindinė dvišalių santykių problema yra abipusė apatija atnaujinti dialogą, nes iki šiol nėra nieko, kad pakeistų esamą situaciją ir būtų užmegztas dialogas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai